Duygusal Beslenme Nedir?

29
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş Whatsapp'da Paylaş YAZDIR YORUMLAR SONRA OKU

BESLENME - Duygusal Beslenme

Gerginlik ve üzüntü gibi durumlarda bol kalorili yiyeceklere yöneliriz. Bu tip yeme çeşidine ‘duygusal beslenme’ adı verildiğini ve aşırıya kaçıldığında obeziteye dönüşebileceğini biliyor muydunuz? Bu tehlikeyi dile getiren Doç. Dr. Halil Coşkun, ‘duygusal beslenme’ durumunu yaşayan kişilere önerilerde bulunuyor. Hadi o zaman duygularımızı bir kenara bırakıp önerilere bir göz atalım. 😃

  • Hayatınızda yiyeceklerin nasıl kullanıldığı ve sizin için duygusal durumla bağlantısını ifade etmek biraz zaman alabilir. Bunun için bir duygu günlüğü tutun ve her gün nasıl hissettiğinizi yazın. Bunu yaparsanız, şimdiki duygularınızla geçmişteki duygularınız ve bunların yiyecekle bağlantısı daha bilinçli olacaktır.
  • Gıdaya bağlı her duyguyu atın ve duygu eğilimi yapan diğer şeylerin listesini oluşturun. Örneğin, bir gıdaya bağladığınız tek duygu “üzüntü” olabilir. Üzgün olduğunuz zaman teselli için alternatif yollar: Bir arkadaşla konuşmak, duygularınızın günlüğünü tutmak, müzik dinlemek, bir şarkı dinlemek veya şiir okumak, ya da yürüyüşe çıkmak olabilir.
  • Oluşturduğunuz alternatiflerin rahatlatıcı yeme dürtüsünü nasıl azalttığını göreceksiniz. Yazılan bu alternatif listesini düzenli olarak uygulamak mümkündür. Listenize gerektiğinde ekleme yapın ya da deneyip işe yaramayanları işaretleyin.
  • Sonuç olarak, rahatlatıcı gıdalar kullanarak bir ömür geçirdiniz. Bunu hızlı bir şekilde değiştirmek olası değildir. Kendinize bu değişikleri yapmak için zaman verin. Yiyeceklerle ilgili değişim mümkün olduğu zaman daha tatmin edici ve formda ilişkiler kurabilirsiniz.

Kaynak: Hürriyet Aile

Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş Whatsapp'da Paylaş YAZDIR YORUMLAR
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız yada üye olunuz.
KULLANICI YORUMLARI
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olun.