Hentbol Nasıl Oynanır? Hentbol Kuralları Nelerdir?
Hız, çeviklik, dayanıklılık… Bir hentbol maçı, en iyi şekilde ancak bu kelimelerle anlatılabilir! İzlemesi en zevkli spor türleri arasında yer alan hentbol, oyun stiliyle izleyicileri kendisine hayran bırakıyor.
Kimileri tarafından el ile oynandığı için basketbola, kimileri tarafından kale ve kaleciye sahip olduğu için futbola benzetiliyor. Fakat esasında bu spor, kendine has dinamikleri ile diğer tüm spor dallarından ayrılıyor. Evet, hentboldan bahsediyoruz! Hentbol, futbol ve basketbol gibi daha popüler spor türlerine karşın ideal bir alternatif olarak öne çıkıyor. Üstelik dinamik yapısı ve oyun stili sayesinde her yaş kitlesine hitap edebiliyor. Peki, siz hentbol hakkında yeterince bilgiye sahip misiniz?
Hentbol Nedir?
Hentbol, her biri yedi kişiden oluşan iki takım arasında oynanan sportif bir oyun çeşidini oluşturuyor. Oyunda takımların amacı rakip kaleye gol atmak ve rakibin gol atmasını engellemek oluyor. Oyun sonuna gelindiğinde daha fazla gol sahibi olan takım galibiyete ulaşıyor. Bu sebeple tüm oyun gol atmak ve rakibin golünü engellemek üzerine kuruluyor.
Hentbolda toplam iki hakem görev yapıyor. Hakemlerden biri kale sahasının gerisinde, diğeri ise orta sahaya yakın bir konumda yer alıyor. Hakemler, belirledikleri zaman dilimine göre oyun içinde yerlerini değiştirebiliyor. Oyunu kurallarına göre gerçekleştirebilmek ve hatasız bir maç yönetebilmek için hakemler, maç boyunca titizlikle görev yapıyor.
Hentbol Ne Zaman İcat Edildi?
Pek çok spor türü, neredeyse insanlık tarihi kadar eskiye dayanıyor. Günümüzdeki modern stillerinden farklı olarak bu sporlar, gelişim süreçlerinin ilk tohumlarını yüzyıllar öncesinden atıyor. Hentbol da çok eski kaynaklarda yer alan spor türlerinden birini oluşturuyor. Öyle ki bu spordan Antik Yunan ozanı Homeros’un ve Antik Yunan filozofu Platon’un eserlerinde dahi bahsediliyor.
Peki, modern haliyle bilinen hentbolu kim buldu? Modern halini alması gelişimsel bir sürece dayanan hentbolun, esasında belirli herhangi bir kişi tarafından keşfedilmediği söylenebilir. Çok geçmiş yıllardan itibaren oynanan bu spor, gittikçe yaygınlaşarak büyük kitleler halinde oynanmaya başladı. Ancak hentbolun modern haline kavuşmasında yine de bir kişinin etkisi oldu: Holger Nielsen!
Danimarkalı sporcu Holger Nielsen, 1896 yılında hentbol için ilk modern kurallar dizisini hazırladı. Hentbolun gelişmesi için büyük önem taşıyan bu hamle, kuralların 1906 yılında yayınlanmasıyla amacına ulaştı. Artık hentbol bazı temellere dayanan ve kuralları olan bir spordu! |
Hentbol Kuralları Nelerdir?
Hentbolda kurallar her karşılaşmada olduğu gibi bu oyunun da en önemli parçasını oluşturuyor. İzleyiciler açısından ise kuralları bilmek oyunun seyir zevkini yükselten en önemli detay oluyor. Peki, hentbol kuralları kısaca neler olabilir?
- Hentbol sahası resmi ölçütlere uygun olmalıdır.
- Oyun, hakemin çaldığı düdükle başlar. Hakemin bitiş düdüğü veya skorborddan gelen otomatik bitiş sinyali ile sona erer.
- Oyuncular topu en fazla üç saniye ellerinde tutabilir. Oyuncu üç adım attıktan sonra topu takım arkadaşına atmalıdır.
- Top diz altına veya ayağa temas edemez.
- Takım hücum bölgesindeyken rakip takım faul yaparsa penaltı cezası verilir.
