5 Adımda Hastalıklardan Korunun
Malumunuz, kimse hasta olmak için can atmıyor. Üstelik hemen herkes elinden geldiğince hastalıklardan korunmaya çalışıyor. Peki, nasıl oluyor da hastalıklar hala kapımızı çalabiliyor? Buyurun, beş adımda hastalıklardan nasıl korunabileceğinizi birlikte inceleyelim!
Ne yazık ki soğuk kış ayları ya da mevsim geçişleri hastalıklara davetiye çıkarabiliyor. Elbette hastalıkların tek suçlusu dengesiz havalar olmuyor. Bu noktada dönüp kendinize ve günlük rutininize de bir bakmanız gerekiyor. Kendinize iyi bakmak, dengeli ve düzenli beslenmek ve hareketli bir yaşama sahip olmak hastalıklar için koruyucu etkenler arasında sayılıyor. Peki, siz hastalıklardan korunmak için neler yapıyorsunuz?
Kalın giyinmek, bol bol su tüketmek veya C vitamini yönünden zengin meyve ve sebzelere ağırlık vermek tek başına yeterli olmayabiliyor. Hastalıklardan korunmanın sırrı tüm bunları dengeli ve düzenli yapabilmekte saklı! Bu mevsim geçişinde kapılarınızı hastalıklara açmak istemiyorsanız önerilerimize kulak verebilirsiniz. Hadi, hastalıklardan korunma konusunda faydalı olabilecek beş öneriye göz atalım!
Hasta Olmayı Etkileyen Faktörler
Söz konusu sağlık olunca ev, iş, araba veya sahip olduğunuz paranın bir önemi kalmıyor, değil mi? Elinizdeki en değerli hazine sağlığınız. Nitekim sağlık olmadan hayattan keyif almak da mümkün değil. Öyleyse kendiniz ve sevdikleriniz için hastalıkların oluşmasına neden olan faktörleri öğrenmeli ve bu faktörleri hayatınızdan bir an önce çıkarmalısınız.
Kalıtımsal Nedenler
Bazı hastalıkların altında ailenin genetik öyküsü yatabiliyor. Dolayısıyla başta anne ve babanız olmak üzere ailenizde bilinen bir hastalık geçmişi varsa bu konuda ekstra dikkatli davranmanız gerekiyor. Zaman zaman kontrole gidebilir ve doktorunuza bu durumu danışabilirsiniz.
Çevresel Etkenler
T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında yayınlanan Hastalıklardan Korunma adlı rehbere göre, çevresel etkenler de hastalıklara zemin hazırlıyor. İçtiğiniz su, soluduğunuz hava ve yaşadığınız şehir size zarar verebiliyor. Çevresel faktörler birçok hastalığın nedeni olabileceği gibi kalıtsal hastalıkların ortaya çıkmasına da yol açabiliyor.
Yetersiz ve Dengesiz Beslenme
Günlük enerji ihtiyacınızı karşılayabilmek için tüm besin gruplarından yeterli miktarda tüketmeniz gerekiyor. Yeterli miktarda beslenmezseniz vücudunuzun mikroplara karşı direnci kırılabilir. Buna bağlı olarak küçük çocuklarda büyüme ve gelişme evreleri de sekteye uğrayabilir.
Günlük kalori ihtiyacı hesaplama aracımızı kullanarak cinsiyet, yaş, boy ve kilonuza göre gün içinde kaç kalori almanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. |
Stres
Birçok hastalığın temelinde stres faktörü yer alıyor. Stresli bir işiniz veya stresli bir aile ortamınız varsa psikolojik destek alarak stres bozukluğu hastalığının önüne geçmeye çalışabilirsiniz.
Kış Hastalıklarından Korunmak için Neler Yapılmalı?
Hastalıklardan tamamıyla kurtulmak mümkün olmasa da kış hastalıklarından korunmak için izleyebileceğiniz beş adım bulunuyor. Siz de bu adımları hayatınızın bir parçası haline getirerek mevsim geçişlerinde ortaya çıkan hastalıklarla vedalaşabilirsiniz!
Günün En Önemli Öğünü Kahvaltıyı Atlamayın
Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu daha önce defalarca kez duymuş olmalısınız. Nitekim kahvaltı gece açlığını takip ettiği için biten enerjinin tekrar alınabilmesi açısından büyük önem taşıyor. Üstelik kahvaltının dengeli ve düzenli beslenme açısından da en önemli öğün olduğu bilinen bir gerçek. Yani metabolizmanızı uyandırıp sizi yeni güne hazırlayacak bomba gibi bir kahvaltıyı hiçbir zaman es geçmemelisiniz!
Bol Su Tüketin
Dehidrasyon, yani susuzluk sizi halsizleştirip vücut direncinizin düşmesine yol açıyor. Doktorunuza da danışarak, günde en az 1,5 litre su içmeye çalışabilirsiniz. Yeri gelmişken çay, kahve ve bitki çaylarının günlük su tüketimine dahil olmadığını hatırlatmakta fayda var.
Beslenmenizi Çeşitlendirin
Mucizevi tek bir besinden söz etmek mümkün değil. Fakat her besinin vücudunuz için sakladığı mucizevi özellikleri bulunuyor. Öyleyse tabiatın sunduğu lezzetlerden neden mahrum olasınız ki? Dengeli ve düzenli bir beslenme için her besinden azar azar tüketmeye ve birbirini tamamlayıcı gıdalara ağırlık vermeye özen gösterebilirsiniz.
