Su Diyeti Nedir? Faydaları Nelerdir?
Büyük ilgi uyandıran yeni beslenme yaklaşımı: Su diyeti! Adından anlaşıldığı üzere su tüketimine odaklanan bu diyet elbette susuzluğun giderilmesiyle sınırlı değil. Peki, su diyeti zararlı mıdır? Aralıklı oruçla farkları nelerdir? Su diyeti hakkında aklınıza takılanları birlikte açığa kavuşturalım!
İnsan vücudu için yaşamsal öneme sahip olan su, tahmin edilebileceği üzere su diyetinin temel bileşeni. Su diyetinin kilo kontrolünden cildin ideal yapısını ve görünümünü korumaya kadar bir dizi etkisi bulunsa da bu diyet herkes için uygun olmayabiliyor. Bu dosyamızda su diyetinin ne olduğunu, potansiyel etkilerini ve kimler için uygun olabileceğini ayrıntılı bir şekilde ele aldık. Şimdi gelin, iyi yaşamın anahtarı suyun bu diyetteki rolünü birlikte keşfedelim!
Su Diyeti Nedir? Aralıklı Oruçla Farkları Nelerdir?
Su diyeti, kişinin belirli bir süre boyunca sadece sıvı tüketmesini içeren bir diyet yöntemi olarak tanımlanıyor. Su orucu olarak da bilinen bu diyeti insanlar çoğunlukla kilo verme, detoks etkisi ve tıbbi bir operasyona hazırlık gibi sebeplerle yapmayı tercih ediyor. Genellikle kısa süreli uygulanan bu diyette meyve dışında katı gıda almamaya özen gösteriliyor.
Aralıklı oruç ise yemek yeme ve oruç tutma dönemlerinin belirli bir düzen içinde uygulandığı diyet yaklaşımı olarak karşımıza çıkıyor. Aralıklı oruçta belirli bir süre yemek yemek sınırlanıyor, ardından aynı süre boyunca yemek yemeye izin veriliyor. Su diyeti ve aralıklı oruç arasındaki temel farklar ise şu şekilde:
- Su diyeti sadece sıvı tüketimine odaklanırken aralıklı oruç yemek yeme izni veriyor.
- Su diyeti kısa süreli bir diyet yöntemi olup sadece birkaç gün sürerken aralıklı oruç daha uzun vadede sürdürülebiliyor.
- Su diyeti, aralıklı oruçtan farklı olarak kilo vermenin yanında toksinlerden arınmayı da hedefliyor.
Su Diyeti Nasıl Yapılır?
Global Advances in Health and Medicine dergisinde yayınlanan Is Water-Only Fasting Safe? adlı makaleye göre, su diyetinde 16 ila 72 saat arasındaki süre boyunca karbonhidrat alımından kaçınarak yalnızca sıvı ve ekstra olarak su içeriği yüksek meyveler tüketiliyor. Hazır meyve suları ve gazlı içecekler de kalori alımını engellemek için sınırlandırılıyor. Bu diyetin 72 saatten fazla uygulanmaması ve diyete başlamadan önce muhakkak bir sağlık profesyoneline danışılması önem arz ediyor.
Su Diyetinde Kahve İçilir mi?
Su diyetinde şekersiz olduğu müddetçe kahve tüketiminde sakınca görülmüyor. Ancak diyetin amaçlarından biri de detoks etkisi olduğundan kafein tüketiminin sınırlandırılması öneriliyor. Diyet programınızı uzman bir hekimin rehberliğinde sağlık durumunuz ve vücudunuzun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak düzenleyebilirsiniz.
Su Diyetinin Faydaları Nelerdir?
Kısa süreli bir yöntem olan su diyetinin kilo vermenin yanında birçok farklı etkisinin bulunduğu paylaşılıyor. Su diyetinin potansiyel faydaları aşağıdaki gibi sıralanıyor:
Toksinlerin Arındırılmasına Yardımcı Olmak
Bratislava Medical Journal dergisinde yayınlanan Effects of complete water fasting and regeneration diet on kidney function, oxidative stress and antioxidants araştırmasında yer alan bilgilere göre, su diyeti toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı oluyor.
Kronik Hastalık Riskini Azaltmaya Katkıda Bulunmak
National Library of Medicine kaynağında yer alan The effect of fasting or calorie restriction on autography induction: A review of the literature adlı makalede su diyetinin kronik hastalıkların risk faktörlerini azaltmaya katkıda bulunabileceği paylaşılıyor.
