Formda Kalma Sınavından Pekiyi Almanın Yolları!

26
Facebook'ta Paylaş x x Whatsapp'da Paylaş YAZDIR YORUMLAR SONRA OKU

Kilo Koruyarak Formda Kalmanın Yolları

Hayalini kurduğunuz görünüm için belki de çok çabaladınız ve sıkı bir diyet yaptınız. Sonucunda ise tartıda istediğiniz rakamları gördünüz. Peki, sırada ne var? Fit görünümünüzü korumak, ulaştığınız kiloyu sabitlemek ve her daim formda kalmak… O zaman kilo koruyarak formda kalmanın yollarını keşfetmeye ne dersiniz?

Yaşam boyu ince ve fit kalmak bazen sizlere imkansız gibi gelebilir. Verdiğiniz kiloları geri almaktan korkmak ve tüm hayatı bu endişeyle yaşamak da sizleri fazlasıyla yoruyor olabilir. Ancak formunuzu korumak aslında o kadar da zor ve zahmetli değil! Yalnızca yaşam şeklinizde bazı değişiklikler yaparak ve kendinize ait bir rutin belirleyerek kilonuzu korumanız ve formda kalmanız mümkün. “Nasıl?” dediğinizi duyar gibiyiz. Merak etmeyin, vücudunuzun formunu korumanız için neredeyse tüm detayları ele aldık. Hadi, sayfayı aşağı kaydırın!

Vücudun Formunu Korumak Neden Önemlidir?

Vücudun Formunu Korumak Neden Önemlidir?

Formda olmak, yalnızca fit bir görünüm anlamına gelmiyor. Vücudun formunu korumak, aynı zamanda hayat standartlarını çok daha kaliteli hale getirmeye ve yaşama çok daha keyifli bir pencereden bakmaya imkan tanıyor. Öyle ki, formda kalmak aslına bakarsanız vücudunuza iyi baktığınızın bir göstergesi olmakla kalmıyor, hayatınıza verdiğiniz değeri de gözler önüne seriyor.

Vücut formunu korumanın, yaşamınıza pek çok açıdan katkı sağladığına tanıklık edebilirsiniz. İlk olarak sık sık kilo alıp vermeden kaynaklı ortaya çıkan vücut deformasyonunun önüne geçebilir, zayıflama sürecinin ardından elde ettiğiniz görünümü koruyabilir ve kendinizi çok daha öz güvenli hissedebilirsiniz.

Araştırmalar, kilo artışını kontrol altında tutan ve formunu koruyan kişilerin hareket özgürlüğünün arttığını, kendilerini enerjik ve pozitif hissettiklerini ve uykularının düzen kazandığını ortaya koyuyor.

Kilo Korumak mı Yoksa Kilo Vermek mi Zordur?

Kilo Korumak mı Yoksa Kilo Vermek mi Zordur?

“Kilo korumak mı yoksa kilo vermek mi zor?” sorusunun cevabı kişiden kişiye göre değişiklik gösteriyor. Dolayısıyla bu sorunun net bir yanıtı bulunmuyor. Ancak kilo vermenin uzun ve engebeli bir yol, kilo korumanın ise hayat boyu süren bir alışkanlık şekli olduğunu göz önünde bulundurmak gerekiyor. Yani kısacası formu korumak, kilo vermekten çok daha fazla emek ve çaba isteyen bir süreci beraberinde getiriyor. Tabii ki kiloyu korumanın ve formda kalmanın da birçok farklı ve etkili yolları bulunuyor.

Kilo Korumak için Neler Yapılabilir?
Pre-Workout Nasıl Kullanılmalı?

Kilonuzu korumak için bir şeyler yapmaya hazırlanıyor ve formda kalmanın en kestirme yollarını araştırıyorsanız, bu konuda pek çok kaynakta benzer önerilerin bulunduğuna çoktan tanıklık etmiş olabilirsiniz. T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün yayınladığı Fiziksel Aktivite, Beslenme ve Sağlıklı Yaşam adlı kaynak da doğru uygulamalar kapsamında aynı konulara değiniyor. Bakalım, bunlar nelermiş?