- Penaltı atışı yedi metre mesafeden yapılır.
- Rakibin tuttuğu topa diğer oyuncular tarafından temas edilemez. Sadece top atışı bloklanabilir.
- Oyuncular yalnızca ellerini kullanabilirken, kaleciler el ve ayaklarını kullanabilir.
- Oyuncunun rakibin vücuduna yönelik yaptığı faul sonucunda rakip takım, serbest atış ya da 7 metre atışına hak kazanır. Oyuncu önce uyarılır, faulün tekrarlanması durumunda önce 2 dakikalık ceza alır, ardından diskalifiye edilir.
- Kadın ve erkek takımlarının süreleri birbirinden farklılık gösterir.
- Oyunda iki hakem bulunur.
- Oyuncu değişikliği sınırlaması yoktur.
- Maçlar eleme turu olmadığı müddetçe beraber bitebilir. Beraberlik durumunda her takım bir puan kazanırken, galibiyet olan taraf varsa iki puan kazanılır.
Hentbol Saha Ölçüleri Nelerdir?
Hentbol saha ölçüleri diğer salon takım sporlarına göre önemli ölçüde farklılık gösteriyor. Öyle ki bir hentbol sahasına dört voleybol sahası sığabiliyor! Peki, hentbol saha ölçüleri nelerdir? Hentbol sahasının resmi ölçütlere göre 40 metre uzunluğa ve 20 metre genişliğe sahip olması gerekiyor. Uzun kenarlara kenar çizgisi, kısa kenarların kale direkleri arasındaki bölümüne kale çizgisi deniliyor. Direklerin dışındaki çizgilere ise “dış kale çizgisi” adı veriliyor.
Sporcuların yüksek süratlere ulaştığı hentbolda, sporcuların güvenliği için çizgilerin devamında güvenlik alanlarının olması gerekiyor. Kale çizgilerinin devamında 2’şer metrelik, yan çizgilerin devamında ise 1’er metrelik güvenlik alanlarının bulunması zorunlu tutuluyor. D şeklinde olan ceza sahası ise 6 metrelik bir yarıçapa sahip oluyor.
Hentbol kalesinin ölçülerinin 3 metre genişliğinde ve 2 metre yüksekliğinde olması gerekiyor. Bunun dışındaki ölçüler resmi kuralların dışına çıkmış oluyor. |
Hentbol Kaç Kişiyle Oynanır?
Bir hentbol takımı kaleci dahil yedi kişiden oluşuyor. Böylece iki takım arasında oynanan hentbol maçında sahada toplam 14 oyuncu bulunuyor. Hakemler, çeşitli fauller yapan oyuncuları 2 dakikalık sürelerle oyun dışı bırakabiliyor. Bu sebeple sahadaki toplam oyuncu sayısında anlık olarak değişimler meydana gelebiliyor.
Hentbol, oyuncu değişikliği konusunda diğer sporlardan farklı olarak kendine has bir yapıya sahip. Çünkü hentbolda takımlar istedikleri an istedikleri sayıda değişikliği, hakeme herhangi bir bildirimde bulunmadan yapabiliyor. |
Hentbol Nasıl Oynanır?
Hentbol son derece hızlı bir şekilde oynanıyor. Temel amacına bakıldığı zaman futbolla benzerlik gösterebilen bu spor türü, esasında futboldan birçok yönüyle ayrılıyor. Bunların en başında hentbolun ayakları değil elleri kullanarak oynanması geliyor. Hatta hentbolda topun dizin altına değmesi dahi oyuncunun 2 dakikalık sürelerle cezalandırılmasına sebep oluyor.
Hentbol maçları iki devreden oluşuyor. Erkek müsabakalarında bir devre 30 dakika oynanırken, kadınlarda bu süre 25 dakika oluyor. Oyuncunun topu aldıktan sonra elinde en fazla 3 saniye tutabilmesi ve topla sadece üç adım atabilmesi oyun stilinin temelini oluşturuyor. Hentbolun en ayırt edici özelliklerinden biri de, hücum ve savunma oyuncularının D şeklindeki ceza sahasına girmesinin yasak olması…
Çevikliğin, dayanıklılığın ve kuvvetin çok önemli olduğu bu sporda, hücum oyuncuları yaptıkları paslar, ayak oyunları ve kandırmalar sayesinde kaleye mümkün olduğunca yaklaşmayı ve net bir şut imkanı yakalamayı hedefliyor. Dikkatin her daim uyanık ve temponun son derece hızlı olduğu bu oyunda heyecan, maç sonuna kadar durmak bilmiyor! |
Hentbol Maçı Ne Kadar Sürer?