Tansiyonu Dengede Tutmaya Yardımcı Olmak
National Library of Medicine kaynağında yayınlanan Impact of Fasting on Cardiovascular Outcomes in Patients With Hypertension adlı makaleye göre, uzun süreli tıbbı gözetim altında yapılan su diyetleri yüksek tansiyonu olan kişilerin tansiyonlarının dengelenmesine yardımcı olabiliyor.
Cildin İdeal Görünümünü Korumaya Katkı Sağlamak
Su diyeti sırasında bol miktarda sıvı alımı cildin nemlenmesine ve parlaklığını korumasına destek olabiliyor.
Uluslararası tıp dergisi BMC Complementary Medicine and Therapies tarafından yayınlanan makaleye göre su diyetinin birçok potansiyel faydası bulunsa da olası risklere işaret eden kanıtları da bulunuyor. Bu nedenle su diyeti yapmadan önce mutlaka uzman bir hekime veya beslenme uzmanına danışmalısınız. |
Su Diyetini Kimler Yapmamalıdır?
Global tıp araştırmalarının yer aldığı Medical News Today platformunda yayınlanan uzman onaylı What is water fasting and should you try it? adlı içeriğe göre su diyeti yapmaması gereken kişiler arasında ilk olarak yaşlılar, hamileler ve 18 yaşının altındaki çocuklar yer alıyor. Yeme bozukluğu, aşırı zayıflık, kalp rahatsızlığı, diyabet, migren gibi şikayetleri olan ve herhangi bir sebeple düzenli ilaç kullanan kişilerin de su diyeti kararı almadan önce mutlaka bir profesyonele danışması gerekiyor.
Örnek Su Diyeti
1.Gün
- Kahvaltı: 2 bardak taze sıkılmış elma suyu, 1 bardak bitki çayı
- Öğle: 1 kase tuzsuz çorba (sebze veya mercimek), 1 bardak su
- Akşam: 1 porsiyon karpuz veya kavun, 1 bardak su
- Ara Öğünler: 2 bardak su, 1 bardak bitki çayı
2.Gün
- Kahvaltı: 1 bardak yağsız süt, 1 bardak su
- Öğle: 1 kase tuzsuz tavuk suyu çorbası, 1 bardak su
- Akşam: 1 porsiyon portakal, 1 bardak su
- Ara Öğünler: 2 bardak su, 1 bardak bitki çayı
3.Gün
- Kahvaltı: İsteğe bağlı 1 adet haşlanmış yumurta, 1 bardak su
- Öğle: 1 kase tuzsuz domates çorbası, 1 bardak su
- Akşam: 1 porsiyon elma, 1 bardak su
- Ara Öğünler: 2 bardak su, 1 bardak bitki çayı
Yukarıdaki su diyeti listesi çeşitli kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış bir örnek olup tavsiye niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir diyeti uygulamaya başlamadan önce mutlaka uzman hekime veya diyetisyene danışmanız gerekmektedir.
Su diyeti hakkında yeterince bilgi sahibi olduysanız sıra diğer diyetlere geldi demektir. İsveç, Dukan, ketojenik ve paleo gibi pek çok diyet çeşidi hakkında bilgi edinmek isterseniz beslenme kategorimize göz atabilirsiniz! |
*Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık tavsiyesi ve uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Herhangi bir diyet kararı almadan önce muhakkak bir sağlık profesyoneline danışmalısınız.
Kaynaklar;
- Oglodek E. ve ark., Is Water-Only Fasting Safe?, Global Advances in Health and Medicine, 2021. (çevrim içi)
- Mojto V. ve ark., Effects of complete water fasting and regeneration diet on kidney function, oxidative stress and antioxidants, Bratislava Medical Journal, 2018. (çevrim içi)
- Bagherniya M. ve ark, The effect of fasting or calorie restriction on autography induction: A review of the literature, National Library of Medicine, 2018. (çevrim içi)
- Hammoud S. ve ark., Impact of Fasting on Cardiovascular Outcomes in Patients With Hypertension, National Library of Medicine, 2021. (çevrim içi)
- Finnell J. ve ark., Is fasting safe? A chart review of adverse events during medically supervised, water-only fasting, BMC Complementary Medicine and Therapies, 2018. (çevrim içi)
- What is water fasting and should you try it?, Medical News Today, 2023. (çevrim içi)