Yeni Başlayanlar için Yoga Rehberi: Yoga Nedir?

1
Facebook'ta Paylaş x x Whatsapp'da Paylaş YAZDIR YORUMLAR SONRA OKU

Binlerce yıl önce Hindistan’ın gizemli topraklarında doğan, bedenin ve zihnin ahenkli bir dansı olarak günümüze dek gelen yoga hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Hadi, hayatımıza huzuru ve dengeyi getirmek için yoga açıklarında ilham veren bir yolculuğa yelken açalım!

Binlerce yıl önce doğan kadim bir felsefe olan yoga, günümüzün en popüler sporları arasında yer alıyor. Genç ya da yaşlı, esnek veya esnek olmayan, kuvvetli ya da zayıf… Yoga, farklı güç ve yaştaki insanları bir araya getirerek bütünlük ve birlik duygusunu hem bedene hem de zihne aktarıyor. Şöyle düşünün, yoga matına adım attığınız an kendi iç dünyanızı keşfetmek üzere bir yolculuğa çıkıyorsunuz. Bu yolculukta yalnızca bedeniniz esnemiyor, aynı zamanda zihniniz, ruhunuz ve kalbiniz de yepyeni odaların kapılarını aralıyor. Şimdi dilerseniz bu kadim felsefe hakkında daha derin bilgi sahibi olalım!

Yoga Nedir?

Yoga, Türkiye Herkes için Spor Federasyonu tarafından “konsantrasyon ve derin nefes alıp vermeyi içeren çeşitli fiziksel hareketlerle hem bedeni hem de zihni çalıştıran bir egzersiz çeşidi” olarak açıklanıyor. Yoga Practice sitesinde yayınlanan How Old Is Yoga? Explore Ten Facts About Its Foundations And History isimli makaleye göre yoganın kimi kaynaklara göre 3 bin, kimi kaynaklara göre 5 bin yıllık kadim bir öğreti olduğu biliniyor. Aynı zamanda yoga dünya çapında popüler bir egzersiz türü olarak kabul ediliyor.

Yoga Nasıl Yapılır?

Yoga, fiziksel pozlar (asana), nefes teknikleri (pranayama), meditasyon ve gevşeme egzersizlerini içeriyor. Yoga yapmak için öncelikle uygun bir alan seçmelisiniz. Temiz, sessiz ve rahat bir şekilde hareket edebileceğiniz bir odaya geçebilirsiniz. Yoga yaparken kaymayı ve düşmeyi engellemek için yoga matı kullanmalısınız.

Unutmayın ki yoga, herkesin kendi hızında ve kendi bedenine uygun olarak yapabileceği bir uygulama. Eğer yogaya yeni başlıyorsanız bir yoga eğitmeni rehberliğinde pratik yapabilirsiniz. Aksi takdirde herhangi bir ters hareket sonucunda bedeninize zarar verebilirsiniz.

Yoga Ne İşe Yarar?

Yoga, fiziksel pozların yanı sıra meditasyon, mantra, dua, nefes çalışması ve öz disiplin gibi birçok uygulamayı kapsıyor. Dolayısıyla yoganın faydaları vücudu esnetmekle sınırlı kalmıyor. Yoga, insanın kendi bedenini tanımasına ve hayat yolunda daha sağlam adımlarla ilerlemesine olanak tanıyor. 2011 yılında yoga hakkında yapılan bir araştırmaya göre, düzenli yoga uygulaması insana güç, esneklik, dayanıklılık ve sakinlik kazandırabiliyor.

Yoga Türleri Nelerdir?

Temel olarak yedi farklı yoga türü bulunuyor. Günümüzdeki birçok çeşitli yoga uygulamasının temelinde de bu yedi yoga türü yatıyor.


Hatha Yoga

Hatha yoga, tüm yoga stillerinin temelini oluşturuyor. Asana, pranayama ve meditasyonu birleştiren yoga uygulamaları hatha yoga olarak ifade ediliyor. Hatha yoga, diğer yoga çeşitlerine kıyasla daha yavaş bir tempoda ilerliyor. Özellikle yogaya yeni başlayanlar, daha ruhsal ve rahatlatıcı bir deneyim arayanlar için hatha en ideal seçeneklerden biri olarak görülüyor.


Vinyasa Yoga

Vinyasa belli pozların öne çıktığı bir yoga türü. Bu yoga çeşidinde bir pozdan diğerine daha hızlı ve sürekli bir geçiş sağlanıyor. Vinyasa yoga türü, çoğunlukla fiziksel egzersizlere ağırlık vermek isteyen fakat yoganın geleneksel ve ruhani yönünü de keşfetmek isteyenlere hitap ediyor.