Hentbol maçı, 30 dakikalık iki devreden oluşan toplamda 60 dakikalık bir oyun süresine sahip. İki devre arasında ise 10 dakika ara bulunuyor. (Bu süre çeşitli lig ve turnuvalarda farklılık gösterebilse de 15 dakikayı geçemiyor.) Maç boyunca her iki takım 1 dakika uzunluğunda üç mola hakkına sahip oluyor. Ancak aynı devrede en fazla iki mola alınabiliyor.
Uzatmaya gitmeyen ve normal sürede biten bir hentbol maçı, molalar ve aralar dahil olmak üzere yaklaşık olarak 90 dakika sürebiliyor. Ancak farklı durumların geliştiği hentbol maçlarında bu süre çok daha fazla uzabiliyor. |
Hentbol maçları eleme turu olmadığı sürece berabere bitebiliyor. Bu durumda her iki takım bir puan alıyor. Ancak kazananın belirlenmesi gereken maçlarda uzatma periyoduna gidiliyor. Uzatma periyodu da 5 dakika uzunluğunda iki devreden oluşuyor. Devreler arasında ise 1 dakikalık ara bulunuyor. Eşitlik uzatma periyoduyla da bozulamazsa, 5 dakika ara veriliyor ve ikinci uzatma periyoduna gidiliyor. İkinci uzatma periyodu sonunda eşitlik devam ediyorsa galip takım 7 metre atışları sonucunda belirleniyor.
En Önemli Hentbol Terimleri Nelerdir?
Hentbol, ülkemizin en başarılı olduğu spor dallarından biri! Ancak genel olarak bakıldığında pek çok kişi hentbol ile ilgili terimlere pek de hakim değil. Ancak bu elbette hentbol ile ilgilenmemek için bir sebep değil. Hentboldaki en önemli terimleri öğrenerek bu oyun hakkındaki önemli detaylara hakim olabilirsiniz. Peki, hentbol terimleri nelerdir?
- 7 metre atışı: Hücum oyuncusuna gol fırsatına sahip olduğu pozisyonda yapılan faul sonrası kullanılan atış, penaltı atışı.
- 7 metre çizgisi: Penaltı atışının yapıldığı nokta.
- Oyun kurucu: Hücumun merkezinde yer alarak hücumu yönlendiren ve kaleye doğru penetreler gerçekleştiren oyuncu.
- Çapraz geçiş: İki oyuncunun çapraz yönlere hareket ederek yer ve yön değiştirmesi.
- Adam adama savunma: Her defans oyuncusunun bir hücum oyuncusundan sorumlu olduğu ve onu savunduğu savunma taktiği.
- Bölge savunması: Her defans oyuncusunun belirli bir bölgeden sorumlu olduğu savunma taktiği.
- 2 dakika cezası: Belirli kurallar sonucunda 2 dakika cezası alan takım, bu süre boyunca oyunu bir kişi eksik oynar. Bu süre içerisinde takım gol yerse veya süre sonuna gelindiğinde cezayı alan oyuncu oyuna geri girer.
- Dalarak atış (Dive shot): Ceza sahası çizgisine basmadan kaleye doğru sıçrayarak yapılan atış.
- Aşırtma atış: Kalecinin önde olduğu durumlarda, kalecinin üzerinden bombeli bir şekilde yapılan atış.
- Spin shot: Topu elden çıkartırken döndürerek yere sektiği anda topun yön değiştirmesini ve rakip kaleciyi şaşırtmayı hedefleyen atış türü.
- 9 metre çizgisi: Faul sonrasında serbest atışın kullanıldığı çizgi, serbest atış çizgisi. Tüm hücum oyuncuları oyuna 9 metre çizgisinin yukarısından başlamalıdır.
Spor ve beslenme üzerine daha çok bilgi sahibi olmaya ne dersiniz? Bunun için Formlakal web sitemizdeki diğer içeriklerimize de göz gezdirebilirsiniz! |