Hafızanızı Güçlendirmenize Yardımcı Olacak 3 Öneri!
Beynin en önemli işlevlerinden biri hatırlamadır. Hatırlama, bellekte yer alan bilgilerin zihinde tekrar canlanarak bilinç düzeyine gelmesini ifade etmektedir. En basit ifadesiyle kim olduğumuzu belirleyen ve ifade etmemizi sağlayan şey hafızamızdır. Bellek veya hafıza olmadan günlük yaşamımıza devam edebilmemiz mümkün değildir. Hafıza; yaşananları, öğrenilen konuları, bunların geçmişle ilişkisini bilinçli olarak zihinde saklama gücünü ifade etmektedir. Hafıza da beyninizin diğer işlevleri gibi, genel sağlığınız iyi oldukça ve siz kendinize iyi baktıkça daha iyi çalışır. Ayrıca, tıpkı egzersiz yapmanın kasları güçlendirdiği gibi zihni aktif tutmak da hafızayı güçlendirir.
Günlük yaşantıda güçlü bir hafızaya sahip olmanın büyük avantajları vardır. Sanılanın aksine güçlü bir belleğe sahip olmak, doğuştan sahip olunan bir özellikten ziyade, geliştirilebilen bir beceriyi ifade etmektedir. Bellek, yirmili yaşlarda en aktif halini alırken, 50’li yaşlara geldiğinizde hafif de olsa bir bellek fonksiyonu azlığı görülür. Çoğu insan bellekte gerçekleşen fonksiyon azlığını yaşa bağlı olarak normal görse de fark edilen ilk anda önlem almak oldukça önemli. Keskin ve işlevsel bir hafızaya sahip olmanın yanında mevcut hafızayı korumak da hayatınızda yapacağınız birkaç küçük değişiklikle mümkün olabilir. Unutmayın, küçük şeyler büyük etkiler yaratır. Nedir bu küçük şeyler diye soracak olursanız gelin sizin için hazırladığımız hafıza güçlendirici önerilere birlikte bakalım:
1. Düzenli Olarak Egzersiz Yapmalısınız
Düzenli egzersiz yapmanın vücudunuza kilo kontrolü ve kas inşa etmenin ötesinde saymakla bitmeyen faydaları vardır. Egzersiz yaparken beyninize giden kan miktarı artar ve bunun sonucunda beyin yeni nöronlar üreterek aralarındaki bağı güçlendirir. Araştırmalar, düzenli egzersiz yapan insanların kalp atışının yükseldiğini ve kalp atışının yükselmesinin, hafızanın güçlenmesine de pozitif bir etkisi olduğunu göstermiştir. Düzenli egzersiz için vakit bulamıyorsanız, okul ve iş saatlerinde fiziksel olarak daha aktif olabilir, kısa mesafelerde taşıt kullanmak yerine yürüyerek günlük egzersiz ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Bunun yanında düzenli yapılan egzersizlerin, beynin hafıza bölgesi olan hipokampusun boyutlarını artırdığı tespit edilmiştir. Bu gelişim sadece uzun süre spor yapıldığında değil, tek seans egzersizde bile kendini gösteren hafıza ile ilişkili beyin aktivasyonunu artıran bir gelişimdir. Haftada üç kez 45 dakika süren yürüyüşler veya aerobik egzersizler yapmak, doğru ve sağlıklı bir beslenme düzeni ile birleştiğinde hafıza ve konsantrasyonu iyileştirici etki göstermektedir.
2. Doğru Besinler Tüketerek Hafızanızı Güçlendirebilirsiniz
Doğru beslenmenin hafıza üzerinde etkileri yapılan araştırmalarla kanıtlanmış durumda. Güçlü bir bellek için sinir sisteminin de güçlü olması oldukça önemlidir. Beslenmede yapılan bazı hatalar ve az su tüketimi uzun vadede sinir sistemini olumsuz yönde etkilemektedir. Doğru ve dengeli bir beslenme programı oluşturup, su içme alışkanlığı kazanarak olumsuz etkileri en aza indirmek mümkün. Günde 8-10 bardak su içerek vücudunuzun ihtiyacı olan sıvı dengesini koruyabilir, yoğun stres altında hızlı düşünmenize yardımcı olan berry ailesi üyelerinden karadut, çilek, yaban mersini, kızılcık ve böğürtleni düzenli tüketmeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz. Sofranıza sık sık yeşil yapraklı sebze grubundan ıspanak, kara lahana, brokoli ve rokayı dahil edebilir, haftada 2 kez balık tüketerek beslenme dengenizi kurabilir, hafızanızın güçlenmesine yardımcı olabilirsiniz.
3. Meditasyonu Günlük Rutininize Dahil Edebilirsiniz
Meditasyon hepinizin bildiği gibi yüzyıllardır Uzakdoğu’da uygulanan son derece basit bir zihin egzersizidir. Kolay uygulanmasının yanı sıra bedeninize ve zihninize pozitif yönde değişiklikler yapma gücüne de sahiptir. Stresi azaltan, mutluluk seviyesini de artıran meditasyon 8 hafta düzenli yapıldığı takdirde beynin öğrenme ve hafıza gibi merkezlerinin güçlenmesini sağlayabilir. Aynı zamanda düzenli olarak meditasyon yapmak zihin berraklığını sağlamaya, gündelik hayatın stresinden uzaklaşmaya ve dikkat dağınıklığını önlemeye yönelik faydalarıyla bilinmektedir. Yapılan araştırmalar meditasyonun özellikle yaşı ilerlemiş katılımcılarda dikkati, hafızayı ve zihinsel hızı geliştirdiğini ortaya koymuştur. Meditasyon sırasında dikkati ve odağı geliştirmeye çalışmak, hafızada ve zihinsel berraklıkta gelişim sağlar. Bu faydalar ise yaşla bağlantılı hafıza kaybı ve demans ile mücadelede yardımcı olur. Ayrıca meditasyon, tansiyonu düşürmeye yardımcı olurken, bedeni rahatlatmada etkin bir rol üstlendiği için daha iyi ve kaliteli bir uykuya destek olur. İyi ve kaliteli bir uyku da hafızanızı güçlendirmede oldukça büyük önem arz eder. Günlük rutininize meditasyonu dahil ederek daha iyi bir uyku çekebilir, hafızanızı destekleyebilir ve dikkat dağınıklığınızı minimum düzeye indirebilirsiniz.
Kaynak: care2.com