Beslenmeyle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
Günlük yaşantınızda sıklıkla duyduğunuz ve hatta uyguladığınız beslenme tavsiyelerinin belki de çoğunun yanlış olduğunu söylesek ne yanıt verirsiniz? Neyse ki dengeli beslenme konusunda sizleri aydınlatmak için biz buradayız!
Gerek internette gerekse de halk arasında bilinen, zaman içinde doğru kabul edilse de aslında gerçeği yansıtmayan birçok beslenme tavsiyesi mevcut. Bilimsel temeli zayıf olan bu genel bilgilerin ardındaki gerçekleri ele almak ve bilinçli beslenme alışkanlıklarını aktarmak için biz devreye girdik ve sizler için bu konuda aydınlatıcı bir içerik hazırladık. Hadi, doğru beslenerek formda bir yaşama adım atmak için siz de bize katılın!
Sağlıklı Beslenme Nedir?
Sağlıklı beslenme, vücudun ihtiyaç duyduğu besin öğelerini dengeli bir şekilde almayı amaçlayan ve çeşitli hastalıklara karşı koruyucu etki gösteren bir yaklaşım. Sağlıklı bir diyet enerji, toplam yağ, serbest şeker ve tuz alımı gibi önemli faktörleri kontrol altında tutarak yaşam kalitesinin artırılması konusunda önemli bir rol üstleniyor.
Toplumda Beslenme Algısındaki Yanlışlıklar
İşte, toplumda yaygın olarak bilinen ve uygulanan yanlış beslenme alışkanlıklarını doğrularıyla birlikte paylaşıyoruz!
Akşam 6’dan Sonra Yemek Yemek Kötüdür
Akşam 6’dan sonra yemek yemenin zararlı olduğu inancı geçmiş zamanda doğru olabilirdi. Ancak teknolojik gelişmeler ve sosyal aktivitelerdeki farklılaşmalar sonucu değişen günümüz yaşam alışkanlıkları, eskisine kıyasla daha geç uyumamıza neden oluyor. Hal böyle olunca da akşam saat 6’dan sonra yemek yememek, vücudun gerekli besin ve minerallerden yoksun kalmasına yol açabiliyor. Buradaki etki daha ziyade açlığın metabolizmayı yavaşlatması ve bir sonraki güne de bu şekilde başlamaya sebep olmasından geliyor. Akşam 6’dan sonra olmasa da uykudan en az 2 saat önce beslenmenin kesilmesi yeterli.
Yağ Her Zaman Zararlıdır
Yağ tüketiminin her zaman zararlı olduğuna dair yaygın bir inanış var. Ancak tam aksine metabolizma yağ yokluğunda besinleri hazmedemiyor ve hormonlar çalışmakta güçlük çekiyor. T.C. Sağlık Bakanlığının yayınladığı Türkiye Beslenme Rehberi adlı kılavuza göre günlük enerji alımının yüzde 20 ila 35’inin yağlardan gelmesi gerekiyor. Yağ alımı elzem olsa da trans yağ tüketiminin toplam enerji alımının yüzde 1’inin altına düşürülmesi öneriliyor. Bu noktada ayçiçeği, zeytinyağı, soya, kanola veya balık gibi doymamış yağların kızartılmış yiyecekler ve margarin gibi ürünlere tercih edilmesi önem arz ediyor. Anlayacağınız, belirli miktarda bilinçli yağ tüketiminin sağlıklı diyetin bir parçası olarak hayatımızda yer tutması gerekiyor.
Atıştırmak Sizi Şişmanlatır
Atıştırmanın kilo kontrolü üzerindeki etkileri pek çok insan tarafından merak ediliyor. Harvard Üniversitesi tarafından yayınlanan bir beslenme rehberine göre atıştırmak tek başına kilo artışına neden olmuyor. Tabii bu durum atıştırmalıkların türü, miktarı ve bireyin genel beslenme alışkanlıklarına göre değişiklik gösteriyor.
Vücudun enerji seviyesini korumak adına ara öğünlerde tüketilen atıştırmalıklar da birer ihtiyaç. Ancak bu ara öğünlerin fazla kilo alımına neden olmaması için dengeli tüketimine özen göstermek gerekiyor. Taze veya kuru meyve, kuru yemişler, yoğurt, kefir veya yulaf ezmesi gibi fit atıştırmalıklarla da vücudunuz için gerekli enerjiyi alabilirsiniz.
Tüm Organik Besinler Faydalıdır
Organik kelimesi tüketici davranışlarını etkileme amacıyla reklamcılıkta klişe bir kelime haline gelince tüm organik besinlerin sağlıklı olduğuna dair bir düşünce oluştu. Organik besinlerde kimyasallara ve GDO’ya yer verilmediği doğru. Ancak bu durum tüm organik besinlerin vitamin, mineral ve protein açısından zengin olduğu anlamına gelmiyor. Yani bir besinin organik olması onun besleyiciliğini önemli düzeyde artırmıyor. Sağlıklı bir diyet benimsemek için gıdaların yalnızca üretim şekline değil, besin değerlerine de odaklanmak gerekiyor.
