Akupunktur Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?
Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan ve günümüzde de en sık başvurulan alternatif tıp çözümlerinden biri olan akupunktur tedavisi hakkında neler biliyorsunuz? Hadi gelin, akupunktur nedir ve nasıl yapılmalı en ince ayrıntısına kadar incelemeye başlayalım!
Bütünsel şifa tedavilerinden biri olan akupunktur yöntemi, cilde batırılan iğneler nedeniyle pek çok kişiye ilk bakışta korkutucu gibi görünebilir. Hatta insanın aklına “Cilde iğne batırmak nasıl daha iyi hissetmeyi sağlar?” gibi sorular dahi gelebilir. Oysa geleneksel Çin tıbbının bir parçası olan akupunktur tedavisi, bu alandaki kaynaklara göre 2500 yıldır pek çok sağlık sorunu ve bağımlılıkla mücadelede etkili bir yöntem olarak kabul ediliyor. Akupunktur tedavisi uygulayan uzmanlar bu uygulamanın depresyon, alerji, kramp ve sabah bulantılarına bile iyi geldiğini belirtiyor. Peki, sizce tüm bu iddialar doğru mu? Gelin, akupunktur nedir ne değildir bir bakalım!
Akupunktur Nedir?
Akupunktur, iğne yardımıyla cilt üzerindeki belirli noktaları tetikleyerek çeşitli rahatsızlıkları iyileştirmeyi amaçlayan bir tedavi yöntemi. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezinin paylaştığı bilgilere göre akupunktur iğne, lazer ışınları, elektrik stimülasyonu (elektroakupunktur) vb. yöntemlerle vücuttaki özel noktaları uyarmayı sağlıyor.
Akupunktur, “acus” ve “punctura” kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşuyor. Bu kelimeler de bir noktaya iğne batırmak anlamına geliyor. Akupunktur yöntemi Çin, Tayvan, Japonya ve Kore’de genellikle ilk tedavi yöntemi olarak kullanılıyor. Bu yöntem, 1970’lerin sonundan itibaren Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nde de popülerlik kazanmaya başlamış.
Akupunktur İnsana Nasıl Etki Eder?
Akupunktur, insan vücudunda enerji akışını düzenleme, ağrıları hafifletme ve bağışıklık sisteminin olağan çalışmasına destek olma gibi birçok etki gösteriyor. Healthline sitesinde yayınlanan Is Acupuncture the Miracle Remedy for Everything? isimli makaleye göre, akupunktur yöntemi birçok farklı rahatsızlığa etki ederek iyileşme sürecini destekliyor. Akupunktur tedavisi anksiyete ve depresyon, kronik ağrılar (boyun ağrısı, bel ağrısı, kas ağrısı vb.), fibromiyalji, hipertansiyon, uykusuzluk (insomnia), adet krampları, migren ve sabah bulantısı gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılıyor.
Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Geleneksel, Tamamlayıcı ve Fonksiyonel Tıp Uygulamaları Daire Başkanlığının paylaştığı Akupunktur Hakkında Bilgilendirme metnine göre, bu yöntem kanser ve şeker hastalarında da kullanılabiliyor. Ayrıca felçli hastalarda da idrar kontrolünü sağlamak amacıyla yine akupunktur tedavisine başvurulabiliyor.
Akupunktur Tedavisi Yaptırmadan Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Akupunktur randevusundan önce ve sonra kendinize zaman ayırmalısınız. Bu süreçte sizi strese sokacak işlerden uzak durmalı, sakinleşmeli ve rahatlamalısınız.
- Düzenli olarak kullandığınız ilaçlar varsa bu ilaçların bir listesini akupunktur tedavisini uygulayacak uzmana bildirmelisiniz.
- Akupunktur tedavisinden yaklaşık iki saat önce yemek yemeli, en az iki saat önce kafein tüketmeyi bırakmalısınız.