Iyengar Yoga

Iyengar yoga, esneklik ve güce odaklanan bir yoga çeşidi. Her yaştan insanın daha esnek ve güçlü bir bedene ulaşmak için yaptığı iyengar yoga, birçok farklı aksesuarla gerçekleştiriliyor.


Bikram Yoga

Bikram yoga, 40 dereceye kadar ısıtılan ve yüzde 40 neme sahip olan mekanlarda yapılıyor. Bikram yoga, 26 pozdan oluşan belirli bir rutini kapsıyor. Bu yoga türünde sıcakla toksinleri atmak, çok su içmek ve tahammül seviyesinin sınanması hedefleniyor.


Sıcak Yoga

Bikram yoga bir sıcak yoga uygulaması olsa da tüm sıcak yogalar bikram yogadan ibaret değil. Sıcak yoga, genellikle 40 dereceye kadar ısıtılmış bir odada vinyasa yoga hareketlerinin uygulanmasıyla yapılıyor. Diğer yoga türlerine kıyasla kasları çok daha fazla ısıtan sıcak yoga, daha hızlı esneklik kazanmayı sağlıyor.


Ashtanga Yoga

Ashtanga yogada üç farklı seviye bulunuyor. Her seviyede ise belli başlı hareketler yer alıyor. Siz bir sonraki seviyeye geçmeye hazır olduğunuzda eğitmeniniz size yeni seviyenin hareketlerini çalıştırıyor. Ashtanga yoga, güç ve dayanıklılığa odaklandığı için yeni başlayanlara önerilmiyor.


Kundalini Yoga

Kundalini yoga, omurganın tabanı olduğu düşünülen kundalini enerjisini uyandırmayı amaçlıyor. Bir nevi kök çakrayı açmaya yönelik hareketlerin yer aldığı bu yoga türünde, fiziksel egzersizlerin yanı sıra ilahi söylemek gibi ruhani deneyimlere de yer veriliyor.

Günümüzde yoga türleri yalnızca beden ve zihinle sınırlı kalmıyor. Yüz ve cilt güzelliği için de yoga uygulamaları bulunuyor. Örneğin; yüz ve boyun bölgesinin daha dinç bir görünüme sahip olmasını sağlayan yüz yogası ya da göz yogası göz çevresindeki kasları çalıştıran göz yogası uygulamalarını inceleyebilirsiniz.

Yoganın Faydaları Nelerdir?

Esneklik, yoganın insan bedenine kazandırdığı en büyük artılardan biri olarak biliniyor. Yoga, farklı seviyelerdeki uygulamalarla esnekliği artırmayı amaçlıyor. 2016 yılında 10 haftalık bir yoga uygulamasının sonuçlarını inceleyen araştırmaya göre, başlangıç seviyesindeki yoga pratiklerinin bile esnekliği artırdığı tespit edildi.

Yoganın insanlara kazandırdığı bir diğer artı ise stres seviyesini düşürmesi olarak paylaşılıyor. 2018 yılında yayınlanan The Effect of Yoga on Stress, Anxiety, and Depression in Women isimli çalışmaya göre, yaş ortalaması 33 olan 52 kadın 12 seans boyunca düzenli olarak hatha yoga uygulaması yaptı. 12 seansın sonunda kadınlarda gözlenen depresyon, kaygı ve stresin önemli ölçüde azaldığı kaydedildi.

Yoganın faydaları genellikle esneme hareketleriyle ilişkilendirilse de bu uygulama bedenin gücünü ve dayanıklılığını artıracak bir dizi egzersizi de beraberinde getiriyor. 2015 yılında Hindistan Hava Kuvvetleri çalışanlarından gönüllü 71 katılımcıyla yapılan çalışmaya göre, 12 hafta boyunca günde 1 saat hatha yoga uygulaması yapan katılımcıların kas gücünün arttığı gözlendi.

Yoganın Psikolojik Faydaları

Hava ve Rüzgar Mudrası (Vayu Mudra)

Zihinsel olarak yoga, stres ve kaygıyı azaltıyor, odaklanma yeteneğinizi artırıyor. Düzenli yoga pratiği, uyku kalitesini artırırken, daha mutlu ve huzurlu hissetmenize katkıda bulunuyor. O halde, Om!

Yoga Yaparken Ne Giyilir?

