Trapez Kası Nedir?

1
Facebook'ta Paylaş x x Whatsapp'da Paylaş YAZDIR YORUMLAR SONRA OKU

Trapez Kası Nedir?

İnsan vücudunda yaklaşık 700 kas bulunuyor. Hareket esnasında vücut ısısını oluşturmada görevli olan bu kaslar, vücut postürünü sürdürmede de önemli bir rol oynuyor. Bu önemli kaslardan biri de trapez kası. Sırt kasları arasındaki en büyük kas olan trapez kası, üç ayrı bölümden oluşuyor. Peki, trapez kasının vücuttaki işlevi tam olarak nedir ve bu kas nasıl geliştirilir?

Sırt yüzeysel kaslarından biri olan ve düz-geniş yapısıyla sırt bölgesinde büyük bir yer kaplayan trapez kası, omuzları stabilize ediyor ve boynun hareket etmesini sağlıyor. Adını yamuk bir üçgen şekline benzemesinden alan bu kas, aynı zamanda tuzak kası olarak da adlandırılıyor. Cleveland Clinic adlı global tıp platformunda yayınlanan Trapez Kası isimli içerikte, bu kasın kısaca duruş ve hareketten sorumlu olduğu belirtiliyor. Makaleye göre trapez kası, başı yukarı ve aşağı eğmeye ve her yöne çevirmeye olanak tanıyor. Aynı zamanda bu kas vücudun dik durmasını, gövdeyi bükebilmeyi, omuzları silkmeyi veya geri çekmeyi sağlıyor.

Physiopedia sitesinde yayınlanan Trapezius adlı araştırma, trapez kasının aktif hareketler için kullanıldığını vurguluyor. Örneğin; başın yan bükülmesi ve döndürülmesi, omuzların yükseltilmesi ve kolun içten döndürülmesi veya kaldırılması gibi hareketler bu kas tarafından sağlanıyor.

Trapez Kası Vücutta Nerede Bulunur?

Trapez Kası Vücutta Nerede Bulunur?

Trapez Kası isimli içerik, bu kasın vücuttaki yerini şu şekilde tarif ediyor: Boynunuzun ve başınızın dibindeki bir noktadan itibaren uzanıyor ve her iki omuz üzerinden sırtınıza doğru iniyor. Sırtınızın ortasında bir noktada bitiyor. Trapez kasları omurga, kürek kemikleri, kaburgalar ve köprücük kemiği dahil olmak üzere birçok kemiğe bağlanıyor.

Trapez Kası Kaç Parçadan Oluşur?

Trapez Kası Kaç Parçadan Oluşur?

Verywell Health adlı sağlık sitesinde yayınlanan Trapez Kası Anatomisi ve Fonksiyonu isimli içerikte, trapez kasının anatomik olarak üç alana yayıldığı ifade ediliyor. Üç parçadan oluşan trapez kası kol, boyun ve baş hareketlerini bu üç parçasıyla birlikte sağlıyor olsa da her bölgenin farklı bir kullanım alanı bulunuyor. Dolayısıyla yapacağınız en ufak baş ya da kol hareketinde kasın farklı bölümü devreye girerek hareketin oluşmasına yardımcı oluyor. Trapezin bölgeleri ise şu şekilde belirtiliyor:

  • Üst trapez: Kafatasının arkasındaki oksipital kemiğinden ve enseden doğuyor. Trapezin en küçük bölümünü oluşturan bu kısım, liflerin yerleştirme noktalarına doğru iniyor. Bu nedenle trapezin bu kısmı azalan kısım olarak adlandırılıyor. Üst trapez bölümü kollarınızı kaldırmanız, başınızı eğmeniz veya kaldırmanız esnasında görev alıyor.
  • Orta trapez: Kasın bu bölgesi üst trapezin hemen altında bulunuyor. Orta trapez tüm omuzların üzerinden geçiyor ve genel olarak bu alanı kaplıyor. Bu lifler yatay olarak konumlanıyor, böylece trapezin enine doğru olan kısmını temsil ediyor. Orta trapez bölümü, omuzları geriye çekmeye ve kolları arkaya uzatmaya yardımcı oluyor.
  • Alt trapez: Alt trapezler kürek kemiklerinin etrafından başlıyor ve sırtın ortasına “V” şeklinde iniyor. Bu lifler yerleştirme noktalarına yanal olarak ilerliyor ve bu nedenle trapezin yükselen kısmını ifade ediyor. Trapezin bu kısmı, temel olarak omuzları silkmeyi sağlıyor. Bununla birlikte, bükülme dahil belirli hareketler sırasında omurgayı destekleyerek postüral olarak düzgün ve dengeli olmaya yardımcı oluyor.

Trapez Kası Nasıl Çalışılmalıdır?

Trapez Kası Nasıl Çalışılmalıdır?

(Amerika) Birleşik Devletler Ulusal Tıp Kütüphanesi web sitesinde yayınlanan Anatomi, Sırt, Trapez isimli makalede, trapez kasındaki üç bölümün orantısız gelişmesi halinde kas dengesizliklerine ve duruş bozukluklarına neden olabileceğine dikkat çekiliyor. Bundan dolayı, trapez kası geliştirmek için tüm bölümleri harekete geçirecek ve total gelişme sağlayacak egzersizler yapmaya özen göstermek gerekiyor.

Trapez kası çalıştırılırken -deadlift vb. tüm sırt antrenmanlarında olduğu gibi- kas gerginliği ya da herhangi bir yırtılma olmaması için bu kası çalıştıran egzersizlerden önce ısınma hareketleri yapmak gerekiyor. Bu aşamada da kası zorlayacak hareketlerden kaçınmaya önem vermeli ve esneme hareketlerini nazikçe yapmalısınız.

