Hatha Yoga Nedir? Hatha Yoga Hareketleri
Zihninizin ve ruhunuzun derinliklerine doğru keyifli bir yolculuğa çıkmaya ne dersiniz? En popüler yoga türlerinden biri olan hatha yoga işte tam da bunun için var! Hadi, hatha yoganın temel prensiplerini ve başlangıç hareketlerini inceleyerek kendinizi yeniden keşfetmek ve hayatınıza bir denge getirmek için ilk adımı atın!
Yoga, Hindistan topraklarında doğduğu günden bu yana yaklaşık 2 bin yıldır insanlığa yardımeli uzatmayı sürdürüyor. “Hatha” teriminin ise ilk olarak 15’inci yüzyılda ortaya çıktığı belirtiliyor. Buna karşılık hatha yoga uygulaması, bu alandaki kayıtlara göre ancak 19’ncu yüzyılın sonlarına gelindiğinde yaygınlaşmaya başlamış. Öyle ki pek çok kişi, bu felsefe sistemiyle hatha yoganın 1960’lı yıllardan itibaren popülerlik kazanmasıyla birlikte tanışmış. Binlerce yıllık köklü bir geçmişe sahip olan hatha yogaya başlamaya kararlıysanız aramıza hoş geldiniz! Buyurun, hatha yoganın geçmişten günümüze inanılmaz yolculuğuna birlikte eşlik edelim:
Hatha Yoga Nedir?
Hatha yoga fiziksel pozlar (asanalar), nefes kontrolü (pranayama) ve meditasyon gibi unsurları içeren bir yoga pratiği olarak ifade ediliyor. Avrupa ve Amerika kıtasında son derece popüler olan hatha yoganın adı ise Sanskritçe’den geliyor. Güneş anlamına gelen “ha” hecesi ve ay anlamına gelen “tha” hecesiyle bu yoga türü, iki büyük enerji arasında denge kurmayı amaçlıyor.
“Raja yogası”nın bir kolu olarak bilinen hatha yoga zihin, beden ve ruh dengesine odaklanıyor. En popüler yoga türlerinden biri olan hatha yogada vücudun yavaşça ve bilinçli bir şekilde zorlanarak esnetilmesi, aynı zamanda zihnin de rahatlatılması hedefleniyor. |
Hatha yogasının adı ilk kaynak olarak ünlü yogi Swami Swatmarama tarafından 15’inci yüzyılda yazılan kitapta geçiyor. Hatha yoga, en temel yoga türlerinden biri olarak ruhsal rahatlamaya ve mevcut farkındalığı artırmaya odaklanıyor. Ayrıca bunca zaman yalnızca yoga adıyla bilinen spor türünün de aslında hatha yoga olduğunu belirtmekte fayda var. Yani hatha yoga esasında yeni ve bilinmeyen bir yoga türü değil. Aksine herhangi bir spor salonunda yoga dersine kaydolduysanız aslında hatha yoganın temellerini öğrenmişsiniz demektir.
Hatha Yoga için Gerekli Malzemeler Nelerdir?
Minimalist bir yoga pratiği olan hatha yoga fazla malzemeye ihtiyaç duymuyor. Öyle ki başlangıç için yoga matı ve rahat kıyafetler yeterli oluyor. Hatha yoga için 6 milimetre (mm) kalınlığında yumuşak matları tercih edebilirsiniz. Ayrıca yoga matı seçerken hafif olmasına da özen göstermelisiniz. Nitekim farklı mekanlarda yoga yapmak istediğiniz zaman ağır ve kalın matları taşımak zor olabilir. 6 mm’lik kalınlık, egzersiz esnasında eklemlerin ve özellikle dizlerin rahat bir şekilde desteklenmesine yardımcı oluyor. Bu sayede hatha yoga pozları konforlu bir şekilde yapılabiliyor.
Hatha Yoga Nerede Yapılır?
Yogaya yeni başlayanlar için hatha yoga hareketlerinin bir yoga stüdyosunda veya fitness salonunda uzman eşliğinde yapılması tavsiye ediliyor. Bununla birlikte hatha yogayı evde, okulda, işte, parkta, bahçede ve aklınıza gelebilecek pek çok yerde yapabilirsiniz.
- Yoga stüdyoları: Özellikle büyükşehirlerde birçok yoga stüdyosu ve her yoga türünün ayrı bir uzmanı bulunuyor. Profesyonel yoga öğretmenlerinden özel veya grup dersi alabilirsiniz.
