Ashwagandha Nedir? Ashwagandha Ne İşe Yarar?

0
Facebook'ta Paylaş x x Whatsapp'da Paylaş YAZDIR YORUMLAR SONRA OKU

Ashwagandha Nedir? Ashwagandha Ne İşe Yarar?

Farklı gıdalar ilginizi çekiyorsa ashwagandha’nın adını daha önce duymuş olabilirsiniz. Peki, ashwagandha ne işe yarar ve nasıl kullanılır bunları biliyor musunuz? Öğrenmenin tam sırası!

Sadece belirli ülkelerde yetişmesine rağmen güçlü etkileriyle adını tüm dünyaya duyuran ashwagandha, yeni nesil beslenme trendlerindeki popülerliğini gittikçe artırmaya devam ediyor. Ashwagandha nedir tüm yönleriyle öğrenmek ve bu özel gıdayı beslenmenize dahil etmek istiyorsanız siz de içeriğimize davetlisiniz!

Ashwagandha Nedir?

Ashwagandha Nedir?

Ashwagandha, botanik adı “withania somnifera” olan sarı çiçekli küçük bir çalı çeşidi. Bu bitki, halk arasında Hint ginsengi ve kış kirazı gibi isimlerle de biliniyor. Global sağlık sitesi Healthline’da yayınlanan bir makaleye göre ashwagandha, öz veya toz formuyla yüzyıllardan beri çeşitli sorunların tedavisinde kullanılıyor. Öyle ki ashwagandha, doğal şifa prensiplerine dayanan Ayurveda uygulamalarında en önemli bitkilerden biri olarak biliniyor.

Forbes Health’te yayınlanan bir makaleye göre ashwagandha, adaptojenler adı verilen bitki sınıfının bir parçasını oluşturuyor. Yenilebilir bitki özlerini ifade eden adaptojenler, çeşitli takviyelerde ve ilaçlarda da kullanılıyor. Makalede belirtildiği üzere ashwagandha, bazı insanlar tarafından ham olarak da tüketebiliyor.

Ashwagandha Nerede Yetişir?

Ashwagandha Nerede Yetişir?

Ashwagandha Güneydoğu Asya ve Hindistan’a özgü bir bitki çeşidi. Bununla birlikte Mısır, Ürdün, Nepal, Afganistan ve Kongo gibi ülkelerde de ashwagandha yetiştiriciliği yapılabiliyor. Ashwagandha son yıllarda artan talep üzerine bu ülkelerden tüm dünyaya ithal ediliyor.

Tıp profesyonelleri tarafından oluşturulan en kapsamlı kaynaklardan biri olan MSD Manual’da paylaşılan bir kaynakta, Hint ginsenginin özellikle COVID-19 pandemisi döneminde popüler hale geldiği aktarılıyor. 2020 ve 2021 yıllarında virüsün etkilerini azaltmak amacıyla rağbet gören ashwagandha’nın bu yöndeki etkisini kanıtlayan kesin bir araştırma ise henüz bulunmuyor.

Ashwagandha Ne İşe Yarar?

Ashwagandha Ne İşe Yarar?

Healthline’da yayınlanan makaleye göre ashwagandha’nın araştırmalarla desteklenen bazı potansiyel etkileri bulunuyor. Bu etkileri aşağıdaki başlıklar üzerinden detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz. İşte ashwagandha’nın etkileri:


Stres ve Kaygı Hissini Azaltmaya Yardımcı Olabiliyor

Daha önce de belirttiğimiz üzere ashwagandha bir adaptojen olarak sınıflandırılıyor. Healthline’ın makalesinde yer verilen bilgilere göre adaptojenler, vücudun stresle başa çıkmasına yardımcı olabiliyor. Ashwagandha da buna bağlı olarak vücuttaki stres ve kaygı belirtilerini hafifletmeye katkı sağlayabiliyor.

Aynı makalede belirtildiği üzere ashwagandha, vücudun stres tepkilerini düzenleyen hipotalamus-hipofiz-adrenal (HPA) ekseninin aktivitesini azaltmaya da yardımcı olabiliyor. Bu bitkinin Ayurveda’da kullanılmasının en önemli sebebini işte bu önemli etkisi oluşturuyor.

Healthline’ın makalesinde 8 hafta boyunca 250 veya 600 miligram (mg) ashwagandha özütü kullanan kişilerin stres seviyelerinin, plasebo alanlara kıyasla belirgin düzeyde azaldığı aktarılıyor. Bununla birlikte ashwagandha takviyesi kullanan kişilerin uyku kalitesinde de iyileşmeler görüldüğü belirtiliyor. 2021 yılında yapılan bir araştırma ise ashwagandha’nın stres ve anksiyete gibi duyguları azaltmak için hangi formda ve dozajda kullanılması gerektiğinin net olmadığını ortaya koyuyor. Araştırma, tıp dünyasında bu konuda fikir birliğine varmak için henüz yeterli kanıt olmadığına dikkat çekiyor.


