Procrastination / Erteleme Hastalığı Nedir?

17
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş Whatsapp'da Paylaş YAZDIR YORUMLAR SONRA OKU

YAŞAM - ERTELEMEProcrastination, daha anlaşılır bir ifadeyle ‘erteleme hastalığı’nı şöyle açıklayabiliriz: Belki çok önemli bir işi yetiştirmeye çalışırken, belki de ertesi güne hazır olması gereken bir sunum için araştırma yaparken; kendinizi birden aslında umurunuzda olmayan bir magazin isminin evliliğini okurken ya da konunuzla hiç ilgisi olmayan “Modanın Bilinmeyen Tarihi” gibi bir makalede gezinirken mi buluyorsunuz? Yoksa birden aklınıza köpeğinize mama almanız gerektiği ya da dün gelen e-postaya cevap vermediğiniz mi geliyor?

Procrastination (Erteleme Hastalığı), sizi önemli ve acil işlerden uzak tutan gizemli bir güç ve belki bir tutam “atalet” duygusu olarak tanımlanabilir. Aslında bu güç, bazen o kadar büyük bir tehlike haline geliyor ki; bu gücün kurbanları okulda başarısız olabiliyor, kendisi için önemli olan medikal tedavileri erteliyor ve hatta emekliliği için yatırım yapmayı bile önemsemiyor. Case Western Reserve Üniversitesi’nin 1997’de yaptığı araştırmaya göre de, üniversite çağındaki Procrastination mağdurları daha fazla stres, daha fazla hastalıkla ve de daha düşük notlarla mezun oluyorlar.

Bu hastalığın nedenleri tam olarak bulunmuş değil. Birçok araştırmacıya göre Procrastination öz denetim eksikliği olarak görülüyor; tıpkı irade eksikliği, aşırı yeme isteği, kumar ya da aşırı para harcama isteği gibi kötü bir davranış olarak konumlandırılıyor. Bazı araştırmacılar ise, bunun tembel olmakla ya da zaman kontrolünün olmamasıyla ilgili olmadığını düşünüyor ve hatta beklenenden başarılı birçok insanın da procrastination hastalığı olabildiğini iddia ediyor. Peki, procrastionation’dan kaçınmak için neler yapmak gerekiyor diyecek olursanız, sizin için birkaç tavsiyemiz var;

1- Gelecekteki halinizi hayal edin.

Bir araştırmaya göre, kendinizin dijital olarak yaşlandırılmış bir fotoğrafına bakmak, ileriki zamanla empati kurmanızı sağlıyor ve bugün yaptıklarınızın gelecekteki yansımalarıyla daha iyi bağlantı kurabiliyorsunuz.

2- İşinize biraz ara verin.

Suçluluk duygusu, Procrastination’ın tetikleyicisidir. Biraz ara verin, hiçbir şey yapmayın ve bundan dolayı suçluluk hissetmeyin…

Gördünüz mü? Şu anda daha mutlusunuz!

3- Nasıl hissettiğinizi düşünmeyin.

Yapmanız gereken bir işiniz var, ama modunuz mu yok? Boş verin! Modunuzun nasıl olduğunu düşünmeden işe girişmek, onun bitmesini sağlayacaktır. Modunuzu denklemden çıkarın.

4- Yapmanız gereken işi küçük adımlara bölün.

Göreceksiniz ki; her bir adımı tamamladığınızda içiniz rahatlayacak ve devam etmek daha kolay olacak.

5- Procrastination (Erteleme Hastalığı) ile yaşamayı öğrenin!

Unutmayın Procrastination, bir zaman yönetimi problemi değildir, duygusal yönetim problemidir. Dolayısıyla duygularınıza önem verin, ancak onların sizi ele geçirmesine müsaade etmeyin!

Kaynak: Washington Post

Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş Whatsapp'da Paylaş YAZDIR YORUMLAR
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız yada üye olunuz.
KULLANICI YORUMLARI
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olun.