HIIT (Yüksek Yoğunlukta Aralıklı Antrenman) Nedir, Nasıl Yapılır?

8
Facebook'ta Paylaş x x Whatsapp'da Paylaş YAZDIR YORUMLAR SONRA OKU

1_KAPA_1

Güçlü bir kondisyon, istenen fit görünüme ulaşmak için gereken en önemli şartların başında geliyor. Peki, kondisyonunuzu ve kas kütlenizi artırırken yağ oranınızı azaltacak bir egzersiz önerisine ne dersiniz? Son yılların gözde antrenman disiplinlerinden olan HIIT kardiyo egzersizleri, bunun için size en uygun seçenekler olabilir!

İnsan anatomisi, oldukça karmaşık ve aynı zamanda neden-sonuç ilişkisine bağlı olan sistematik bir yapıya sahip. Bu nedenle özellikle form tutma ve vücut geliştirme hedefleri konusunda birbirinden farklı yaklaşımlardan söz etmek mümkün. Yüksek ve düşük yoğunluklu iki aşamadan oluşan HIIT antrenmanı ise bu yaklaşımlar içerisinde, son zamanların en çok öne çıkan alternatiflerinden biri!

HIIT Workout disiplininin, ilk olarak atletizm antrenörleri tarafından profesyonel koşucular yetiştirmek amacıyla geliştirildiği biliniyor.

Kas performansına olan etkisi ve yağ yakımındaki güçlü rolünden dolayı, HIIT antrenmanları günümüzde fitness tutkunları tarafından da büyük ilgi görüyor. Siz de formda kalmak için beslenmenize ek olarak yeni bir egzersiz planı arayışındaysanız, HIIT Programı’nı antrenman rutininize dahil etmeniz için pek çok sebep bulabilirsiniz!

1. HIIT (Yüksek Yoğunlukta Aralıklı Antrenman) Programı Nedir?

2_ACTI_1

HIIT, İngilizce “High Intensity Interval Training” kelimelerinin baş harflerinden meydana gelmekte olup “yüksek yoğunluklu/yoğunlukta aralıklı antrenman” anlamını taşıyor. Genellikle ekipmansız olarak vücut ağırlığı ile yapılan bu antrenman çeşidi, yüksek ve düşük yoğunluklu olmak üzere dönüşümlü şekilde ilerleyen iki aşamadan oluşuyor.
Hareket yoğunluğuna göre hem aerobik hem de anaerobik enerji sistemini çalıştıran HIIT, bu sayede yüksek düzeyde kalori yakımına imkan tanıyor. Daha yüksek kondisyon ve fit görünümün hedeflendiği bu antrenman çeşidi, birçok başarılı atletin ve fitness’çının ardındaki güç olması sayesinde günden güne daha fazla popülerlik kazanıyor.

2. HIIT Antrenmanları Neden Önemlidir?

3_FIT-_1

HIIT ve metabolizma ilişkisi üzerine bugüne dek ortaya konulmuş kayda değer pek çok çalışma bulunuyor. Araştırma sonuçlarının ortak bileşenlerine göre; HIIT antrenmanlarının kalori yakımı, metabolizma hızı, kas kütlesi ve direnç gibi konularda pek çok önemli etkisi bulunuyor. Bu da HIIT kardiyonun sporcular başta olmak üzere form kazanmak isteyen kişiler için ne denli etkili olabileceğini gözler önüne seriyor.
HIIT antrenmanlarının vadettiği sonuçlara -ve haliyle önemine- aşağıdaki konu başlıkları aracılığıyla daha detaylı bir şekilde göz atabilirsiniz:

2.1. HIIT Antrenmanları Ne İşe Yarar?

  • Daha Güçlü Kondisyon
    Kardiyovasküler sistemin yoğun eforla çalışmasını sağlayarak kondisyon artışına katkıda bulunur.
  • Büyüyen Kaslar, Gelişen Performans
    Kondisyonun beraberinde kas oranına da olan pozitif etkilerinden dolayı performansta artış sağlar.
  • Daha Düşük Yağ Oranı
    Kalori yakımını destekleyerek vücutta depolanan yağ oranının azalmasına yardımcı olur.
  • Uzun Vadeli Etki
    Vücudun toparlanma süresini uzattığı için kalori yakımının antrenmandan sonra da 24 ila 48 saate kadar devam etmesine olanak sağlar.
  • Çalışan Metabolizma
    Dinlenme enerji metabolizmasının (bazal metabolizma) etkili bir şekilde çalışmasına destek olur.
  • Daha Güçlü Bir His
    Sonraki aktiviteler esnasında daha az yorularak yoğun enerji sarf edilebilmesine imkân tanır.

3. HIIT Antrenman Programının Farkı Nedir?

4_YOUN_1

HIIT antrenmanlarının diğer egzersiz çeşitlerine kıyasla farklarını net bir şekilde açığa çıkarabilmek adına, önce vücuttaki enerji metabolizmasının işleyişinden bahsetmek gerekiyor:

Vücuttaki enerji sistemleri, aerobik ve anaerobik, olmak üzere iki çeşide ayrılıyor. Oksijenli solunumla kalori yakımını sağlayan aerobik sistem, bilindiği üzere enerji metabolizmasının işleyişinde temel rolü üstleniyor. Anaerobik sistem ise yoğun hareket esnasında kasların oksijensiz ortamda da enerji üreterek gelişebilmesini sağlıyor.