Zeytinyağı Kilo Aldırmaz
Zeytinyağı hafifliği, zengin antioksidan içeriği ve lezzetiyle birçok tarifin vazgeçilmezi. İçerdiği doymamış yağ asitleriyle metabolizmanın normal fonksiyonlarına destek olduğu için bu yağın kilo aldırmadığına yönelik bir algı mevcut. Zeytinyağının sağlık üzerine etkisini konu alan bir makaleye göre zeytinyağı kilo alımında da elbette ki rol oynuyor. Her ne kadar bünye dostu özellikleri olsa da zeytinyağının da bir yağ çeşidi olduğunu unutmamak gerek. Tıpkı diğer bileşenler gibi zeytinyağının da diyete ölçülü bir şekilde dahil edilmesi öneriliyor.
Günde Tek Öğün Yemek Yenirse Kolay Kilo Verilir
Günde yalnızca tek ve düşük kalorili bir öğünle beslenmenin kilo kaybına neden olabileceği doğru. Ancak kilo verme sürecinin kişiden kişiye değişmesi bir yana, bu strateji uzun vadede birtakım riskleri beraberinde getirebiliyor. T.C. Sağlık Bakanlığının yayınladığı rehbere göre ortalama ağırlıkta bir insanın yeterli ve dengeli bir şekilde beslenebilmesi için günde en az üç öğün tüketmesi gerekiyor.
Ekmek Yemek Kilo Aldırır
Aşırı ekmek yemek kilo alımı üzerinde etkili olsa da bu durum tüketilen miktar, çeşit ve bireyin genel beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak değişiklik gösteriyor. National Health Service adlı platformda yayınlanan bir makaleye göre önemli bir karbonhidrat kaynağı olan ekmeğin tam tahıllı türleri yüksek lif içeriyor. Bu sayede tam tahıllı ekmekler daha uzun süre tokluk hissi veriyor ve ayrıca sindirime de yardımcı oluyor.
Esmer Şeker Kilo Aldırmaz
T.C. Sağlık Bakanlığının yayınladığı Şeker Tüketimini Azaltma Rehberi adlı kılavuza göre esmer şeker de “ilave şeker” kategorisinde yer alıyor. Şeker ve şeker içeren besinler ise kilo alımı etkisiyle birlikte vücudun gereğinden fazla enerji almasına neden oluyor. Bu nedenle şeker tüketiminin günlük toplam enerji alımında yüzde 10’un altında düşürülmesi öneriliyor.
Kahve, Kola, Çay Gibi İçecekler Suyun Yerini Tutar
T.C. Sağlık Bakanlığının yayınladığı Su ve Sağlık adlı rehbere göre gün içerisinde tüketilen kahve, kola, çay ve soda gibi içecekler de sıvı ihtiyacını karşılıyor. Ancak bu içecekler su kaynağı olarak “uygun” kabul edilmiyor. Hatta bu içecekler diüretik etkileri nedeniyle daha fazla boşaltıma neden olarak sıvı kaybını artırıyor.
Termal Spor Kıyafetleri Zayıflatır
Termal spor kıyafetleri giyildiğinde terleme nedeniyle kilo verilebileceği düşüncesi ne yazık ki bir yanılgıdan ibaret. Kısa süreli terleme kilo verme izlenimi yaratsa da bu bir yağ kaybı değil. Bilakis vücut terlerken sadece su kaybediyor. Vücudun ihtiyacı olan suyu geri alması durumunda ise tartı tabii ki aynı kiloyu göstermeye devam ediyor.
Diyet Yapmak Her Zaman Faydalıdır
Diyet yapmanın faydalı olup olmadığı kişinin hedeflerine, diyet yaklaşımına ve vücut yapısına göre değişebiliyor. Dengeli bir diyet uygulamak vücut için önemli olsa da herkesin aynı diyeti benimsemesi doğru değil. Kişiselleştirilmiş bir diyet planı oluşturmak ve doğru beslenme alışkanlıkları edinmek için bir profesyonelden destek almak şart.
Siz de artık beslenmeye farklı bir gözle bakıyorsanız Dengeli Beslenmek için 12 Altın Öğüt adlı içeriğimize de göz atmayı unutmayın! |
*Bu sayfada yer alan bilgiler, öneri ve uyarı mahiyetinde olmayıp yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmıştır. Beslenme planınızla ilgili herhangi bir karar almadan önce muhakkak bir uzmana danışmalısınız.
Kaynaklar;
- Türkiye Beslenme Rehberi, T.C. Sağlık Bakanlığı, 2022. (çevrim içi)
- Su ve Sağlık, T.C. Sağlık Bakanlığı, 2017. (çevrim içi)
- Şeker Tüketimini Azaltma Rehberi, T.C. Sağlık Bakanlığı, 2011. (çevrim içi)
- Healthy Diet, World Health Organization, 2018. (çevrim içi)
- Olive Oil Consumption and Weight Gain, Olives and Olive Oil in Health and Disease Prevention, 2010. (çevrim içi)
- The Science of Snacking, Harvard School of Public Health, 2023. (çevrim içi)
- 8 Tips for Healthy Eating, National Health Service, 2022. (çevrim içi)
- manav1112016-08-08 12:30:56bunlari biliyoz zaten ama yinede sag olun