Akıl Sağlığı Rahatsızlıklarının Belirtilerini Hafifletmeye Katkı Sağlayabiliyor

Healthline’ın makalesinde belirtildiğine göre ashwagandha depresyon, bipolar bozukluk ve şizofreni gibi akıl hastalıklarının belirtilerini azaltmaya yardımcı olabiliyor. Özellikle 2013 ve 2021 yıllarında yapılan bazı araştırmalara göre ashwagandha, bireylerde çeşitli bilişsel bozuklukların semptomlarını iyileştirmeye de katkı sağlayabiliyor. Fakat bu etkilerin kesin olarak kanıtlanabilmesi için daha pek çok araştırmaya ihtiyaç duyulduluğu da aktarılıyor.


Atletik Performansı Artırmaya Destek Olabiliyor

Araştırmalar, ashwagandha’nın atletik performansı artırmaya katkı sunabileceğini ve dolayısıyla sporcular için değerli bir takviye olabileceğini ifade ediyor. Heatlhline’ın makalesinde günde 120 ila 1250 mg arasında ashwagandha alan sağlıklı yetişkin sporcuların egzersiz esnasında güç ve oksijen kullanımı da dahil olmak üzere genel performanslarının arttığı ifade ediliyor. Bununla birlikte farklı araştırmalarda ashwagandha’nın kas gücünü artırmaya katkı sağlayabileceği de belirtiliyor.


Uyku Kalitesini İyileştirmeye Katkıda Bulunabiliyor

Healthline’ın makalesinde belirtildiği üzere ashwagandha uyku sorunlarının çözümünde de kullanılabiliyor. Daha iyi ve daha huzurlu uyumayı teşvik ettiği düşünülen ashwagandha’nın aynı zamanda daha dinlenmiş hissetmeye yardımcı olduğu da aktarılıyor. Yapılan araştırmalar, ashwagandha’nın bu etkisinin kaygı düzeylerini azaltmasıyla bağlantılı olabileceğini gösteriyor.

Ashwagandha Nasıl Tüketilir?

Ashwagandha Nasıl Tüketilir?

Healthline’da yayınlanan farklı bir makaleye göre ashwagandha kapsül, tablet, toz veya öz formunda tüketilebiliyor. Bazı kaynaklarda ashwagandha’nın çay olarak tüketilebileceğine de değiniliyor. Fakat ashwagandha’yı tüketmeden önce mutlaka doktor onayı almak gerekiyor. Doktor onayıyla birlikte ashwagandha sabah, akşam ya da günün herhangi bir saatinde alınabiliyor. Healthline’ın makalesine göre pek çok kişi tablet formundaki ashwagandha’yı sabah diğer vitaminlerle birlikte almayı tercih ediyor.

Yapılan araştırmalara göre ashwagandha, aç karnına alındığında bazı kişilerde mide rahatsızlığına neden olabiliyor. Bu nedenle ashwagandha’nın tok karnına alınması öneriliyor. Bazı kişiler ise ashwagandha’yı uykuya dalmayı teşvik etmesi için gece tüketiyor. Ashwagandha’yı tüketmek için doğru forma ve zamana hekim yönlendirmesiyle kişinin kendisi karar vermesi gerekiyor. Bu süreçte doktorla birlikte hareket etmek, ashwagandha’nın faydalarını görebilmek adına büyük önem taşıyor.

Healthline’ın makalesinde belirtildiği üzere hamilelerin, emziren annelerin, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar kullananların, antidepresan ya da farklı ilaçlar alanların ashwagandha kullanmaya doktor onayından sonra başlaması ekstra önem taşıyor. Aynı kaynakta ashwagandha’nın zararları olarak bazı karaciğer problemlerinin rapor edildiği aktarılıyor. Fakat bunun nedeninin takviyelerde bulunan diğer maddeler olabileceği de belirtiliyor. Bu gibi rahatsızlıklarla karşılaşmamak için doktor onayı kritik önem arz ediyor.

Ashwagandha Ne Kadar Tüketilmelidir?

Ashwagandha Ne Kadar Tüketilmelidir?

Global sağlık portalı WebMD’de yayınlanan kaynakta belirtildiği üzere, ashwagandha yetişkinler tarafından çoğunlukla 12 haftaya kadar günde 1000 mg’a kadar kullanılabiliyor. Healthline’da yayınlanan makaleye göre ise ashwagandha’yı en az 1 ay boyunca çoğunlukla 250 ila 500 mg arasında tüketmek ideal oluyor. Fakat ashwagandha için önerilen günlük miktarın kişinin ihtiyaçlarına göre değişebileceği aktarılıyor.

Ezbere belirlenen dozajlar, ashwagandha’nın etkilerini görebilmek için az ya da çeşitli rahatsızlıklara sebebiyet verebilecek kadar çok olabiliyor. Bu nedenle ashwagandha’nın günlük ne kadar tüketilmesi gerektiğine mutlaka uzman doktorun karar vermesi gerekiyor.

Beslenmenize dahil edebileceğiniz farklı gıdalar hakkında da bilgi sahibi olmaya ne dersiniz? Öyleyse “Altın Çilek Nedir? Faydaları Nelerdir?” isimli içeriğimize göz atabilirsiniz!

*Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık tavsiyesi ve uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Ashwagandha hakkında en doğru bilgiyi edinmek ve tüketim şeklinize/miktarınıza karar vermek için muhakkak bir sağlık profesyoneline danışmalısınız.

Kaynaklar;

Facebook'ta Paylaş x x Whatsapp'da Paylaş YAZDIR YORUMLAR
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız yada üye olunuz.
KULLANICI YORUMLARI
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olun.