Yüz Yogası Nedir ve En Etkili Yüz Yogası Hareketleri
Işıltılı, esnek ve dolgun görünen bir cilde sahip olmayı kim istemez? Peki, yüz yogası ile bunun kendi kendinize yapabileceğiniz egzersizler ile mümkün olduğunu biliyor muydunuz? Gelin, yüz yogası nedir ve nasıl yapılır beraber göz atalım!
Hayat, zaman geçtikçe kattığı bilgeliğin yanında insan cildine ince çizgileri de hediye ediyor. Bu da pürüzsüz ve sıkı bir cilt ile yaş almak için biraz daha fazla çaba sarf etmek gerektiğini gösteriyor. Elbette bunun için cildi, öncelikle bol su içip dengeli beslenerek içeriden desteklemek gerekiyor. Daima genç görünen bir cilt için bu hususlara özen göstermekle birlikte, dışarıdan yapacağınız bazı müdahalelerden de bahsetmek mümkün!
Sıkı ve pürüzsüz bir cilde sahip olmak adına başvurulan pek çok yöntem bulunuyor. Çeşit çeşit maskeler, kozmetik ürünler, doğal çamurlar ve daha nicesi… Ancak bunların hiçbiri, yüz yogası gibi doğrudan ve tek başına uygulamaya dayalı bir adım değil. Buna rağmen, yüz yogasından haberdar olmayan ya da buna temkinli yaklaşan kişilerin ilk başvurduğu çözüm yolu genelde botoks ve yüz gerdirme gibi medikal işlem gerektiren uygulamalar oluyor. Peki, yüz yogası bunlara rakip olabilir mi dersiniz?
1. Yüz Yogası Nedir?
Yüz yogası, yüz ve boyun bölgesine odaklanılarak elle yapılan bir uygulama. Bu cilt egzersizleri kişiye, çeşitli masaj tekniklerini de içeren doğal bir alternatif sunuyor. Nasıl ki dinç ve sıkı bir görünüm kazanmak için vücut kaslarını çalıştıracak hareketler yapılıyorsa yüz egzersizleri de yüz kaslarına yönelik olarak yapılıyor. 2018 yılında PubMed Central’da yapılan bir araştırma, yüz yogasının yüz kaslarını güçlendirerek yüzün yapısal görünümünün iyileştirilmesine katkıda bulunabileceğini gösteriyor.
Yüz yogası hareketleri alın, gülümseme ve kaş arası çizgileri ile kazayağı, yanaklar, gerdan vb. bölgeleri hedef alıyor. Egzersizler, düzenli yapıldıkları takdirde uygulayan kişide uzun vadede belirgin değişimler görülmesini sağlayabiliyor. Üstelik yüz yogası yapmak için gereken tek şey eller oluyor. Yüz yogasıyla ilgili yapılan çalışmalar henüz yeterli olmasa da, bu egzersizlerden alınması beklenen sonuçlar şöyle sıralanabilir:
- Yüz kaslarını güçlendirmek
- Cildi sıkılaştırmak
- Cilt altı dolaşımı artırmaya yardımcı olmak
- Cilde elastikiyet kazandırmak
- İnce çizgilerin belirginliğini azaltmak
Yüz yogası pek çok kişi tarafından uygulanabilse de hareketlerin uygulanacağı bölgelerde çene çıkıklığı, akne, açık yara, sedef ve egzama gibi problemler varsa egzersizden önce muhakkak hekime danışılması gerekiyor. |
2. Kolaylıkla Yapabileceğiniz Etkili Yüz Yogası Egzersizleri
Kişinin yalnız kendine vakit ayırdığı özel anlar şüphesiz çok değerli. Yüz yogası, işte tam da bu anlardan biri! Ayrıca yüz yogası egzersizleri, yalnızca bir ayna yardımıyla ev ortamının rahatlığında yapılabiliyor. Üstelik bu esnada aynadaki yansımayı izlerken hareketlerin doğru yapılıp yapılmadığı kontrol edilebileceği gibi yüzün aldığı şekillerle eğlenmek de bonus oluyor!