Yoga yaparken rahat, esnek ve nefes alabilen kıyafetler tercih etmek gerekiyor. Bu sayede yoga pratiği sırasında daha rahat hareket edebilir ve daha az terleyebilirsiniz. Dolayısıyla yoga sırasında vücuda tam oturan fakat vücudu sıkmayan kıyafetlerin tercih edilmesi öneriliyor.

Yogi Kime Denir?

Yogi, kendisini yoga pratiklerine adamış kişilere verilen bir isim. Ancak hayatınızdaki birkaç saati yogaya ayırmak sizi yogi yapmıyor. Kendinizi yogi olarak ifade edebilmeniz için yoga felsefesini her yönüyle benimsemiş olmanız gerekiyor. What is a Yogi? And How Do You Become One? isimli makaleye göre, yogi olabilmek için:

  • Öncelikle her gün düzenli olarak yoga hareketleri yapmalısınız.
  • Temiz bir kalbe ve yeni bilgiler edinme konusunda azme sahip olmalısınız.
  • Yaşamınızda her daim dengeli ve uyumlu olmalısınız.
  • Dengeli ve düzenli beslenmelisiniz.
  • Sağlıklı bir uyku düzenine sahip olmalısınız.

Temel Yoga Hareketleri Nelerdir?

  • Dağ duruşu: Ayaklarınızı kalça hizasında tutarken ellerinizi başınızın üzerinde dirsekleri bükmeden birleştirin.
  • Aşağı köpek pozu: Dört ayak üzerinde durun. Ellerinizi ve dizlerinizi omuz genişliğinde açın. Kalçanızı yukarı kaldırırken başınızı serbest bırakın.
  • Çocuk pozu: Dizlerinizin üzerine oturun ve ellerinizi ileriye doğru uzatın. Kalçalarınızı topuklarınıza doğru çekin ve alnınızı yere değdirin.
  • Ağaç pozu: Dik durun ve sağ ayağınızı sol bacağınızın uyluğuna yerleştirin. Ellerinizi göğsünüzde birleştirin ve dengenizi koruyun.

Yoga başlangıç, orta ve ileri seviye olmak üzere çok çeşitli temel pozlar içeriyor. Savaşçı pozu, kobra pozu ve rahat oturma pozu gibi daha pek çok yoga hareketi mevcut. Bu hareketleri ve daha zor pozları deneyim kazandıkça ister tek başınıza isterseniz de bir yoga arkadaşı edinerek ikili olarak yapabilirsiniz.

Yoga Yapmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yoga Yapmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yoga yapmadan önce tamamen aç ya da tamamen tok olmamanız gerekiyor. Hafif bir atıştırmalık sonrası yoga yapmak en ideali. Ayrıca yoga yaparken bedensel sınırlarınızı aşmamaya özen göstermelisiniz. Rahat ve esnek bir mat üzerinde çalışmak ise konforunuzu artırıyor.

Yoga Vücudu Sıkılaştırır mı?

Yoga Vücudu Sıkılaştırır mı?

Yoga, kasları güçlendirip esnetirken vücudunuzun şekillenmesine yardımcı oluyor. Düzenli yapılan yoga, özellikle karın, bacak ve kol kaslarınızı belirginleştiriyor.

Yoga Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Yoga Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Yoganın, sırt ağrılarından tutun, strese bağlı baş ağrılarına kadar birçok rahatsızlığa iyi geldiği düşünülüyor. Aynı zamanda sindirim problemlerini aşma konusunda da destek sağlıyor.

Yoga Zayıflatır mı?

Yoga Zayıflatır mı?

Yoga, kalori yakmanızı sağlayan bir aktivite değil gibi gözükse de özellikle Vinyasa ve Ashtanga yoga gibi dinamik yoga türleri ciddi bir kalori yakımını destekliyor. Ayrıca yoga ile desteklenen bir yaşam düzenini tercih etmek, daha sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmenize de yardımcı oluyor.

Yoga felsefesini her yönüyle uygulamak, zihninizi ve bedeninizi aynı anda çalıştırmak için bir yoga eğitmeninden ders alabilir, zamanla vücudunuzun esnekliğini ve gücünü artırarak yaşamınıza dengeyi getirebilirsiniz!

*Bu sayfada yer alan bilgiler tavsiye, uyarı veya teşvik niteliği taşımamakta olup sadece bilgilendirme amaçlıdır. Transandantal meditasyon yapmadan önce mutlaka uzman bir eğitmene danışmalısınız.

Kaynaklar;

Facebook'ta Paylaş x x Whatsapp'da Paylaş YAZDIR YORUMLAR
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız yada üye olunuz.
KULLANICI YORUMLARI
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olun.