Badminton Nasıl Oynanır?
İlk bakışta tenisle karıştırılan badminton sporu, denge ve stratejinin ideal bir harmanını sunarak pek çok kişide merak duygusu uyandırmayı başarıyor. Hadi hazırlanın, badminton sahasına ilk adımı birlikte atalım!
Antik Yunan’dan beri süregelen badminton, esasında İngilizler sayesinde popüler olmuş bir spor dalı. Tarih boyunca hanetsuki veya poona gibi farklı isimlerle oynanan badminton sporu, 1873 yılında Beaufort Dükü’nün sahibi olduğu Gloucestershire Kontluğundaki Badminton House’da oynandıktan sonra yeni adına kavuşmuş. Bu yeni ismiyle de Avrupa’dan tüm dünyaya yayılmış. Badminton’ın tarihçesinden kısaca bahsettiğimize göre, badminton nasıl bir oyundur ve badminton nerede oynanır artık daha detaylı anlatmaya başlayalım!
Badminton Nedir?
Badminton, iki kişi (tekler) veya dört kişi (çiftler) tarafından oynanabilen bir raket sporu. Badminton hız, kondisyon, çeviklik, denge, refleksler ve strateji gerektiren bir spor dalı olarak tanımlanıyor. Dolayısıyla oyuncular hızlı hareketlerle ve çeşitli vuruş teknikleriyle topu rakibin sahasına göndererek rakiplerine üstünlük sağlamaya ve puan kazanmaya çalışıyor.
Badminton’ın Tenis ile Farkı Nedir?
Marathon Handbook isimli global spor sitesinde yayınlanan bir makaleye göre, beceri ve kondisyon açısından benzerlik gösteren badminton ve tenisin birbirinden ayrılan keskin çizgileri de bulunuyor. Badminton ve tenis arasındaki farklar aşağıda sıralandığı gibi:
- Tenis kortları çim, toprak veya sert zeminden oluşabiliyor. Badminton kortları sentetik mat yüzeylerden oluşuyor.
- Badminton yalnızca kapalı alanda oynanırken tenis açık veya kapalı alanda oynanabiliyor.
- Badminton sporunda kullanılan raketler topun hızını artırabilmek için tenis raketlerine kıyasla daha hafif oluyor. Ayrıca tenis raketlerine kıyasla daha küçük ve yuvarlak şekilde tasarlanıyor.
- Teniste sert ve yuvarlak bir top kullanılıyor. Badminton topunun adı shuttlecock olarak adlandırılıyor. Bu top konik ve tüylü bir yapıya sahip oluyor.
- Teniste top kortun üzerinde zıplayarak ilerliyor ve oyuncular vuruşları yaparken topa yükselme şansı bulabiliyor. Fakat badminton’da shuttlecock, hava direnci nedeniyle daha yavaş hareket ediyor.
- Tenis kortları badminton kortlarına kıyasla daha büyük oluyor. Bu nedenle tenis oynayan oyuncular maç boyunca daha fazla koşuyor. Tenis sporu badminton’a kıyasla daha iyi bir aerobik dayanıklılığı gerektiriyor.
- Badminton ve tenis sporunda ayak hareketleri de farklılık gösteriyor. Badminton oynarken kısa ve keskin adımlar ön plana çıkıyor. Tenis oynarken koşmanın yanı sıra zeminde kaymak veya yükseğe zıplamak da gerekebiliyor.
- Teniste oyun 15, 30, 40 ve oyun avantajı gibi puanlama sistemlerine dayanıyor. Badminton’da ise her oyuncunun veya takımın oyunu kazanabilmesi için belirli bir sayıda set kazanması gerekiyor.
- Her iki sporda da benzer ayakkabılar kullanılıyor. Ancak badminton oynarken yastıklama özelliği daha yüksek ayakkabıları tercih etmek öneriliyor.
- Tenis maçları genellikle 1 ila 3 saat sürüyor. Badminton maçları ise 30 ila 90 dakika kadar oynanıyor.
Badminton Malzemeleri Nelerdir?
Badminton oynamak için temelde rakete ve topa ihtiyaç duyuluyor. Ancak badminton sırasında kullanabileceğiniz farklı ekipmanlar da bulunuyor.