Medical News Today sitesinde yayınlanan Trapez (Tuzak) Kası Nedir? adlı makale, bu kası çalıştırırken trapez hareketlerinin 15-30 saniyede tutulması gerektiğini belirtiyor. Bununla birlikte makalede, egzersizlere başlamadan önce kişinin kas yapısının egzersizlere olan dayanıklılığını anlamak ve uygun bir çalışma programı oluşturmak için önce bir fizyoterapist veya doktor kontrolünden geçilmesi gerektiğini vurgulanıyor.

Trapez Kasını Çalıştıran Egzersizler Hangileridir?

Beta Glukan Ne Zaman Kullanılmalı?

Trapez kası egzersizleri ile omuz bölgesinin görünümünü değiştirmek ve çok daha yapılı bir vücuda sahip olmak mümkün oluyor. Bu aşamada trapez kasının gelişmesini sağlamak için özel olarak bazı egzersizler bulunuyor. Eğer trapez kasının gelişmesini sağlamak ve işlevlerini artırmak istiyorsanız, profesyonel bir antrenörle birlikte yapabileceğiniz egzersizleri “shrug”, “upright row” ve “face pull” şeklinde sıralayabiliriz:


Shrug Nedir?

Shrug, boyun ve omuz bölgesindeki kasları çalıştırmaya yardımcı olan bir egzersiz çeşidi. Trapez kasının gelişimini doğrudan destekleyen bu hareket uygun ağırlıklar kullanılarak yapılıyor. Dilerseniz shrug egzersizini barbell ya da ağırlık plakası kullanarak yapabilirsiniz.

  • Shrug yaparken ağırlıkları taktığınız barbell’i kollarınız tamamen sarkık halde olacak şekilde elinize almalısınız.
  • Ayaklarınız kapalı ve vücudunuz tam dik konuma getirerek barbell’i yukarı doğru dirseklerinizi kırmadan çekmelisiniz.
  • Kollarınız son noktaya vardığında bir saniye kadar beklemeli ve yavaş bir şekilde ağırlığı aşağı doğru salmalısınız. Bu egzersizi 4 set olarak uygulayabilirsiniz.


Upright Row Nedir?

Upright row, trapez kaslarını etkili bir şekilde çalıştıran ve barbell’i kasık seviyesi üzerinden köprücük kemiğine kadar çekerek yapılan bir egzersiz. Upright row, trapez kaslarını geliştirme konusunda son derece etkili. Aynı zamanda hızlı bir şekilde sonuç veriyor olmasıyla vücut geliştirmek isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği hareketlerden biri.

  • Upright row yapmak için ayaklarınızı omuz genişliğiniz kadar açın ve üst vücudunuzu dik tutun.
  • Barı omuz genişliği mesafesinde ellerinizle iyi bir şekilde kavrayın.
  • Nefes alın ve ardından nefes vererek barı köprücük kemiğinize, daha fazla çekebiliyorsanız çenenizin altına kadar çekin.
  • Çektiğiniz yerde barı bir saniye kadar bekletmeye çalışın ve ardından nefes alarak iki saniye aralığında barı salmaya başlayın.
  • Başlangıç noktasına döndüğünüzde beklemeden tekrar çekişe başlayın. Upright rowing egzersizini de 4 set yapabilirsiniz.


Face Pull Nedir?

Face pull, omuz ve arka kol kası geliştirmek için yapılan egzersizlerden biri. Bu egzersiz, cablecross makinesinde halatın her iki kol ile yüz bölgesine çekilmesiyle yapılıyor.

  • Face pull egzersizi için cablecross makinesine halatı takın ve makara gruplarını en yukarı kaldırın.
  • Halatı kavrayın ve makineden birkaç adım uzaklaşın. Ayaklarınızı ister yan yana olacak şekilde, isterseniz de biri önde olacak şekilde yerleştirin. Her iki duruşu da deneyerek hangisinin sizin için daha uygun olduğuna karar verebilirsiniz.
  • Duruş şeklinizi ayarladıktan sonra derin bir nefes alın ve ardından nefes vererek uzattığınız halatı yüzünüze doğru çekmeye başlayın.
  • Son noktaya geldiğinizde bir saniye kadar bekleyin ve çekiş hızınızdan daha yavaş bir şekilde halatı salmaya başlayın. 10 tekrar halinde dört set face pull egzersizi yapabilirsiniz.

Tebrikler, trapez kası nedir ve trapez egzersizleri nasıl yapılır artık detaylı bir şekilde bilgi sahibisiniz! Trapez kası antrenmanları için Barfiks Nasıl Çekilir? Hangi Kasları Çalıştırır? içeriğimize de göz atabilirsiniz. Dilerseniz web sitemizden daha fazla spor içeriğine ulaşabilir ve formla kalmanın tüm yollarını keşfedebilirsiniz!

*Bu sayfada yer alan bilgiler uyarı veya tavsiye niteliği taşımamakta olup sadece bilgi paylaşımı amacıyla yayınlanmıştır. Trapez kası egzersizlerini yapmadan hekiminize danışmalı ve kişisel antrenörünüzün size özel hazırladığı programlar doğrultusunda yol izlemelisiniz.

Kaynaklar;

Facebook'ta Paylaş x x Whatsapp'da Paylaş YAZDIR YORUMLAR
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız yada üye olunuz.
KULLANICI YORUMLARI
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olun.