Ejder Meyvesi (Pitaya) Nedir? Faydaları Nelerdir?

1
Facebook'ta Paylaş x x Whatsapp'da Paylaş YAZDIR YORUMLAR SONRA OKU

Ejder Meyvesi (Pitaya) Nedir? Faydaları Nelerdir?

Tropik coğrafyalardan sofralara taşınan ejder meyvesi (pitaya) yalnızca rengarenk görüntüsüyle değil, aynı zamanda lezzeti ve besin değerleriyle de giderek popülerleşiyor. Gelin, ejder meyvesinin nerede yetiştiğinden beslenmeye katkılarına kadar tüm detayları birlikte öğrenelim!

Ejder meyvesi rengi, tadı ve içeriğiyle adeta egzotik bir hazine! Hem tatlı hem de ekşi lezzetiyle damakları şenlendiren bu meyve zengin besin değerleriyle de öne çıkıyor. Bu dosyamızda ejder meyvesinin ne olduğunu, insan vücuduna etkilerini ve bu lezzetli meyvenin neden bu kadar popüler olduğunu mercek altına aldık. Hadi, ejder meyvesi hakkında bilmediklerinizi öğrenmek için okumaya devam edin!

Ejder Meyvesi Nedir?

Ejder Meyvesi Nedir?

Ejder meyvesi, kaktüsgiller ailesine ait hylocecereus cinsinin bir türü olan tropikal bir meyve. Pitaya, çilek armut, dragon fruit gibi pek çok farklı isimle duyabileceğiniz ejder meyvesi, çekici rengi ve ağızda eriyen yumuşak dokusuyla diğer meyvelerden ayrılıyor. İnce ve buruşuk dokulu kabuğunun içerisinde tadı oldukça yoğun bir iç meyvesi bulunuyor. Hem tatlı hem de ekşi bir tada sahip olan ejder meyvesi, birçok kişi tarafından keyifle tüketiliyor.

Çok yıllık bir bitki olan ejder meyvesi dikildikten yaklaşık 20 yıl sonra meyve verebiliyor. Elektrik aydınlatmasıyla gündüz saatlerini uzatma gibi sezon dışı üretim teknolojileriyle meyve verme süresi kısaltılabiliyor.

Ejder Meyvesi Neye Benzer?

Ejder Meyvesi Neye Benzer?

Ejder meyvesinin ismi pullu dış kabuğunun ejderha pullarını andırmasından geliyor. Bu meyve siyah tohumlarıyla çileğe, yoğunluğu ve dokusu bakımından ise kavun ya da armuta benzetiliyor. Bazıları ejder meyvesinin tadını muz, ananas ve kavunun harmanlanmış hali olarak tanımlıyor.

Ejder Meyvesi Türleri Nelerdir?

Ejder Meyvesi Türleri Nelerdir?

Ejder meyvesine koyu pembe ve yeşil renklerin hakim olması meyvenin tamamen olgunlaştığı anlamına geliyor. Ancak ejder meyvesi tek bir görünüşe sahip olmayıp aynı zamanda farklı tatlarla da karşımıza çıkıyor.


Beyaz Ejder Meyvesi

Beyaz ejder meyvesi, parlak pembe kabuğu ve siyah tohumlu beyaz meyve etiyle ejder meyvesinin en yaygın türlerinden biri. Beyaz ejder meyvesi limonumsu tadıyla David Bowie, bembeyaz rengiyle Vietnam Jaina, ekşi lezzetiyle Lake Atitlan gibi birçok farklı isimle çeşitleniyor.


Kırmızı Ejder Meyvesi

Kırmızı ejder meyvesinin dışında pembe kabuk, içinde ise kıpkırmızı bir meyve eti yer alıyor. Sulu yapısıyla kırmızı jaina ve hafif tadıyla zamorano, kırmızı ejder meyvesinin popüler çeşitleri arasında yer alıyor.


Pembe Ejder Meyvesi

Pembe ejder meyvesinin teknik olarak kırmızı ejder meyvesi kategorisinde yer alması gerekse de, bu tür yumuşak tadı sebebiyle farklı kategoride konumlanıyor. Tatlı ekşi magenta, pürüzsüz dokulu delight, üzüme benzerliğiyle purple haze en bilinen pembe ejder meyveleri olarak ön plana çıkıyor.


Sarı Ejder Meyvesi

Farklı bir renk ve desene sahip olan sarı ejder meyvesinin tek bir türü bulunuyor. Sarı kabuklu ve beyaz etli bu meyve tatlı aromasıyla severek tüketiliyor.


Ekşi Ejder Meyvesi

Stenocereus adıyla bilinen ekşi ejder meyvesi diğer türlerine göre daha fazla su ürettiğinden genellikle ferahlamak için tercih ediliyor. Ekşi ejder meyvesi Güney ve Orta Amerika gibi daha kurak bölgelerde yetişiyor.