- Düzenli olarak spor yapıyorsanız günlük sporunuzu akupunktur tedavisinden önce yapmalısınız. Nitekim tedaviden sonra iyice dinlenmelisiniz.
- Akupunktur randevusuna giderken bol ve rahat kıyafetler tercih etmelisiniz.
- Akupunktur uygulaması için randevu alırken tıpkı bir hastane seçiyor gibi incelikli araştırma yapmalısınız.
- Akupunktur randevusu oluşturmadan önce tedaviyi üstlenecek uzmanın belgelerini ve sertifikalarını kontrol etmelisiniz.
- Tedavinin neleri kapsadığını, nasıl uygulanacağını, herhangi bir yan etkisi olup olmadığını, öncesinde ve sonrasında neler yapmanız gerektiğini alanındaki uzman kişiye mutlaka sormalısınız.
Akupunktur Tedavisi Nasıl Yapılır?
Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Geleneksel, Tamamlayıcı ve Fonksiyonel Tıp Uygulamaları Daire Başkanlığının paylaştığı Akupunktur Hakkında Bilgilendirme metnine ve NHS sitesinde yayınlanan Acupuncture isimli makaleye göre, akupunktur direkt olarak vücuttaki belli noktalara iğneleme yapılarak uygulanıyor. Hastalara iğneleme yerine herhangi bir ilaç verilmiyor. Akupunktur seansında kullanılan iğneler birkaç santimetre uzunluğunda ve çok ince yapılı oluyor. Akupunktur iğnelerinin batırılacağı noktalar ise kişinin şikayetlerine göre belirleniyor.
Akupunktur seansları genellikle 20 ila 60 dakika sürüyor. Seans bittikten sonra hasta 20 ila 25 dakika daha yatırılarak gözlem altında tutuluyor. Bu seanslar hastanın rahatsızlığına bağlı olarak oturma ve yatma pozisyonunda uygulanıyor.
Akupunktur Tedavisi Hangi Hastalara Uygulanır?
Akupunktur tedavisi kronik eklem ağrısı, kireçlenme, anksiyete, depresyon ve hipertansiyon rahatsızlığı olan kişilere uygulanabiliyor. Bununla birlikte şeker ve kanser hastalarına da akupunktur tedavisi öneriliyor. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığının aynı kaynağına göre, akupunktur uygulanması yasak olan yaş ve cinsiyet grubu bulunmuyor.
Akupunkturun Yan Etkileri Nelerdir?
- Medical News Today sitesinde yayınlanan How does acupuncture work? isimli makaleye göre, akupunktur iğnelerinin batırıldığı noktada hassasiyet ve morarma gibi hafif yan etkiler ortaya çıkabiliyor.
- Akupunktur seansı sona erdikten sonra hafif baş dönmesi, baş ağrısı ve mide bulantısı da yaşanabiliyor. Ancak akupunktur uygulaması buna karşılık dünya genelinde düşük riskli bir tedavi yöntemi olarak kabul ediliyor.
Akupunktur ile Zayıflama
Verywell Health sitesinde yayınlanan Acupuncture for Weight Loss isimli makaleye göre, akupunkturla zayıflamak için uyarılan iki hormon bulunuyor. Akupunktur uzmanları kulaktaki belli bölgelere baskı uygulayarak açlık hissini ve iştahı azaltmaya yardımcı olan hormonları uyarıyor. Ghrelin hormonu iştahı ve yemek uyarımını kontrol ederken leptin hormonu ise yağ depolamasını ve metabolizmayı düzenlemeye yardımcı oluyor. Bu hormonları dengelemeyi sağlayan akupunktur uygulamaları iştahı azaltmaya, sindirimi iyileştirmeye ve metabolizmayı hızlandırmaya katkı sağlıyor.
