Çok Tuzlu Yedikten Sonra Ne Yapılmalı?

51
Facebook'ta Paylaş x x Whatsapp'da Paylaş YAZDIR YORUMLAR SONRA OKU

Çok Tuzlu Yedikten Sonra Ne Yapılmalı?

Yemeklerin tuz ayarında yapılan hatalar ne yazık ki fazla tuz tüketimine neden olabiliyor. Eğer siz de yemekte tuzu fazla kaçırdığınız için kendinizi kötü hissediyorsanız, bu yazı tam size göre!

Yediğiniz tuzun yüzde 95’i vücudunuz tarafından emiliyor. Sık sık aşırı tuz tüketmeseniz dahi tuzlu yemekler tüketirken temkinli olmanız öneriliyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nin önde gelen ulusal kamu sağlığı kurumlarından biri olan ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezinin yaptığı bir çalışma, bir yetişkinin günde ortalama 3,592 miligram (mg) tuz aldığını gösteriyor.

Rutin hayatın akışında hızlı bir atıştırmalık arası ya da cazip restoran menüleri çok tuzlu gıdalar tüketilmesine sebep olabiliyor. Siz de şu sıralar fazla tuz tükettiğinizi mi düşünüyorsunuz? Hemen endişelenmeyin çünkü bu dosyamızda çok tuzlu bir yemek sonrası dengenizi yeniden kazanmak için ihtiyaç duyduğunuz pratik ipuçlarını sıraladık. Öyleyse, çok tuz tüketiminin etkileriyle başa çıkmak için neler yapabileceğimizi keşfetmeye başlayalım!

Vücutta Fazla Tuz Belirtileri Nelerdir?

Vücutta Fazla Tuz Belirtileri Nelerdir?

Global tıbbi yayın platformu WebMD’nin Signs You’re Eating Too Much Salt isimli makalesine göre, aşırı tuz tüketiminin belirtileri şu şekilde sıralanıyor:

  • Vücutta biriken fazla sodyum nedeniyle yüz, el ve ayaklarda şişkinlik
  • Sık idrara çıkmak
  • Mide bulantısı, kramp veya ishal
  • Kan basıncının artması
  • Hücrelerden suyun çekilmesi nedeniyle zayıf ve halsiz hissetmek
  • Hızlı kilo artışı
  • Yatmadan önce aşırı tuz tüketilmesi durumunda uykusuzluk

T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı isimli makaleye göre, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), günlük sodyum alımının 2 gramdan (2 bin miligram) az olmasını öneriyor. Amerikan Beslenme Rehberi de benzer şekilde günlük sodyum alımını maksimum 2300 mg olarak öneriyor. Bu da yaklaşık bir çay kaşığı dolusu veya silme bir tatlı kaşığı sofra tuzuna karşılık geliyor.

Fazla Tuz Tüketiminin Zararları Nelerdir?

Fazla Tuz Tüketiminin Zararları Nelerdir?

Healthline isimli tıbbi yayın platformunda yer verilen What Happens If You Eat Too Much Salt? isimli makaleye göre, fazla tuz tüketiminin zararları aşağıdaki gibi sıralanıyor:

  • Artan sodyum alımı şişkinlik ve geçici kilo artışına neden oluyor.
  • Yüksek tuzlu bir öğün, kan hacminin artması nedeniyle geçici olarak tansiyonu yükseltiyor.
  • Aşırı tuz alımı, vücudun sodyum ve su seviyelerini dengelemeye çalışırken aşırı susuzluk hissine sebep oluyor.
  • Tuzlu bir öğünün ardından yeterli sıvı tüketmemek, kan içinde fazla sodyuma bağlı ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.


Fazla Tuz Tüketiminin Uzun Vadeli Etkileri Nelerdir?

What Happens If You Eat Too Much Salt? isimli makaleye göre çok fazla tuz tüketiminin uzun süreli etkileri şu şekilde sıralanıyor:

  • Tuz yönünden zengin diyetler özellikle tuz hassasiyeti olan kişilerde, obezite hastalarında ve yaşlılarda tansiyonu önemli ölçüde ve kalıcı şekilde yükseltebiliyor.
  • Yüksek tuz alımı, ciddi mide hastalıkları riskiyle ilişkilendiriliyor.
  • Aşırı tuzlu diyetler, böbrek sağlığını olumsuz şekilde etkileyebiliyor.
  • İnme riski ve yüksek tansiyonla aşırı tuz tüketimi arasında ilişki olduğu düşünülüyor.