Zencefili Eksik Etmeyin
Söz konusu hastalıklardan korunmak ve dengeli beslenmekse zencefilden bahsetmemek mümkün değil. Zencefilin, tazesinden tozuna kadar her formuyla evinizde bulunması gerekiyor. Zencefili nasıl tüketeceğinizi bilmiyorsanız endişelenmeyin. Toz zencefili balla karıştırıp macun kıvamında tüketebilir, taze zencefili ise dilimleyip ıhlamurunuza katabilirsiniz.
Meyveyi İhmal Etmeyin
Toprak ana ihtiyacınız olan bütün besin ögelerine sahip olabilmeniz için elinden geleni yapıyor. Bunu doğru değerlendirmek ise size düşüyor. Vitamin bakımından son derece zengin olan mandalina, portakal, kivi ve havuç gibi meyve ve sebzeleri mevsiminde bol bol tüketmeye özen gösterebilirsiniz.
Hastalıklardan Korunma Yolları
Hastalıklardan korunabilmek için öncelikle dengeli ve yeterli beslenmeniz gerekiyor. Ardından yaşadığınız çevreyi iyileştirmeye çalışabilirsiniz. Örneğin; uzaktan çalıştığınız bir işiniz varsa büyük şehirlerin kalabalığına, stresine ve pahalılığına hapsolmanız gerekmiyor. Çalışma şartlarınız sizi çok yoruyorsa sağlığınızı korumak için yeni bir iş arayışına başlayabilirsiniz. Sosyal çevrenizdeki toksik ilişkileri sona erdirerek hayatınızda yeni bir sayfa açabilirsiniz. Bunun yanı sıra günlük hayatınızda yapabileceğiniz aşağıdaki gibi ufak değişikler de bulunuyor.
Kişisel Hijyene Özen Göstermek
Pandemi sürecinin de yeniden hatırlattığı üzere hastalıklardan korunmanın en önemli yolu kişisel hijyene dikkat etmekten geçiyor.
- Tuvaletten önce ve sonra ellerinizi yıkamalısınız.
- Diş fırçası, tarak, tırnak makası, törpü, tıraş bıçağı, makyaj malzemeleri ve havlu gibi kişisel bakım ürünlerinizi kimseyle paylaşmamalısınız.
- Kirlenen kıyafetlerinizi uzun süre bekletmeden uygun ısıda yıkamalısınız.
- Hastalandığınız zaman ağzınız açık bir şekilde öksürmemeli ve hapşırmamalısınız.
- Ağız ve vücut temizliğinizi düzenli olarak yapmalısınız.
Toplu Taşımada Dikkatli Olmak
Toplu taşıma araçları bilhassa büyük şehirlerde iş ve sosyal yaşamın ayrılmaz bir parçası. Gün içinde milyonlarca insan, sizinle aynı toplu taşıma araçlarını kullanıyor. Pek tabii bu insanlar arasında kişisel hijyenine dikkat etmeyen ve sosyal mesafeyi hiçe sayan kişiler de bulunuyor. Hastalıklardan korunmak için toplu taşımada alabileceğiniz bazı önlemler bulunuyor.
- Ortak alanlarla temas ettikten sonra 80 derece alkollü kolonya veya dejenfektan ile ellerinizi temizlemelisiniz.
- Hapşıran ve öksüren insanlardan mümkün olduğunca uzak durmalısınız.
- Hasta olduğunuz zamanlarda maske takarak, çevrenizdeki insanları korumalısınız.
Bonus: Gıda Desteği Kullanımı
Beslenmenize dikkat etmek, bol bol su tüketmek ve gün içinde mümkün olduğunca hareket etmek hastalıklara yakalanma riskinizini düşürebiliyor. Bunun yanı sıra takviye edici gıda desteğine de başvurabilirsiniz. Ancak aklınıza gelen her an eczaneye gidip bir takviye edici gıda almamalısınız. Herhangi bir gıda desteği kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız. Doktorunuz uygun görürse kan testi yaptırabilir ve kan değerlerinizi öğrenebilirsiniz. Eğer hekiminiz gıda desteğine ihtiyacınız olduğunu düşünürse, önerdiği C, D, B12 vb. gıda takviyelerini kullanmaya başlayabilirsiniz.
Hastalıklardan korunmanın ilk kuralı dengeli ve düzenli beslenmek olsa da gün içindeki hareket miktarınızı artırmanız gerektiğini de unutmamalısınız. Evde yapabileceğiniz pilates hareketleri ile hareketli yaşama ekstra para ve zaman harcamadan sahip olabilirsiniz! |
*Bu sayfada yer alan bilgiler, tıbbi öneri veya uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Hastalıklardan korunma ile ilgili detaylı bilgi almak için mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Kaynaklar;
- “Hastalıklardan Korunma”, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi, 2008. (çevrim içi)
- “Su ve Besinlerle Bulaşan Hastalıklardan Korunmak için”, T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu. (çevrim içi)
- Mustafa Çetin, “Sağlıklı Yaşama ve Hastalıklardan Korunma”, T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Aile Eğitim Programı, 2011. (çevrim içi)