Daha Verimli Çalışma Ortamı Nasıl Oluşturulur?
Kesilmesi gereken faturalar, düzenlenmesi gereken ürünler veya okunması gereken makaleler… Çalışma ortamınızı düzenleyerek daha verimli bir çalışma düzeni oluşturmaya ne dersiniz?
Motive edici ve verimli bir çalışma ortamı yaratmak ilk bakışta kolay gibi görünüyor olabilir. Ancak verimli bir çalışma ortamı için dikkat edilmesi gereken birçok detay mevcut. Ortamda bulunan ışık, odada kullanılan renkler ve hatta ses yoğunluğu bile motivasyonu ve verimliliği doğrudan etkiliyor. Bu nedenle çoğu zaman verimli bir çalışma alanı yaratabilmek için kişisel tercih ve zevkleri bir kenara bırakmak gerekiyor. Peki, tüm bunları göz önünde bulundurarak kendimize daha verimli bir çalışma ortamını nasıl yaratabiliriz? Gelin, bir çalışma odasında bulunması ve bulunmaması gereken unsurları birlikte inceleyelim!
Çalışma Ortamının Performansa Etkisi Nedir?
Business News Daily sitesinde yayınlanan bir makaleye göre çalışma ortamı ruh halini, motivasyonu, zihinsel sağlığı ve performansı direkt olarak etkiliyor. Örneğin; sürekli olarak dedikodu yapılan kasvetli bir ofis ortamında çalışıyorsanız muhtemelen kendinizi kötü hissediyor veya yaptığınız işlerden memnun kalmıyor olabilirsiniz. Bu nedenle olumlu bir çalışma ortamı yaratmak hem çalışanların motivasyonu hem de şirketin başarısı açısından kritik bir öneme sahip.
Pandemiyle birlikte yaygınlaşan evden çalışma modeli sayesinde artık pek çok kişi kendi çalışma ortamını yaratabiliyor. Eğer evden çalışıyorsanız ve ayrı bir çalışma odasına sahipseniz motivasyonunuzu artıracak düzenlemeler yapabilirsiniz.
Çalışmak için Nasıl Hazırlık Yapılmalıdır?
- Öncelikle yalnızca işinize odaklanacağınız bir ortam yaratmalısınız. Çalışırken dikkatinizi dağıtacak ögeleri odanın dışında bırakmakla başlayabilirsiniz.
- Çalışma odasının aydınlatmasını ve ısıtmasını kontrol etmelisiniz. Çok sıcak veya çok soğuk bir oda çalışmak için uygun bulunmuyor. Özellikle odanın aydınlık olmasına fakat ışığın gözlerinizi yormamasına dikkat etmelisiniz.
- Çalışma odası için geniş bir masa seçmelisiniz. Masanın temiz ve düzenli olmasına ise ayrıca özen göstermelisiniz.
- Rahat bir çalışma sandalyesi tercih etmelisiniz.
- Bilgisayar, telefon veya kulaklık gibi cihazların şarj aletini yanınızda bulundurmalısınız.
- Çalışma masanızda mutlaka bir şişe su bulundurmalısınız.
- Daha rahat bir çalışma ortamı için çalışma masanızın altına ayak desteği koymalısınız. Böylece gerektiğinde ayaklarınızı uzatabilirsiniz.
- Çalışma masanızda boş kağıt, defter ve kalem bulundurmalısınız.
- İşlerinizi takip edebilmek için çalışma odanızda bir ajanda veya takvime yer vermelisiniz.
- Çalışma odasında gerekmesi halinde güneşi kesecek ancak odayı karartmayacak kalınlıkta perdeler seçmelisiniz.
- Verimli bir çalışma düzeni için liste oluşturabilirsiniz. İşleri önem sırasına göre not ederek performansınızı artırabilirsiniz.
- Günlük çalışma programları hazırlamalı ve bu programlara her gün sadık kalmaya özen göstermelisiniz.
Çalışma Ortamı Nasıl Düzenlenebilir?
Daha iyi bir çalışma alanı yaratabilmek için öncelikle odadaki eksiklikleri belirlemelisiniz. Örneğin; kaliteli bir aydınlatma, odayı ısıtacak veya serinletecek bir cihaz, odaya koyulan bitkiler, rahat bir koltuk, çalışma masasının yüksekliği ve genişliği çalışma ortamının verimini doğrudan etkiliyor.
Çalışma Ortamınızın Aydınlık Olmasına Özen Gösterin
Bulunduğunuz ortamının ışığı, çalışma performansınızı doğrudan etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Çalışma ortamınızın iyi aydınlatılmaması ve nispeten karanlık bir ortamda çalışmak işlere odaklanmayı zorlaştırıyor. Bu durum performansınızı da olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle gündüzleri çalışma alanınızı pencereye yakın ve güneş ışığından faydalanabileceğiniz ferah bir noktaya taşıyarak üretkenliğinizi artırabilirsiniz. Akşam saatlerinde ise tavan aydınlatmasının yanı sıra çalışma lambalarından da faydalanabilirsiniz. Bu sayede konsantrasyonunuzu artırabilir ve ihtiyacınız olan verimli ortamı oluşturabilirsiniz.