Düşük yoğunluğa sahip olan geleneksel kardiyo vb. kuvvet egzersizleri, vücudun aerobik enerji sistemini geliştirirken anaerobik yönü konusunda daha az etkili olabiliyor. Buna karşılık HIIT antrenmanları, iki farklı enerji sistemini dönüşümlü olarak harekete geçiriyor. Ayrıca kardiyovasküler sistemi de yoğun bir şekilde çalıştırıyor. Böylece kısa sürede etkili bir kondisyon artışı ile performansı yükseltmek mümkün hale geliyor. Bu egzersiz çeşidi için spor salonu ve ekipman ihtiyacı olmaması ise en büyük avantajlardan bir diğerini oluşturuyor.

4. HIIT Antrenman Programını Kimler Yapabilir? Kimler Dikkat Etmelidir?

5_YOUN_1

HIIT programları* beden disiplini konusunda etkili olmalarının yanı sıra, zorlayıcılık bakımından da bir adım öne çıkıyor. Bu nedenle HIIT kardiyo nedir ve nasıl yapılır sorusunun yanıtı kadar, kimler için uygun olduğunun da kesinlikle göz önünde bulundurulması gerekiyor. Spor geçmişi olan kişiler başta olmak üzere herhangi bir kalp rahatsızlığı bulunmayan bireylerin, gerekli ısınma sonrası HIIT antrenmanı yapmasının bilinen bir sakıncası bulunmuyor.
*Egzersizler kişiye özeldir, egzersiz planı oluştururken mutlaka doktorunuza danışınız.

5. HIIT Antrenman Programı Haftada Kaç Gün, Ne Sıklıkta Yapılır?

P22N8T0

HIIT antrenman programları, kişisel antrenörler aracılığıyla haftada genellikle 3 ila 4 gün ve toplam 90 dakika olacak şekilde planlanıyor. Antrenman süresi, kişinin kondisyon düzeyine göre 10 ila 30 dakika arasında olabiliyor. Aynı şekilde, yüksek yoğunluklu antrenman aşaması ve dinlenme süresi de buna göre değişkenlik gösteriyor.
Çünkü HIIT antrenmanlarına yön veren en önemli unsuru kalp ritmi oluşturuyor. Kalp ritmi 200’e yaklaştığında yüksek yoğunluklu antrenmana ara verilmesi; 120 civarına indiğinde ise yeniden devam edilmesi gerekiyor. Ayrıca kişiye özel HIIT antrenman programının 4-6 hafta kadar uygulandıktan sonra değiştirilmesi, verimliliğin sürmesi için büyük bir önem taşıyor.

6. Örnek HIIT Antrenmanı Nasıl Olur?

7_YOUN_1

HIIT antrenmanının mantığını daha iyi kavramak için basit bir program örneğini incelemeye ne dersiniz? O halde hem erkek HIIT antrenmanı hem de kadın HIIT antrenmanları için ideal olan aşağıdaki program, tam da aradığınız kaynak olabilir. Bu 12 dakikalık programı yaklaşık 3 dakikalık ısınma turunun ardından hemen şimdi bile uygulayabilirsiniz!

HIIT Antrenmanı Örneği
İşte bu kadar!

9_OUTD_1

HIIT Antrenmanları Hakkında Sık Sorulan Sorular

HIIT Spor Programı Verimliliği Artırır mı?

HIIT antrenmanları, kasların hem oksijenli hem de oksijensiz enerji üretimini sağladığı için direnç ve performans ile birlikte verimliliğin de önemli ölçüde artmasına yardımcı olabilir.

HIIT Spor Programı Daha Fazla Kalori Yakımı Sağlar mı?

HIIT kardiyo egzersizleri, vücudun oksijen ve enerji ihtiyacının spordan sonra da devam etmesini sağlar. Bundan hareketle, HIIT kardiyo ve kalori yakımının birbiri ile yakından ilişkili olduğunu söylemek mümkündür.

HIIT Spor Programı Kas mı Yağ mı Kaybettirir?

HIIT workout, kalori yakımının beraberinde vücuttaki yağ oranının da azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda oksijensiz enerji üretimi sayesinde kasların gelişmesini ve parçalı bir görünüm kazanmasını da destekler. Ancak beslenmede yeterli miktarda protein-karbonhidrat dengesi kurulmazsa, HIIT antrenmanının kas kayıplarına yol açma olasılığı da söz konusu olabilir.

HIIT Spor Programı Metabolizmayı Hızlandırır mı?

HIIT spor programları, enerji ve dinlenme metabolizmalarının işleyişine destek olarak hız kazanmasında etkili olabilir.

HIIT Spor Programı Güç ve Dayanıklılığı Artırır mı?

HIIT antrenmanlarında temel amaç, kardiyovasküler sistem üzerinden kondisyonu güçlendirmektir. Bu da güç ve dayanıklılığın artmasına olanak sağlamak anlamına gelir.

Not: Sayfada yer alan egzersiz önerileri tavsiye niteliğinde değildir. Egzersizleri mutlaka doktorunuza danışarak uygulayınız.

Peki, güçlü etkileriyle sıkça adından söz ettiren HIIT antrenmanı hakkında siz neler düşünüyorsunuz? Hadi, yorumlarınızı hemen bizimle paylaşın!

Kaynak:

Grant Tinsley, 7 Benefits of High-Intensity Interval Training (HIIT), 2017, (çevrimiçi)

Tim Shiraev, Gabriella Barclay, Evidence Based Exercise – Clinical Benefits of High İntensity İnterval Training, 2012

Matty Golden, High Intensity Interval Training by Matty Golden, 2017, (çevrimiçi)

Julia Reedy, Why HIIT Isn’t Just for Elite Athletes, 2021, (çevrimiçi)

Gabby Landsverk, Doing too many HIIT workouts a week can hurt your metabolism and destabilize your blood sugar, a small study suggests, 2021, (çevrimiçi)

Facebook'ta Paylaş x x Whatsapp'da Paylaş YAZDIR YORUMLAR
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız yada üye olunuz.
KULLANICI YORUMLARI
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olun.