- Spor salonları: Büyük spor salonlarının çoğunda hatha yoga dersleri bulunuyor. Spor salonunda uzman antrenör eşliğinde hatha yoganın temellerini öğrenebilirsiniz.
- Online yoga platformları: Online yoga platformlarından ders alarak evinizde ve istediğiniz zaman hatha yoga yapabilirsiniz.
- Yoga kampı: Doğayla iç içe ortamlarda düzenlenen yoga kamplarına katılarak hem sizin gibi yoga yapan insanlarla tanışabilir hem de yoga becerinizi geliştirebilirsiniz.
- Park/bahçe: Güzel havalarda bir parka giderek ya da evinizin bahçesine çıkarak temiz havada hatha yoga egzersizlerinin tadını çıkarabilirsiniz.
Hatha Yoga Nasıl Yapılır?
Hatha yoga yavaş bir tempoda ve temel hareketlere odaklanarak yapılıyor. Temel yoga hareketlerinin belli sürelerde ve nefes molalarıyla yapıldığı hatha yoga hareketli bir meditasyon olarak da kabul edilebilir. Ancak hatha yoganın kolay yoga uygulamalarıyla karıştırılmaması gerekiyor. Nitekim hatha yogada hem zihni hem de bedeni çalıştırabilmek için zorlayıcı hareketlere başvuruluyor.
Hatha yogaya başlamadan önce doğru bir yoga matı ve rahat kıyafetler seçmek gerekiyor. Ardından hatha yoga hareketleri sırayla ve nefes çalışmalarıyla birlikte uygulanmaya başlıyor. Aşağıdaki adımları inceleyerek kendinizi hatha yoga dersine hazırlayabilirsiniz.
- Isınma: Women’s Health sitesinde yayınlanan Hatha Yoga Guide: 10 Tips for Ensuring Your Practice is Zen AF isimli makaleye göre, ısınma hareketleri kan dolaşımını uyararak kasların daha rahat çalışmalarına yardımcı oluyor. Aynı zamanda eklemleri koruyan sinoviyal sıvıyı harekete geçirmeye de katkı sağlıyor.
- Doğru nefes alma: Hatha yoga hareketlerine başlamadan önce birkaç kez derin nefes alarak vücudunuzun kontrolünü ele almanız gerekiyor. Bu sayede bedeniniz ve zihniniz arasında sağlam bir köprü kurabilirsiniz.
- Süre: Hatha yoga yapmak için vaktiniz olmadığını düşünüyorsanız bu spora günde sadece 15 dakika ayırarak başlangıç yapabilirsiniz. Vücudunuz alıştıkça ve kendinize zaman yarattıkça süreyi artırabilirsiniz.
Hatha Yoga Hareketleri Nelerdir?
En popüler yoga türlerinden biri olan hatha yoga uygulamasında daha görmüş veya yapmış olabileceğiniz çocuk pozu, aşağıya bakan köpek duruşu veya köprü pozu gibi temel yoga hareketlerine yer veriliyor. En sık göreceğiniz hareketler ise şu şekilde:
Hatha Yoga Hareketleri | ||
---|---|---|
Görsel | Yoga Pozu | Nasıl Yapılır? |
Tadasana (Dağ pozu) | Dik bir şekilde ve karşıya bakarak ayakta duruluyor. | |
Adho Mukha Svanasana (Aşağı bakan köpek pozu) | Eller ve ayaklar üzerinde durularak klasik köpek duruşu taklit ediliyor. | |
Uttanasana (Öne eğilme pozu) | Ayakta dururken vücudu mümkün olduğu kadar öne eğerek bacaklarla baş birleştiriliyor. | |
Balasana (Çocuk pozu) | Dizlerin üzerine oturduktan sonra kollar ileriye dümdüz uzatılıyor ve vücut mümkün olduğu kadar öne doğru yatırılıyor. | |
Virabhadrasana (Güçlü savaşçı pozu) | Bir ayak önde ve dizden bükülü olacak şekilde, diğer ayak arkada ve açık olacak şekilde uzatılıyor. Vücut geriye doğru ittiriliyor ve kollar havaya kaldırılıyor. | |
Sukhasana (Rahat poz) | Bağdaş kurarak yere oturuluyor ve eller iki dizin üzerine gelecek şekilde yerleştiriliyor. | |
Marjaryasana (Kedi pozu) | Eller ve dizler kedi gibi yere konumlandırılıyor. | |
Setu Bandhasana (Köprü pozu) | Sırt üstü yatılıyor, dizler bükülerek kalça yukarı kaldırılıyor ve köprü şekli oluşturuluyor. | |
Bhujangasana (Kobra pozu) | Yüz üstü yatılıyor, eller omuz hizasına konuyor ve ellerden destek alarak üst vücut yukarı doğru kaldırılıyor. | |
Savasana (Ölü adam pozu) | Sırt üstü yatılarak kollar ve bacaklar yana doğru açılıyor. |
Hatha Yoga Faydaları Nelerdir?