Yüz yogasına başlamadan önce yüz, boyun ve omuz bölgelerine yönelik ısınma hareketleri yapmak gerekiyor. Böylece egzersizlerin yapılacağı alanlar yüz yogasına hazır hale getirilmiş oluyor. Yüzün farklı bölgelerini harekete geçiren çeşitli yüz yogası egzersizleri bulunuyor. Bunlar, daha dinç ve sıkı görünen bir cilde sahip olmaya yardım etmeyi hedefliyor. Öyleyse gelin, yüz yogası hareketleri arasından sizler için seçtiğimiz en etkili beş egzersizi inceleyelim!
2.1. Yanak Şekillendirme
Sarkık yanaklara sahip olmak pek istenilen bir şey değil. Yanakların sarkmasının önüne geçmek ya da hâlihazırda oluşmuş sarkma görünümünü toparlayarak yanakları şekillendirmek ise yüz yogası ile mümkün olabiliyor. Bunun için aşağıda vereceğimiz yanak şekillendirme egzersizinin talimatlarına uymanız yeterli.
- Ağzınızla dişleriniz görünmeyecek şekilde bir ‘‘o’’ harfi oluşturun.
- Yine dişleriniz görünmeden, ağzınızı iki yana doğru olabildiğince genişleterek gülümseyin ve bunu altı kez tekrar edin.
- Daha sonra bir elinizin işaret parmağını çenenizin ortasına yerleştirirken gülümseme halini devam ettirin. Ardından kafanız hafifçe geriye doğru eğikken çenenizi yukarı ve aşağı doğru iki taraflı olarak hareket ettirmeyi deneyin. Bu hareketi günde üç kere yapın.
2.2. Dolgun Dudaklar
Dudaklarınızın estetik müdahale olmadan daha dolgun görünmesini ister miydiniz? Öyleyse bu egzersiz tam da size göre! İşte uygulanması gereken adımlar:
- Üst dudağınıza dokunmak için alt dudağınızı ileriye doğru çıkarın.
- Ardından hem üst hem de alt dudağınızı dişlerinizi kaplayacak şekilde ağzınızın içine doğru çevirin ve tıpkı dudaklarınızın arasında tutmanız gereken bir şey varmış gibi birbirine bastırın. Bu egzersizi beş ila 10 tekrar ve her tekrarda altı saniye boyunca yapabilirsiniz.
2.3. Çene Toparlama
Çene toparlama hareketi, sarkık bir çene hattını germek ve sıkı görünen bir gerdana sahip olmak için yapılabilecek etkili yüz yogası egzersizlerinden biri. Bu egzersiz için adımlar ise şöyle sıralanıyor:
- Dirseklerinizi masa gibi düz bir zemine koyun ve ellerinizi yumruk haline getirerek çenenizin altını destekleyin.
- Sonrasında, ağzınızı açmaya çalışırken aynı esnada yumruk yaptığınız ellerinizle çenenizi yukarıya doğru bastırın. Bu pozisyonda altı saniye boyunca kalın. Bu egzersizi beş ila 10 tekrar halinde yapabilirsiniz.
2.4. Pürüzsüz bir Alın
Stres insan hayatının bir parçası. Böyle anlarda istemsizce çatılan kaşlar, alın bölgesinde ince kırışıklıkların oluşmasına yol açabiliyor. Bu yüz yogası egzersizi ise alındaki büyük bir kas olan frontalis kasını gevşeterek, kaşların arasında belirmiş olan sert ifadeyi yumuşatmaya yardımcı oluyor. Nasıl mı?
- Parmak uçlarınızı avuçlarınızın içe dönük olacağı şekilde alnınızın ortasına yerleştirin.
- Ardından parmaklarınızı şakaklarınıza doğru hareket ettirirken aynı anda parmak uçlarınızı alnınıza hafifçe bastırın.
- Hareketi tamamladığınızda parmaklarınızı serbest bırakın. 30 saniye boyunca bu döngüyü devam ettirin.