2021 yılında Imperial Collage London’da yapılan bir araştırma, doğal gün ışığının ruh halini olumlu yönde etkilediğini, enerji seviyesini yükselttiğini ve zihinsel sağlığı iyileştirdiğini gösteriyor. Çalışma odanız yeterince gün ışığı almıyorsa aydınlatmalardan faydalanabilirsiniz. Örneğin; mavi renkle zenginleştirilmiş ampuller yorgunluğu azaltmaya, motivasyonu yükseltmeye ve iş performansını artırmaya yardımcı oluyor. Beyin fırtınası yapacağınız zaman bu tür aydınlatmaları kullanabilirsiniz. Toplantı veya mola zamanlarında ise sakinliği ve rahatlamayı teşvik eden sıcak tonlu aydınlatmalar tercih edebilirsiniz.
Bitkilerin Enerjisinden Faydalanın
Eğer kendinize ait bir çalışma odanız yoksa bitkilerin enerjisinden faydalanabilirsiniz. Birçok kişi pencereleri açılmayan plazalarda çalışıyor. Haliyle kapalı ortamdaki hava dışarıdaki havaya göre daha kirli olabiliyor. Buna ek olarak kullanılan elektronik aletleri ve ortam temizliğinde tercih edilen kimyasalları da ekleyince durum tehlikeli bir hal alıyor. Bu yüzden bulunduğunuz ortamda bitkilere mutlaka yer vermelisiniz.
Bitkilerin havayı temizleme konusundaki etkisi malum. Ayrıca bu etki sadece karbondioksit temizliğiyle de sınırlı değil, bazı bitkilerin radyasyonu emdiği de biliniyor. Dolayısıyla bir açık ofiste çalışıyorsanız bol bol bitki alabilirsiniz. Bunun yanı sıra evde bir çalışma odasına sahipseniz odanın güneş alma durumuna bağlı olarak çalışma alanınızda bitkilere yer verebilirsiniz.
Çalışma Masanızın Yüksekliğini Kendinize Göre Ayarlayın
Gerek sınıf ortamında gerekse de ofis ortamında çalışırken içinde bulunduğumuz çalışma şartlarının performansınıza etkisi bir hayli büyük. Alanın büyüklüğü, rengi, ışığı gibi diğer etkenlerle birlikte oturduğunuz sandalyenin ve çalıştığınız masanın yüksekliğini dahi göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Ofiste geçirdiğiniz sürenin ortalama 8 saat olduğunu düşünürsek hareketsizlik ve yanlış oturma şekli ciddi bir tehdit haline dönüşebiliyor. Bu nedenle sandalyenin yüksekliğini masanıza göre ayarlayarak rahat edeceğiniz bir ortamda çalışmalısınız. Buna ek olarak belli aralıklarla ayağa kalkıp hareket etmeyi de ihmal etmemelisiniz.
Düzenli Çalışmaya Gayret Edin
İşe ilk olarak kendinizden başlamalısınız. Nasıl mı? Öncelikle masanızdaki dağınıklıklardan ivedilikle kurtulmalısınız. Dağınıklık, çalışma ortamınızda verimsizliğe neden olabilecek etkenlerin başında geliyor. Bu nedenle güne başlarken ya da gün sonunda yalnızca birkaç dakika ayırıp masanızı ve çekmecelerinizi düzenleyebilirsiniz. Çalışma odanızda gözü yoran veya dikkat dağıtan unsurlar varsa bunları da azaltmalısınız. Neredeyse tüm global firmalar dünyanın çeşitli yerlerindeki ofislerinde sadeliğe özen gösteriyor. Nitekim fazla renkli ve hareketli ortamlar dikkat dağınıklığına yol açarak işlere adapte olmayı zorlaştırıyor.
Çalışma hayatınıza doğru bir ortamda ve özellikle de pazartesi sendromu olmadan devam etmek için önerilerimize kulak vermeyi unutmayın! |
*Bu sayfada yer alan bilgiler, öneri ve uyarı mahiyetinde olmayıp yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmıştır. Çalışma ortamının aydınlatmasını ve ısıtmasını doğru planlamak için konunun uzmanına danışmalısınız.
Kaynaklar;
- “How To Be Organised at Work (Plus Benefits and Tips)”, Indeed, 2023. (çevrim içi)
- Max Freedman, “6 Ways to Improve Your Office’s Work Environment”, Business News Daily, 2023. (çevrim içi)
- Oluwapelumi Osibona, Bethlehem D. Solomon, Daniela Fecht, “Lighting in the Home and Health: A Systematic Review”, International journal of environmental research and public health, 2021. (çevrim içi)
- Jennifer Herrity, “5 Types of Work Environments (And How To Find the One for You)”, Indeed, 2023. (çevrim içi)
- Mutlu Tokmak, “Çalışanların İş Yaşam Kalitesinin Bağlamsal ve Görev Performansı Üzerindeki Etkisine Yönelik Bir Araştırma”, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2021. (çevrim içi)