Ejder Meyvesi Nerede Yetişir?

Ejder Meyvesi Nerede Yetişir?

Ejder meyvesi Kuzey, Orta ve Güney Amerika’nın tropikal bölgelerine özgü olsa da dünya genelinde büyük bir ticari ilgi görüyor. Yüksek kuraklık toleransı, ışık yoğunluğuna kolay adaptasyon, yüksek sıcaklık toleransı ve zengin besin değerleriyle öne çıkan bu meyve 20’den fazla subtropikal ülkede ticari olarak yetiştiriliyor. Bu bölgeler arasında Bahamalar, Bermuda, Endonezya, Kolombiya, İsrail, Filipinler, Malezya, Meksika, Japonya, Güney Çin, Güney Florida ve Vietnam gibi ülkeler yer alıyor.

Ejder Meyvesi Nasıl Soyulur?

Ejder Meyvesi Nasıl Soyulur?

  • Öncelikle hijyen sağlamak için ejder meyvesini yıkayın.
  • Meyvenin her iki ucunu da bıçak yardımıyla kesin. Ardından dikey veya yatay biçimde keserek meyveyi ikiye ayırın.
  • Meyvenin iki yarısını elinizle açarak kabuktan ayırın. Kabuk meyveye hafifçe yapışabileceğinden ayırırken dikkatli olmalısınız.

Ejder Meyvesi Nasıl Yenir?

Ejder Meyvesi Nasıl Yenir?

Ejder meyvesini kabuğundan ayırdıktan sonra iç meyvesini doğrudan yiyebilir veya dilimleyerek servis edebilirsiniz. Meyveyi kabuğunu çıkarmadan da kaşık yardımıyla tüketebilirsiniz. Dilerseniz yüksek oranda amino asit içeren kabuğunu da yiyebilirsiniz. Ejder meyvesini smoothie, meyve salatası ve dondurma gibi lezzetlerle de birleştirmeniz mümkün.

Ejder Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

Ejder Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

Uluslararası araştırma dergisi Czech Journal of Food Sciences’da yayınlanan Dragon fruit: A review of health benefits and nutrients and its sustainable development under climate changes in Vietnam makalesine göre ejder meyvesinin etkileri aşağıdaki gibi sıralanıyor:

  • Ejder meyvesi yüksek C vitamini sayesinde bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarını yerine getirmesine yardımcı oluyor.
  • Serbest radikallerle savaşan antioksidanlar içerdiğinden hastalık riskini azaltmaya katkı sunabiliyor.
  • Uluslararası bilim dergisi Borneo Science Journal tarafından yayınlanan makalede ejder meyvesinin kan şekerini düzenleyecek yüksek lif içerdiği ve böylece LDL-kolesterol seviyesini dengede tutabileceği belirtiliyor.
  • Yüksek lif içeriğiyle bağırsak hareketlerini düzenleyerek sindirim sisteminin ideal fonksiyonlarına destek oluyor.
  • Kardiyovasküler sistemin ideal fonksiyonlarını destekleyecek potasyum ve minerallar içeriyor.
  • Beta karoten ve lutein gibi bileşenler içeren ejder meyvesi göz sağlığını destekliyor.
  • Ejder meyvesi yüksek su içeriğiyle vücuda yeterli hidrasyon sağlayabiliyor.

Ejder Meyvesinin Besin Değerleri Nedir?

Ejder Meyvesinin Besin Değerleri Nedir?

U.S. Department of Agriculture tarafından yayınlanan rehbere göre bir adet -ortalama 75 gram (g)- ejder meyvesinin besin değerleri şu şekilde:

Ejder Meyvesinin Besin Değerleri Nedir? Tablo

  • Kalori: 42,8 kilokalori (kcal)
  • Su: 63 gram (g)
  • Karbonhidrat: 11,4 g
  • Yağ: 0,105 g
  • Protein: 0,27 g
  • Lif: 2,32 g
  • Şeker: 7,31 g
  • C vitamini: 3,22 miligram (mg)
  • Kalsiyum: 6,75 mg
  • Magnezyum: 5,25 mg
  • Potasyum: 87 mg
  • Beta karoten: 10,5 mikrogram (mcg)

Ejder meyvesiyle yapabileceğiniz detoks suları gibi pratik tarifler için diğer içeriklerimize de göz atabilirsiniz!

*Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık tavsiyesi ve uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Ejder meyvesi ve sağlığa etkileri hakkında mutlaka uzman bir hekime danışmalısınız.

Kaynaklar;

Facebook'ta Paylaş x x Whatsapp'da Paylaş YAZDIR YORUMLAR
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız yada üye olunuz.
KULLANICI YORUMLARI
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olun.