Boyun Düzleşmesi Nedir? Egzersizleri Nelerdir?
Yarattığı aşırı rahatsızlık hissinden dolayı günlük yaşamı fazlasıyla olumsuz etkileyen boyun düzleşmesi (servikal lordoz), çeşitli egzersizler ile hafifletilebilmekle birlikte tamamen de iyileştirilebiliyor. Boyun düzleşmesi egzersizlerini düzenli olarak uygulamak ise bu konudaki en önemli noktayı oluşturuyor.
Kas ve iskelet sisteminde meydana gelen problemler, kuşkusuz günlük yaşam kalitesini en çok olumsuz etkileyen faktörlerin başında geliyor. Bu problemlerin kaynağını ise genellikle sedanter yaşam tarzı, masa başı çalışma düzeni ve elektronik cihazların uzun süreli kullanımı gibi sebepler oluşturuyor. Bunlara bağlı olarak görülen en yaygın kas ve iskelet sistemi problemlerinden biri ise boyun düzleşmesi (servikal lordoz) olarak öne çıkıyor.
Boynun normal kavisli formunu kaybetmesi ile oluşan boyun düzleşmesi, boyun bölgesinde yarattığı stres ve ağrılar sebebiyle mutlaka erken dönemde tedavi edilmesi gereken rahatsızlıklardan biri. Düzenli egzersiz ise boyun düzleşmesi probleminin giderilmesinde hekimler tarafından en sık önerilen çözüm oluyor. Peki, boyun düzleşmesini engellemeye yardımcı olacak egzersizler neler olabilir? Gelin, birlikte inceleyelim!
Boyun Düzleşmesi (Servikal Lordoz) Belirtileri Nelerdir?
Boyun düzleşmesi (servikal lordoz) her kişide farklı belirtiler ile ortaya çıkabiliyor. Fakat yine de en yaygın belirtiler, boyun bölgesinde meydana gelen şiddetli ağrılar oluyor. Bilhassa da düzleşmenin temelinde yatan nedeni omurga rahatsızlıkları oluşturuyorsa, ağrının şiddeti daha da artabiliyor. Ağrının yoğunluğu ise boyun düzleşmesinin ortaya çıkma nedenine bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor.
Bunun yanı sıra boyun düzleşmesinin diğer belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkün:
- Baş bölgesinde meydana gelen ağrı, öne doğru eğim, hareket kısıtlılığı
- Sırt ve boyun bölgesinde oluşan kas spazmları, omurilik sıkışması, omurga deformitesi, sertlik
- Koordinasyon sorunları, yutma güçlüğü ve nefes almada zorluk
Boyun düzleşmesinin tedavi edilmeyerek aşırı derecede şiddetlendiği ve son raddesine ulaştığı durumlarda felç, bağırsak ve mesane sorunları, kol ve bacaklarda zayıflık gibi sorunlar da ortaya çıkabiliyor. |
Boyun Düzleşmesi (Servikal Lordoz) Neden Oluşur?
Boyun düzleşmesinin oluşumunda hem kişisel hem de genetik birçok faktör bulunabiliyor. Masa başı çalışmak, sürekli olarak elektronik aletlere bakmak ve genetik bazı rahatsızlıklar, vücudun sahip olduğu ideal postürün bozulmasına neden olabiliyor. Bu faktörlerin yol açtığı duruş bozuklukları da boyun düzleşmesinin en yaygın oluşum nedeni olarak görülüyor.
Boyun düzleşmesi bazı kişilerde doğuştan da var olabiliyor. Çeşitli nedenlerle oluşumunu tamamlayamayan omurga, anormal şekilde büyümeye devam edebiliyor. Buna bağlı olarak da boyunda bir eğrilik meydana gelebiliyor. Bu durum tıp terminolojisinde “konjenital kifoz” olarak adlandırılıyor. Söz konusu problem, aynı zamanda boyun düzleşmesinin (servikal lordoz) de en önemli sebeplerinden biri olarak belirtiliyor.
Genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan “dejeneratif disk hastalığı” veya “servikal spondiloz” olarak belirtilen disk hastalıkları, boyun düzleşmesinin diğer oluşum sebepleri arasında. Boyunda düzleşmeye ayrıca, trafik kazası ve düşme gibi durumlarda meydana gelen travmalar ve omurga enfeksiyonları da neden olabiliyor. |
Boyun Düzleşmesi (Servikal Lordoz) Engellenebilir mi?
Düzenli olarak egzersiz yapmak, boyun ve sırt kaslarını güçlendirmek, günlük aktivitelerde öne doğru uzun süreli eğilmemek ve doğru bir duruş sergilemeye gayret etmek boyun bölgesinde düzleşme ihtimalini azaltıyor. Fakat yine de boyun düzleşmesini tamamen engelleyebilecek herhangi bir yöntem bulunmuyor. Çünkü hastalık, henüz bilinmeyen farklı rahatsızlıkların etkisiyle de ortaya çıkabiliyor.
Boyunda çoktan meydana gelmiş olan düzleşme sorunları ameliyat, fizik tedavi, masaj ve egzersiz gibi uygulamalarla hafifletilebiliyor veya tamamen ortadan kaldırılabiliyor. Fakat boyun düzleşmesi tedavisinde ameliyat hemen tercih edilmiyor. |
Egzersiz ile fayda sağlanabilecek boyutta olan vakalarda düzleşmenin yarattığı ağrı, sancı ve baskı hissi düzenli uygulanan hareketler ile azalırken; boyun bölgesinin görünümü de eski haline dönebiliyor. Bu sebeple boyun düzleşmesi için egzersizin çok büyük öneme sahip olduğu rahatlıkla söylenebilir. Peki, boyun düzleşmesi için hangi egzersizler yapılabilir?
Boyun Düzleşmesini (Servikal Lordoz) Engelleyecek Egzersizler Nelerdir?
Boyun düzleşmesine karşın yapılan egzersizler ağırlıklı olarak söz konusu bölgeye esneklik, hareketlilik ve güç kazandırmayı amaçlıyor. Bu hareketlerin uygulanmasıyla anlık rahatlamalar yaşanabileceği gibi düzenli tekrarlar ile egzersizden genel olarak olumlu bir dönüt almak da mümkün. Şimdi gelin, boyun düzleşmesi için yapılabilecek bazı egzersizlere birlikte bakalım:
- Başınızı arkaya doğru yatırın ve 5 ila 10 saniye bekleyin. Ardından normal duruşa geçin ve bu hareketi 2-3 set tekrarlayın.
- Düz bir duvara yaslanıp çenenizi geriye doğru ittirin ve ardından normal duruşa geçin. Bu hareketi 10 tekrar halinde yapın.
- Direnç bandını (veya rulo yapılmış havluyu) ensenize yerleştirin. Bir yandan bandın ya da havlunun iki ucunu kollarınızla yukarıya kaldırırken, diğer yandan ise başınızı geriye doğru yatırın. Bir müddet bekledikten sonra normal duruşa geçin. Bu hareketi 2-3 set olarak uygulayın.
- Düz bir zemin üzerine uzanıp rulo haline getirilmiş olan havluyu ya da direnç bandını boynunuzun altına koyun. Başınız yukarıya bakacak şekilde, kullandığınız materyalin üstüne yatarak 5 ila 10 dakika bekleyin.
Boyun düzleşmesi ihtimalini azaltmak için yapılabilecekler arasında dik duruş egzersizleri uygulamak da bulunuyor. Doğru bir duruşa sahip olmak için bu hareketleri düzenli olarak uygulayabilir, böylece kas ve iskelet sisteminizin ideal formunu koruyabilirsiniz |
*Bu sayfada yer alan bilgiler tavsiye, uyarı veya teşvik niteliği taşımamakta olup sadece bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir egzersize başlamadan önce, hekiminizden mutlaka bilgi almalı ve uzman antrenör tarafından size özel olarak belirlenmiş bir program uygulamaya özen göstermelisiniz.