2.5. Kalkık Kaşlar
Kaşlar yaş ile beraber yüzün aşağısına doğru sarkarak istenmeyen bir görüntü oluşturabiliyor. Neyse ki bunun önüne geçmek ve sarkan kaşları toparlamak için de bir yüz yogası hareketi bulunuyor. Bu egzersizin uygulanma metodu ise şöyle:
- İşaret parmaklarınızı, burnunuza bakacak şekilde gözlerinizin altına yerleştirin.
- Dudaklarınızın dişlerinizi kapatacağı şekilde bir ‘‘o’’ harfi oluşturun.
- Gözlerinizi tavana dikerek göz kapaklarınızı 30 saniye süresince hızlıca açıp kapatın.
3. Yüz Yogası Öncesi – Sonrası Nasıl Değişimler Olur?
Yüz yogası kırışıklıkları açmak, yara izlerinin görünümünü hafifletmek, kan dolaşımını artırmak, cildi pürüzsüzleştirmek ve sıkılaştırmak gibi etkiler vadetse de bununla ilgili yapılmış yeterince çalışma bulunmuyor. Ancak JAMA Dermatology Dergisi tarafından yapılan 2018 tarihli bir araştırmanın umut verici sonuçlar kaydettiği de biliniyor.
Çalışmada, yaşları 40 ila 65 arasında değişen bir grup kadın katılımcı yer alıyor. Katılımcılar, sekiz hafta boyunca onlara öğretilen yüz yogası hareketlerini, günde 30 dakika boyunca uyguluyor. Ardından, egzersizler 12 hafta daha gün aşırı olarak tekrarlanıyor. Çalışmanın sonunda, katılımcıların üst ve alt yanak bölgelerindeki dolgunluk artarken tahmini yaşlarının ise azaldığı görülüyor.
4. Yüz Yogası Ne Kadar Sürede Etkili Olur?
Yüz yogasının işe yaradığını görmek için tıpkı diğer egzersizlerde olduğu gibi sabır, düzen, azim ve zaman gerekiyor. Hareketleri doğru ve düzenli şekilde yapmak, yüz yogasından alınacak sonuca daha kısa sürede ulaşmayı sağlıyor. Yine de egzersizlerin fark edilir sonuçlarını görmek için gereken süre kişiden kişiye değişkenlik gösterebiliyor. Sertifikalı bir yüz yogası eğitmeni olan Gary Sikorski’ye göre ise yüz yogasına her gün 15 ila 20 dakika ayırmak, altı ila 10 hafta sonrasında egzersizlerin ilk etkilerinin görülmesini sağlayabiliyor.
Yüz yogasından daha hızlı sonuç almak için bol su tüketmeyi, yeterli uyumayı, düzenli beslenmeyi ve her mevsim güneş koruyucu kullanmayı da ihmal etmezsiniz değil mi? |
*Bu sayfada yer alan bilgiler tavsiye, uyarı veya teşvik niteliği taşımamakta olup yalnızca bilgi edinimi amacıyla paylaşılmıştır. Yüz yogası egzersizlerine başlamadan önce bir dermatoloğa danışmalı ve bir yüz yogası eğitmeninden destek almalısınız.
Kaynaklar:
Debra Jaliman. ‘‘5 anti-aging face yoga exercises that will reduce fine lines, puffiness, and saggy skin’’. Insider. 2021. (çevrimiçi).
Emily Cronkleton. ‘‘Face Yoga for Inner and Outer Radiance?’’. Healthline. 2021. (çevrimiçi).
Deven Hopp. ‘‘Face Yoga 101: All Your Face Yoga Questions, Answered’’. Byrdie. 2021. (çevrimiçi).
Chimene Richa. ‘‘5 face yoga exercises and the science behind them’’. Health Guide. 2021. (çevrimiçi).
Katie Thomas.‘‘5 anti-ageing facial yoga exercises you can do at home’’. Marie Claire. 2021. (çevrimiçi).
Jessica Teich, Sabina Wizemann. ‘‘Here’s Everything You Need to Know About Face Yoga’’. Good Housekeeping. 2019. (çevrimiçi).
Moira Lawler. ‘‘What Is Face Yoga? Plus, 5 Exercises to Try at Home’’. Everyday Health. 2020. (çevrimiçi).