Liste Yapmanın Faydaları Nelerdir?
Liste deyince birçok kişinin aklına alışveriş ve diyet listeleri geliyor. Ancak şimdi hayatınızı planlamak için kullanabileceğiniz listelerden bahsedeceğiz. Önerilerimize kulak verdiğinizde hayatınızın yalnızca birkaç maddeyle nasıl değiştiğine inanamayacaksınız!
The Guardian’da yayınlanan bir çalışmaya göre, insanlar yapmaları gereken işleri sıralayıp liste haline getirdiklerinde daha iyi bir performans gösteriyor. Ayrıca yapılacaklar listesinin kaygıyı azalttığı da belirtiliyor. Peki, yapılacaklar listesi insanları nasıl daha üretken yapıyor olabilir? Gelin, liste yapmanın ardındaki sır perdesini birlikte aralayalım!
Çalışırken Düzen Nasıl Oluşturulur?
Hemen herkes gün içinde yapması gereken işleri tamamlamakta zorlanıyor. Ancak birçok kişi bundan önceki aşamada takılıp kalıyor. Yani insanlar işlerini planlamakta ve bu işlere ilk adımı atmakta dahi büyük bir güçlük çekiyor. Psikolog ve yazar Dr. David Cohen, bu durumu çözmenin en etkili yolu olarak liste yapmayı öneriyor. Gün içinde tamamlamanız gereken işleri sırasıyla yazmalı, bu işleri yapmalı ve teker teker üstlerini çizmelisiniz.
Çalışırken düzen oluşturmanın ilk adımı liste hazırlamak. Ancak bu noktada da dikkat edilmesi gereken unsurlar mevcut. Öncelikle hazırlanan listenin net ve amaca uygun olması gerekiyor. Örneğin; bir kağıda yalnızca “anne” ya da “banka” yazmak yeterli değil. Bankayı aramak mı gerekiyor yoksa bankaya gitmek mi gerekiyor? Annenizi arayacak mısınız yoksa doğum günü için hediye mi alacaksınız? Listede yer alan maddeler net şekilde ifade edilmediği sürece pek çok insan iş planı sırasında bu maddelere öncelik vermiyor.
Liste Oluştururken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Liste oluştururken günlük görevleri ve başarabileceğiniz kısa vadeli hedefleri yazmalısınız. Çok uzun vadeli hedefleri ise yapılması gereken günlük işlerin dışında farklı bir yere not edebilirsiniz. Liste oluştururken aşağıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurarak ilerlemeniz gerekiyor.
- Tamamlamanız gereken görevleri net bir dille not etmek motive olmayı ve mevcut işleri kolaylaştırmayı sağlıyor. Bu notları önemli detaylarla zenginleştirmeyi de unutmamalısınız. Bu sayede işlerinizi tam da olması gerektiği gibi tamamlayabilirsiniz.
- Listedeki her bir göreve teslim tarihi eklemek işleri zamanında tamamlamaya yardımcı oluyor. Böylelikle işleri ertelemeden günü gününe hareket edebilirsiniz.
- Yapılacaklar listesini oluştururken gerçekçi olmak görevleri tamamlamayı kolaylaştırıyor. Bu noktada hırslı olmak yerine makul olmayı tercih edebilirsiniz. Gün içinde kendinize dinlenme zamanı da ayırarak işlerinizi planlamalısınız.
- Tamamlanması zor işler göz korkutucu olabiliyor. Strese girmemek ve motivasyonunuzu düşürmemek için büyük işleri birkaç güne bölebilirsiniz.
- Liste oluştururken aciliyet sırasına dikkat etmek gerekiyor. En acil işleri ilk sıraya alarak tüm haftanızı planlayabilirsiniz.
Liste Oluşturmanın 3 Faydası Nedir?