  • Yemek yeme alışkanlıklarını değiştirin, sağlıklı ve hafif yiyeceklere yönelin.
  • Öğünlerinizi atlamayın ve porsiyonlarınızı küçültün.
  • Yemeklerinizi yavaş yavaş ve keyfini çıkararak yiyin.
  • Su, su ve su! Su içmeyi asla ihmal etmeyin.
  • Egzersiz yapın ve bol bol hareket edin.
  • Stresten uzaklaşın ve uyku düzeninize dikkat edin.
  • Her gün değil, yalnızca belirli aralıklarla tartılın.


Kilo Korumak için Diyet Yapmak Zorunlu mudur?

Kilonuzu sabitlemenin ve sahip olduğunuz formu korumanın bir süreçten ziyade, daha çok yaşamınızın geneline yayacağınız bir beslenme düzeni olduğunu kabullenmelisiniz. Dolayısıyla kilo verme aşamasında uyguladığınız diyet programında bazı düzenlemeler ve eklemeler yaparak kendinize yeni bir diyet listesi oluşturabilir ya da diyetisyeninizin önerileriyle farklı diyetler deneyebilirsiniz.

Fakat bu durumu zihninizde “Kilomu korumak için hayatım boyunca diyet yapmak zorundayım!” şeklinde kodlamamalısınız. Bunu buzdolabınızı değiştirmek ve yemek yeme alışkanlıklarınızı çok daha kaliteli hale getirmek olarak görebilirsiniz. Öyle ki, bir süre sonra beslenme şeklinizin bir rutin haline geleceğini de unutmamalısınız!

İdeal Kilo Nedir?

İdeal Kilo Nedir?

İdeal kilo, boy ve kilo dikkate alındığında ortaya çıkan sonucun “normal” kabul edilen değer aralığında olması şeklinde ifade edilebilir. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Diyetisyenler için Hasta İzlem Rehberi – Ağırlık Yönetimi El Kitabı adlı kaynağa göre, vücut kitle endeksi hesaplaması sonucunda “zayıf”, “normal”, “fazla kilolu”, “1’inci sınıf obez”, “2’nci sınıf obez” ve “3’üncü sınıf obez” olarak farklı değerler ortaya çıkıyor. Bu aşamada ideal kiloya sahip olmanız için ağırlık ve boy hesaplamanızın “normal” değerinde çıkması gerekiyor.

“Normal” olarak tanımlanan değer, yeterli ve dengeli beslendiğinizi ve mevcut kilonuzu korumanız gerektiğini ifade ediyor. Normal değerin altında ya da üzerinde çıkan sonuçlarda beslenme düzeninde değişikliğe gidilmesi tavsiye ediliyor.


İdeal Kilo Nasıl Hesaplanır?

İdeal kilo vücut ağırlığının, boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile hesaplanıyor. Yani ideal kilo hesaplaması yapmak için net olarak kilonuzu ve boyunuzun uzunluğunu bilmeniz gerekiyor. İdeal kilo hesaplamasının formülü çok basit olsa da bunu öğrenmek için daha kısa yollar bulunuyor.

Dilerseniz Formlakal üzerinden vücut kitle endeksi hesaplaması yaparak ideal kilo ağırlığınızı öğrenebilirsiniz. Hatta yalnızca ideal kilonuza değil, boy kilo endeksi, vücut yüzey alanı ve yağsız vücut ağırlığı gibi bilgilere de bu hesaplama sayesinde ulaşabilirsiniz. Vücut kitle endeksi hesaplamasının ardından, günlük kalori ihtiyacı hesaplama ile günlük olarak almanız gereken kalori miktarı öğrenebilir ve bu sayede kilo kontrolü için diyet programınızı ve beslenme düzeninizi şekillendirebilirsiniz. Ancak bu konuda kendi kararlarınızla hareket etmemeli, muhakkak uzman bir diyetisyene danışmalısınız.

İdeal Diyet Süresi Nasıl Hesaplanabilir?

İdeal Diyet Süresi Nasıl Hesaplanabilir?

