Muay Thai Nedir?
Zihin, beden ve ruhun bütünleşmesi felsefesiyle hayat bulan etkili bir dövüş sanatı, kadim bir gelenek. Evet, muay thai’den bahsediyoruz! Yeni bir spor dalıyla ilgilenmek istiyorsanız ve muay thai şimdiden dikkatinizi çekmeyi başardıysa istikamet bir alt satır!
Rutin hayatınız stresli, yoğun ya da tekdüze olabilir. Belki de düzenli spor yapma alışkanlığı kazanmak istiyorsunuzdur. Öyleyse muay thai dosyamızı tıpkı bir macera filmi tadında heyecanla takip edeceksiniz. Çünkü bu spor dalında tüm beklediklerinizi bulabilir ve hayatınıza renk katabilirsiniz. Uzak Doğu dövüş sanatlarının her yönüyle farklı ve kendine has dünyasına bir adım atmaya hazırsanız, bu sporu hemen şimdi keşfetmelisiniz!
Muay Thai Hangi Ülkenin Sporudur?
Muay thai, Tayland’a ait bir savaş sanatı. Günümüzün en popüler ring sporları arasında yer alan muay thai’nin tarih boyunca Taylandlı savaşçılar tarafından kullanıldığı biliniyor. “Tayland boksu” olarak da adlandırılan bu sporun, Muaythai Dernekleri Federasyonunun (IFMA) paylaştığı bilgilere göre spor amaçlı ilk kullanımının da yine bu bölgede gerçekleştiği aktarılıyor. Türkiye Muaythai Federasyonu Başkanlığı tarafından yayınlanan rehbere göre ilk muay thai yarışmalarının Siam kralı Parchao Sua döneminde 1697 ile 1709 yılları arasında düzenlendiği belirtiliyor.
Muay thai’nin günümüzde sürdürülen disiplin çerçevesine ulaşması için 1930 yılında ilk defa 20 ülke bir araya gelerek ortak bir çalışma yürüttü ve bu spor dalının kuralları resmen ilan edildi. Yine aynı dönemde muay thai üç bölüme ayrıldı: |
- Muay boran: Silahlı savunma sanatı
- Muay thai: Ring sporu
- Muay aerobik: Danslı aerobik fitness
Muay Thai’nin Kuralları Nelerdir?
Muay thai’nin global temsilcisi Uluslararası Muaythai Dernekleri Federasyonunun (IFMA) paylaştığı bilgilere göre muay thai kuralları şu şekilde sıralanıyor:
- Muay thai’de hedef kasık hariç tüm vücut olarak kabul ediliyor.
- Skor vuruşlarının güçlü, net, faulsüz, engelsiz, bloksuz olması gerekiyor. Yumruk, tekme, diz ve dirsek vuruşlarının tümü için puan kazanılıyor.
- Sporculardan biri platformdan düştüğünde hakem 20’den geriye sayıyor ve düşen sporcu ringe dönmezse maç bitiyor.
- Yarışmanın sonunda hakem atletlerin eşit puan aldıklarını gördüğünde talimatlara uygun olarak puan veriyor. Puanlama aşamasında daha agresif, daha baskın veya daha iyi teknik gibi faktörler dikkate alınıyor.
- Hakemin talimatlarına uymayan sporcu, müsabaka kurallarına aykırı hareket etmiş sayılıyor. Faul yapan sporcu uyarılabiliyor, cezalandırılabiliyor ya da uyarılmadan diskalifiye edilebiliyor.
Muay Thai Teknikleri Nelerdir?
Muay thai’yi daha yakından tanımak için biraz da teknik bilgi şart. İşte en popüler sekiz muay thai tekniği:
- Yumruk (Punch): Muay thai yumruk teknikleri boks ile benzerlik gösteriyor. Direkt yumruk, aparkat, kroşe gibi teknikler bu spor dalında da kullanılabiliyor.
- Low Kick: Bu teknik rakibin baldırının iç ya da dış bölgesine dairesel olarak yapılan vuruş olarak tanımlanıyor.
- Middle Kick: Rakibin bel üstü ve kaburga bölgesi hedef alınarak uygulanan bu vuruş kaval kemiğiyle dairesel olarak uygulanıyor.