Yapılacaklar listesi oluşturmak günlük görevleri ve hedefleri gerçekleştirmenin yanı sıra pek çok fayda sunuyor. Liste yaparak çalışmak verimliliği artırmaya, kaygı ve stres seviyesini düşürmeye, sorumluluk bilincini geliştirmeye, zamanı iyi yönetmeye ve zihinsel olarak aktif kalmaya yardımcı oluyor. Liste oluşturmanın günlük hayat için en önemli üç faydasını daha detaylı inceleyelim.
Yazmak Hatırlamanızı Sağlar
Yapmanız gereken işleri bir kenara yazmak okulda ders notu tutmaya benziyor. Okul yıllarında ders sırasında dinlediğiniz bilgileri özet halinde not alıyordunuz değil mi? İşte, yapacağınız işleri listelemeyi de bu şekilde düşünebilirsiniz. Yapılacak alışverişler, çocukların okullarıyla ilgili işler, kendi işinizle ilgili bitirmeniz gereken raporlar veya tablolar… Bunların her birini alt alta yazarak hem unutmanızı engelleyebilir hem de işler arasında bir öncelik sıralaması oluşturabilirsiniz. Nitekim beyin üzerinde durduğunuz ve düşündüğünüz konuları saklıyor. Hazırladığınız liste gözünüzün önünde olmasa dahi işlerinizi daha iyi hatırlayabilirsiniz. Bu nedenle liste yapmak hafızayı güçlendirmek için de tercih ediliyor.
Planlama Soyut Hayalleri Somut İşlere Dönüştürür
Bazı işlerin tamamlanması günler sürebiliyor. Bu nedenle birçok insan ilerlemeyi göremiyor. Ancak liste yaparsanız ulaştığınız küçük hedeflerin, büyük hedefin içinde ne kadar yer kapladığını görebilirsiniz. Bu sayede önünüzdeki yolun uzunluğunu veya kısalığını ölçebilirsiniz.
Önünüzdeki Küçük Engelleri Görmenize Yardımcı Olur
Listeler farklı kulvarlarda önünüze çıkan engelleri açık bir şekilde görmenize yardımcı oluyor. Örneğin; esas işin tamamlanabilmesi için önünüzdeki engel daha ufak işler mi? Yoksa sizi ekstra görevler mi yavaşlatıyor? Veyahut özel hayatınızdaki dengesizlikler mi işlerinizi aksatmanıza yol açıyor? Listede esas amaçlarınızı en üstte sıraladıktan sonra yarım kalanları ve daha küçük görevleri de alt tarafa doğru sıralayabilirsiniz. Bu maddelerin yanına atacağınız artı, eksi veya tik gibi işaretlerle sizi neyin yavaşlattığını ve engellediğini görebilir, buna göre strateji geliştirebilirsiniz.
Liste yapmak erteleme hastalığından kurtulmaya da yardımcı oluyor. Erteleme dürtüsünü bastıramayan insanlar genellikle bir görevi erteleyebilmek için o an çok acil olmayan başka bir işe yönelebiliyor. Eğer bu şekilde çalışmaya alıştıysanız liste yaparak neyi ertelediğinizi ve acil olan görev yerine neyi tamamladığınızı daha net bir şekilde görebilirsiniz.
Liste yaparak işlerinizi düzene koyabilir ve zamanı daha iyi yönetebilirsiniz. Zaman yönetimi konusunda daha detaylı bilgi edinmek için Zamandan Tasarruf Etmenin 11 Yolu! adlı içeriğimize de göz atmayı unutmayın! |
*Bu sayfada yer alan bilgiler, öneri ve uyarı mahiyetinde olmayıp yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmıştır.
Kaynaklar;
- “What’s the best way to write a list?”, Medium, 2015. (çevrim içi)
- “10 Benefits/Importance of an Effective To-Do List”, Medium, 2022. (çevrim içi)
- John Crace, “The psychology of the to-do list – why your brain loves ordered tasks”, The Guardian, 2017. (çevrim içi)
- “The Benefits of Using Daily To-Do Lists to Attain Your Goals”, Indeed, 2022. (çevrim içi)