Akupunktur ve Diyet
Akupunktur ve diyet birlikte uygulandığı takdirde forma kavuşma süreci de doğal olarak hızlanıyor. Peki, akupunktur uygulamasıyla birlikte nasıl bir diyet öneriliyor? Bunun için genellikle Çin diyetine başvuruluyor. Acupuncture Inner Light Wellness sitesinde yayınlanan Chinese Medicine Diet isimli makaleye göre, Çin diyetinde buharda pişmiş sebzelere, pirinç ve kinoa gibi sindirimi kolay glutensiz besinlere ve ayrıca az miktarda hayvansal protein ile yüksek miktarda baklagillerden alınan proteinlere yer veriliyor.
Çin diyetinde süt ve süt ürünleriyle birlikte şeker tüketimi de sınırlandırılıyor. Aynı zamanda Çin diyeti mevsime göre beslenmeyi öneriyor. Yani kış aylarında pırasa, brokoli, karnabahar gibi sebzeler; yaz aylarında ise domates, kabak ve taze fasulye gibi sebzeler tavsiye ediliyor.
Akupunktur İğnesi Acı Verir mi?
Akupunktur yaptıranlara göre bu tedavide kullanılan iğneler düşünülenin aksine büyük bir acı vermiyor. Nitekim akupunktur iğneleri ince ve esnek yapılı oluyor. Bu nedenle pek çok kişide acı duygusu uyandırmıyor. Ancak iğneler cilde yerleştirilirken hafif bir batma ve sızlama hissi olabiliyor. Bu duygu da çoğu insan için dayanılabilir düzeyde kabul ediliyor. Ayrıca iğnelerin batırılması da kısa sürüyor. Dolayısıyla akupunktur tedavisi yaptırmayı düşünüyorsanız acı konusunda endişelenmeniz gerekmiyor.
Akupunktur Kaç Seans Yapılmalı?
Mayo Clinic sitesinde yayınlanan Acupuncture isimli makaleye göre, tek bir şikayet için uygulanan akupunktur tedavisi haftada bir veya iki seansla tamamlanabiliyor. Ancak akupunktur seansları tedavi edilmesi gereken rahatsızlığa bağlı olarak değişiyor. Bu tedaviler genellikle altı ila sekiz seansta sona eriyor.
Kronikleşmiş ağrılar, obezite, depresyon ve anksiyete gibi sorunlar için akupunktur tedavisinin size uygun olup olmadığını doktorunuza danışarak öğrenebilirsiniz. |
*Bu sayfada yer alan açıklamalar hiçbir tıbbi tavsiye, uyarı veya teşvik niteliği taşımamakta olup yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmıştır. Akupunktur tedavisi ile ilgili daha detaylı bilgi almak için mutlaka hekiminize başvurmalısınız.
Kaynaklar;
- Debra Rose Wilson, “Acupuncture for Weight Loss”, Healthline, 2023. (çevrim içi)
- “The Chinese Medicine Diet”, Acupuncture Inner Light Wellness, 2022. (çevrim içi)
- Lindsay Curtis, “Acupuncture for Weight Loss”, Verywell Health, 2023. (çevrim içi)
- Diane Sater-Wee, “How to Prepare for an Acupuncture Appointment”, American Institute of Alternative Medicine, 2016. (çevrim içi)
- Kerry Boyle, “Is Acupuncture the Miracle Remedy for Everything?”, Healthline, 2023. (çevrim içi)
- “Traditional Chinese Medicine: What You Need To Know”, National Center for Complementary and Integrative Health. (çevrim içi)
- Kerry Boyle, “How does acupuncture work?”, Medical News Today, 2023. (çevrim içi)
- “Acupuncture”, NHS, 2023. (çevrim içi)
- “Acupuncture” Mayo Clinic, 2023. (çevrim içi)
- “Akupunktur Hakkında Bilgilendirme”, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Geleneksel, Tamamlayıcı ve Fonksiyonel Tıp Uygulamaları Daire Başkanlığı, 2017. (çevrim içi)
- “Akupunktur”, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi. (çevrim içi)