Egzersiz Yapmaya Zihninizden Başlayın!
Nörobik, beynin yaptığı zihinsel egzersizleri tanımlayan kavramdır. Bu egzersiz türü; duyma, koklama, tat alma, görme ve dokunmadan oluşan 5 duyu ile gerçekleştirilir. Düzenli egzersiz yapmak; beynin çeşitli bölümlerindeki yeni nöron bağlantılarını geliştirir, sinir hücrelerini güçlendirir ve hafızanın güçlenmesini sağlayan besleyici bir etki gösterir. Aşağıdaki zihin egzersizlerini kullanarak, siz de zihinsel ve duygusal açıdan kendinizi daha güçlü hissedebilirsiniz.
1. Dişlerinizi Diğer Elinizle Fırçalayın!
Bilim insanları beynin kortikal bölümündeki hızlı ve önemli genişlemede, beynin en az kullanılan bölümlerinin harekete geçmesinin ciddi bir katkısı olduğunu belirtiyor. Bu nedenle az kullandığınız elinizle diş macununun kapağını açmak, macunu diş fırçasına sürmek ve dişlerinizi fırçalamak beyninizin daha iyi çalışmasını sağlar.
2. Duş alıyorum, gözlerim kapalı…
Dokunma duyusu beynin değişik bölümlerinden parçaların birleşiminden oluşur. Ellerinizle vücudunuza dokunduğunuzda bunu görebilirsiniz, aynı zamanda ellerinizdeki sinir uçları sayesinde bunu hissedersiniz. Çünkü elleriniz beyninize sinyaller gönderir. Gözleriniz kapalıyken duş almak da, bedeninize dokunan su ile zihninizin az kullanılan bölümünü daha fazla çalıştırır.
3. Karıştırın, Alıştırın!
Araştırmalar gösteriyor ki; günlük işlerinin sırasını değiştirmek beyin aktivitesini güçlendirerek, beyin kabuğunun gelişmesine yardımcı olur. Sabahları kahvaltıdan sonra giyinmek, günün farklı zamanlarında duş almak, farklı bir TV kanalını izlemek, bazı günler işe farklı ulaşım araçları ile gitmek beyninizin gelişimine yardımcı olur.
4. Camları Açın!
Hipokampus, beyinde hafızanın gelişimini sağlayan bölümdür. Eğer koklama, duyma ve görme eylemi yoğun yapılırsa, beynin bu bölümü canlılık kazanır. Bu nedenle yeni koku ve sesler duymak için arabanızın camını açık tutabilirsiniz.
5. Okusam Da… Nasıl Okusam?
Değişik metotlar kullanarak kitap okumak ya da başkasının okuduğu bir kitabı dinlemek beynin gelişimine yardımcı olur. Evde yalnız kaldığınızda sesli kitap okuyabilir, çeşitli okuma kural ve yöntemleri kullanabilirsiniz. Böylelikle beyninizin gelişimini pozitif yönde etkilersiniz.
Kaynak: Bright Side