İdeal kilonuza ulaşmak için kaç kilo vermeniz gerektiğini bilmeli ve ardından ne kadar süre diyet yapmanız gerektiğini hesaplamalısınız. Uzmanlar diyete başlandığında haftada 500 gramdan daha fazla kilo verilmesinin önermiyor. Ancak bununla birlikte yapılan bir araştırmaya göre, ideal diyet süresinin belirlenmesinde cinsiyet, yaş ve mevcut kilo gibi etkenler söz sahibi oluyor. Ayrıca diyetin içeriği ve türü diyet süresini etkileyen unsurlar arasında bulunuyor.

Hedeflediğiniz kiloya ulaşmak için cinsiyetinizi, yaşınızı ve uygulayacağınız diyetin türünü göz önünde bulundurarak sizin için en ideal süreyi hesaplamanız gerekiyor. Bununla birlikte sürecin sonunda vermek istediğiniz kilo miktarını ve haftalık kaybetmeniz kiloyu dikkate alarak ideal diyet süresini hesaplayabilirsiniz. İdeal diyet sürenizi ve programanızı belirlemek için en doğru yöntemin uzman bir hekime başvurmak olduğunu söyleyebiliriz. Diyetisyeninizin size özel olarak önereceği diyet süresiyle formunuzu verimli bir şekilde koruyabilirsiniz.

Kilo verme sürecinin sabır gerektirdiğini ve hayal ettiğiniz kiloya ulaşmak için acele etmemeniz gerektiğini unutmamalısınız.

Diyet Süresince Kilo Alımı Normal midir?

Diyet Süresince Kilo Alımı Normal midir?

“Diyet yapıyorum ama kilo alıyorum!” diyenlerdenseniz bu durumun bir tek sizin başınıza gelmediğini bilmelisiniz. Yanlış yapılan diyetler ve etkili olmayan bir diyet süreci kilo alımını beraberinde getirebiliyor. Özellikle bilinçli yapılmayan diyetlerin sonucunda kişiler kendini kilo almış şekilde bulabiliyor. Bununla birlikte, alınan enerji miktarının fazla olması diyet sürecinde kilo alımı olmasına neden oluyor. Eğer diyet yaptığınız halde kilo almaya devam ediyorsanız, diyet listenizi uzman eşliğinde gözden geçirmeli ve diyetinizi düzenli olarak spor yaparak desteklemelisiniz!

Diyetten Sonra Formumuzu Nasıl Koruruz?

Diyet Süresince Kilo Alımı Normal midir?

Diyetisyenler için Hasta İzlem Rehberi – Ağırlık Yönetimi El Kitabı’nın “Vücut Ağırlığını Koruma Programı” alt başlığı, vücut ağırlığı koruma programının bireye özgü oluşturulması gerektiğini belirtiyor. Bununla birlikte, vücut ağırlığı korunmasının yaşam biçimi haline getirilmesinin de altını çiziyor. Bu aşamada diyetten sonra formunuzu korumak ve kilo artışını önlemek için bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Fakat tabii ki doktorunuzun kontrolüyle…

Diyetten sonra formunuzu korumak için diyet listenizden çıkardığınız gıdaları mümkün olduğunca beslenme düzeninize tekrar dahil etmemeniz önemli. Bu aşamada özellikle tuz ve şeker gibi gıdaları diyet listenizdeki miktara göre almaya devam edebilirsiniz. Bununla birlikte, sebze ve meyve tüketimine ağırlık verebilir ve formunuzu korumak için spor yapmayı ya da en azından her gün kısa bir yürüyüşe çıkmayı alışkanlık haline getirebilirsiniz.

Formda bir yaşam için spor ve egzersiz önerileri, sağlıklı tarifler ve daha fazlası için Formlakal yanınızda! Hadi durmayın, hemen diğer içeriklerimize de göz atın!

*Bu sayfada yer alan bilgiler, tıbbi tavsiye niteliği taşımamakta olup yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmıştır. Kilo koruyarak formda kalmak hakkında detaylı bilgi almak için alanında uzman kişilere başvurabilirsiniz.

Kaynaklar;

Facebook'ta Paylaş x x Whatsapp'da Paylaş YAZDIR YORUMLAR
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız yada üye olunuz.
KULLANICI YORUMLARI
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olun.