- High Kick: Kafaya vurulan ve kaval kemiğiyle uygulanan dairesel tekme olarak isimlendiriliyor.
- Push Kick: Bu teknik rakibin vücuduna ve suratına ayak tabanı ile itiş gücüyle uygulanıyor.
- Knee (Diz): Rakibin yüz, vücut ve bacak bölgesine direkt veya dairesel olarak uygulanıyor.
- Elbow (Dirsek): Rakibin kafası, alnı, kaş üstü ve elmacık kemiği gibi bölgelere yumruk darbeleri uygulanan teknik olarak tanımlanıyor.
- Clinch-Djab-Ko: Rakibe sarılarak diz vuruşlarıyla uygulanıyor.
Muay thai sert vuruşlarla uygulanan bir spor olduğundan teknikleri denemeden önce eğitim almanız gerektiğini unutmayın! |
Muay Thai Kuşakları Nelerdir?
Muay thai kuşakları eğitim alınan süreye göre farklılık gösteriyor. Eğitim süresine göre hak kazanılan muay thai kuşakları için aşağıdaki tabloya göz atabilirsiniz.
Muay Thai ile Boks Arasındaki Farklar Nelerdir?
Muay thai ile boks benzer görünmekle birlikte esasında çok farklı mazilere ve prensiplere sahip iki farklı spor dalı. Muay thai’ye nazaran çok daha yeni bir spor dalı olarak tanımlanabilecek boksta yalnızca yumruk teknikleri kullanılıyor. Muay thai ise el, ayak, diz ve dirsek teknikleriyle uygulanabiliyor. Muay seti daha geniş bir teknik bilgi gerektirdiğinden eğitim süresi daha uzun sürüyor. Bunun yanı sıra boks ve muay thai sporlarının duruş teknikleri ve ayak açıklığı kuralları da farklılık gösteriyor.
Muay Thai Sikletleri Nelerdir?
Muay thai sikletleri 15 yaş üstü sporcular için ağırlıklarına göre belirleniyor. Müsabakalara katılım sağlamak için de sporcunun en az 15 yaşında olması gerekiyor.
*Türkiye Muaythai Federasyonu Başkanlığının rehberi kaynak olarak kullanılmıştır.
Muay Thai Malzeme ve Kıyafetleri Nelerdir?
Muay thai müsabakalarında kırmızı köşede yer alan sporcuların kırmızı, pembe, bordo ve beyaz renklerinde uyluk kemiğinin yarısına kadar uzanan şortlar giymesi gerekiyor. Mavi köşe içinse mavi, lacivert, siyah renkleri taşıyan şortlar kullanılıyor. Kadın sporcuların ayrıca kısa kollu tişört giymesi gerekiyor. Kadınların göğüs ve kasık bölgelerini, erkek sporcuların da kasık bölgelerini koruyacak koruyucular kullanması gerekiyor. Kaval kemiği koruyucu ve dişlik kullanılması da önemli oluyor. 6 metre uzunluğunda ve 5 santimetre genişliğinde el bandajları kullanılması da bir diğer önemli husus olarak öne çıkıyor.
Pra Jiad Nedir? Sporcular Neden Takar?
Pra jiad, muay thai sporcularının pazısına taktığı özel bir kolluk. Budist rahipler tarafından kutsanan ve genellikle sporcuların annelerinin elbisesinden yapılan bu nesneler kültürel olarak önemli bir yer tutuyor. Pra jiad antrenmanlarda değil yalnızca maçlarda takılabiliyor ancak takılması zorunlu değil. Taylandlı askerlerin savaşa gitmeden önce annelerinin giysilerinden bir parçayı pazılarına bağlamasıyla başlayan bir gelenek olan pra jiad, günümüzde hala bazı sporcular tarafından kullanılıyor.
Harekete geçmeye karar verdiyseniz, kendiniz için en uygun spor dalını seçmeden önce diğer spor dalları içeriklerimizi de incelemeyi unutmayın! |
*Bu sayfada yer alan bilgiler tavsiye, uyarı veya teşvik niteliği taşımamakta olup sadece bilgilendirme amaçlıdır. Muay thai sporunu yapmaya başlamadan önce mutlaka uzman bir eğitmenden eğitim almanız gerekmektedir.
Kaynaklar;