Vücuttaki Fazla Tuzu Ne Atar?

Vücuttaki Fazla Tuzu Ne Atar?

Uzmanlar, sağlıklı bir yaşam sürmenin herkesin önceliği olmasını vurguluyor. Bu yolculukta vücudumuzun dengesini koruma noktasında tuz tüketiminin sınırlandırılması ve detoks etkisi yaratacak sağlıklı yaşam alışkanlıklarına yer açılmasının önemine değiniliyor. Eğer son günlerde tuz tüketimini abarttığınızı düşünüyorsanız, aşağıdaki önerilere kulak verebilirsiniz.


Bol Su İçin

Bolca su içmek, böbreklerden sodyumun temizlenmesine yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra daha az şişkin hissetmeye de katkı sağlıyor.


Egzersiz Yapın

Kardiyo ağırlıklı egzersiz, vücuttan atılan terle birlikte tuz kaybına yardımcı olabiliyor. Egzersiz sırasında bolca su içmeyi unutmamalısınız.


Potasyumlu Yiyecekler Tüketin

Uzman onaylı makaleler yayınlayan Health isimli sitenin Are You Eating Too Much Salt? These Are The Signs and Symptoms makalesine göre patates, avokado ve muz gibi yiyecekleri tercih ederek potasyum alımınızı artırma yoluna gidebilirsiniz. Vücudun sodyum ve potasyum dengesine ihtiyacı oluyor ve potasyum içeren gıdalar, sodyumun etkilerini dengeleyerek kan basıncını dengede tutmaya katkı sunabiliyor.


İşlenmiş Gıdalardan Kaçının

Signs You’re Eating Too Much Salt isimli makaleye göre, dondurulmuş sebzeleri seçerken taze dondurulmuş olanları tercih etmek ve sodyum eklenmiş olanlardan kaçınmakta fayda bulunuyor. Ayrıca satın aldığınız ürünlerin etiketlerini incelemeniz ve sodyum içeriğini kontrol etmeniz önem taşıyor. Baharat ve çeşnileri seçerken sodyum içermeyenleri seçmeye çalışmak da tuz tüketimini kontrol etmek noktasında avantaj sağlıyor.


Doktora Danışın

Are You Eating Too Much Salt? These Are The Signs and Symptoms makalesine göre, yaşa ve cinsiyete bağlı olarak tuz ihtiyacı değişebiliyor. Örneğin; çocuklar ve gençler için tuz ihtiyacı yetişkinlere göre daha düşük oluyor. Yüksek tansiyon veya böbrek rahatsızlıkları gibi sağlık sorunları olan bireylerin tuz alımını sınırlamaları gerekebiliyor.

Aile geçmişi de kişinin tuz hassasiyetini etkileyebiliyor. Özellikle kardiyovasküler hastalık veya yüksek tansiyonu olan kişiler tuza karşı daha fazla duyarlı olma riski taşıyor. Tuz alımı konusunda endişeleriniz varsa veya tuza karşı duyarlı olabileceğinizi düşünüyorsanız, kesinlikle doktorunuza danışmalısınız.

Muz, tuz tüketiminde önemli rol oynayan potasyumu içeriyor. Potasyum alımınızı artıracak tarifler arıyorsanız, “Smoothie Tarifleri: Yulaflı Muz” isimli içeriğimize göz atabilirsiniz!

*Bu sayfada yer alan açıklamalar sağlık tavsiyesi, uyarı veya teşvik niteliği taşımamakta olup sadece bilgilendirme amacıyla paylaşılmıştır. Çok fazla tuz tükettiğinizi düşünüyorsanız önce mutlaka hekiminizden bilgi almalı, uzman hekim tarafından size özel olarak hazırlanmış bir program uygulamaya özen göstermelisiniz.

Kaynaklar;

Facebook'ta Paylaş x x Whatsapp'da Paylaş YAZDIR YORUMLAR
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız yada üye olunuz.
KULLANICI YORUMLARI
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olun.