Healthline adlı tıbbi bilgi sitesinde yayınlanan Hatha or Vinyasa Yoga: Which One Is Right for You? isimli makaleye göre, hatha yogasının aşağıdaki gibi birçok faydası bulunuyor.
- Stresi azaltmak: 2013 yılında Journal of Nursing Research dergisinde yayınlanan makaleye göre, 90 dakikalık tek bir hatha yoga seansının stres seviyesini önemli ölçüde azalttığı belirtiliyor. Bu araştırmada hatha yoga egzersizlerinin düzenli olarak uygulanmasıyla stresin kontrol altına alınabileceği ifade ediliyor.
- Depresyonu önlemek: 2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre, 12 seans boyunca düzenli olarak hatha yogası yapmak depresyon ve anksiyete seviyesini düşürmeye yardımcı oluyor.
- Esneklik sağlamak: 2015 yılında Journal of Physical Therapy Science’da yayınlanan bir araştırmaya göre, hatha yoga hareketleri eklem ve kasların daha esnek bir yapıya kavuşmasına katkı sağlıyor.
- Gücü artırmak: 2016 yılında yapılan bir incelemeye göre, 21 günlük hatha yoga eğitiminin kas gücünü artırdığı ve dengeyi iyileştirdiği belirtiliyor.
- Farkındalık sağlamak: International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity dergisinde yayınlanan ve bin 820 kişiyle yapılan araştırmaya göre, hatha yogası yapan katılımcılarının çevrelerine karşı daha fazla farkındalığa sahip olduğu ifade ediliyor.
- Uykuyu düzenlemek: Verywell fit sitesinde yayınlanan What to Expect From a Hatha Yoga Class isimli makaleye göre, uyku öncesi yoga hareketleri daha verimli uyumaya yardımcı oluyor.
Hatha yogasıyla vücudunuza esneklik kazandırmanın yanı sıra zihninizi de sakinleştirebilirsiniz. Bedeniniz ve zihniniz arasında kusursuz bir denge kurmanın keyfine varmak istiyorsanız hatha yoga eğitimlerine göz atabilir, zinde kalmak için diğer spor içeriklerimizi de inceleyebilirsiniz. |
*Bu sayfada yer alan açıklamalar hiçbir tıbbi tavsiye, uyarı veya teşvik niteliği taşımamakta olup yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmıştır. Hatha yoga hareketleriyle ilgili daha detaylı bilgi almak için mutlaka uzman bir eğitmene danışmalısınız.
Kaynaklar;
- Verywell Fit Editors, “What to Expect From a Hatha Yoga Class”, Verywell fit, 2023. (çevrim içi)
- Allison W. Watts, Sarah A. Rydell, Marla E. Eisenberg, Melissa N. Laska, Dianne Neumark-Sztainer, “Yoga’s potential for promoting healthy eating and physical activity behaviors among young adults: a mixed-methods study”, International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 2018. (çevrim içi)
- Timothy Burgin, “Hatha Yoga: Definition, History & Benefits, Yoga Basics, 2007. (çevrim içi)
- Courtney Sullivan, “Hatha or Vinyasa Yoga: Which One Is Right for You?”, Healthline, 2019. (çevrim içi)
- Sendhil Kumar, Shyam Prasad, Bhavani Balakrishnan, Karunambigai Muthukumaraswamy, Mohan Ganesan, “Effects of Isha Hatha Yoga on Core Stability and Standing Balance”, National Library of Medicine, 2016. (çevrim içi)
- Małgorzata Grabara, Janusz Szopa, “Effects of hatha yoga exercises on spine flexibility in women over 50 years old”, National Library of Medicine, 2015. (çevrim içi)
- Masoumeh Shohani, Gholamreza Badfar, Marzieh Parizad Nasirkandy, Sattar Kaikhavani, Shoboo Rahmati, Yaghoob Modmeli, Ali Soleymani, Milad Azami, “The Effect of Yoga on Stress, Anxiety, and Depression in Women”, National Library of Medicine, 2018. (çevrim içi)
- Lauren Clark, “Hatha Yoga Guide: 10 Tips for Ensuring Your Practice is Zen AF”, Women’s Health, 2019. (çevrim içi)