- Raket: Badminton’ın olmazsa olmaz iki malzemesi bulunuyor. Bu malzemelerden biri olan raketler farklı ağırlık, denge ve esneklik özelliklerine sahip oluyor. Raket seçimini oyuncular kendi tercihlerine göre yapabiliyor.
- Shuttlecock: Badminton sporunun bir diğer vazgeçilmez malzemesi elbette ki badminton topu. Badminton topu shuttlecock veya birdie olarak adlandırılıyor. Bu top genellikle kumaş bir topun etrafına tüyler sarılarak elde ediliyor.
- Ayakkabı: Badminton oynarken sporun türüne ve oynandığı zemine uygun ayakkabılar giymek gerekiyor. Badminton ayakkabıları iyi kavrama sağlayan tabanları ve ayak bileğini destekleyen yapısıyla öne çıkıyor. Bu özellikler sayesinde oyuncular hızlı hareketler yaparken kayma ve sakatlanma riski azalıyor.
- Kıyafet: Oyun sırasında mobilite ve esneklik sağlayan nefes alabilen kıyafetlerin tercih edilmesi gerekiyor. Badminton maçlarında esnek kumaşlardan yapılmış şortlar, tişörtler veya eşofman altları giyiliyor. Badminton kıyafet seçiminde özellikle ter emici türden kıyafetler seçmek gerekiyor.
- Griplik: Griplik raketin tutma yüzeyini artırmak ve kaymayı önlemek için kullanılıyor. Kaymaz bir dokuya sahip malzemeden yapılan griplik, oyuncuların raketleriyle daha etkili vuruşlar yapmalarına yardımcı oluyor.
- Kılıf: Raketlerin taşınması ve korunması için kullanılan kılıflar, raketlerin hasar görmesini önlüyor ve taşınmasını kolaylaştırıyor.
Badminton’ın Kuralları Nelerdir?
Badminton tutkulu bir hayran kitlesine sahip olan dünyanın en popüler sporları arasında yer alıyor. Bu sporu izlerken maksimum düzeyde keyif almak için badminton kurallarına da hakim olmak gerekiyor. Türkiye Badminton Federasyonu, badminton sporunun kurallarını aşağıdaki gibi özetliyor:
- Badminton iki veya dört kişiyle yani tekli veya çiftli olarak oynanabiliyor.
- Oyun servis atışıyla başlıyor. Shuttlecock’un servis atılırken yere değmeden doğrudan rakip sahaya ulaşması gerekiyor.
- Her başarılı servis atışında bir puan kazanılıyor. Tıpkı voleybolda olduğu gibi servis atışı ralliyi kazanan tarafa veriliyor.
- Her puanın sonunda servis sahibi değişiyor.
- Servis atan oyuncuyla servis karşılayan oyuncunun servis kortlarının sınır çizgilerine değmeden servis kortlarında çapraz olarak durmaları gerekiyor.
- Servis atan oyuncuyla servis karşılayan oyuncunun her iki ayağının bir bölümü, servis atışının başlangıcından servis karşılanıncaya kadar sabit pozisyonda kortun yüzeyiyle temas halinde duruyor.
- Servis atışında topun servis atan oyuncunun bel hizasının altında olması gerekiyor.
- Badminton karşılaşmaları üç oyundan oluşuyor.
- Taraflardan biri hata yaparsa ya da top oyun dışı kalırsa diğer taraf ralliyi kazanmış oluyor.
- Badminton topu rakip yarı sahanın içinde yere çarptığında puan kazanılıyor.
- Badminton maçlarında 21 puana ulaşan ilk taraf oyunu kazanıyor.
- Normal şartlarda 21 puanda sona eren badminton maçında skor 20-20 ise oyunun kazanılabilmesi için bir tarafın iki net puan daha kazanması gerekiyor.
- Skor 29-29 gibi bir beraberliğe ulaştığı takdirde 30 puana ilk ulaşan takım kazanıyor.
- Badminton maçlarında ilk setin sonunda saha değiştiriliyor.
- Oyunun üçüncü setinde taraflardan biri 11 puana ulaştığında yine saha değişikliği yapılıyor.
Badminton Nerede Oynanabilir?
Badminton kapalı bir salonda oynanıyor. Türkiye Badminton Federasyonunun paylaştığı bilgilere göre badminton sahasının aşağıdaki özelliklere sahip olması gerekiyor:
- 40 milimetre (mm) genişliğindeki çizgilerle işaretli dikdörtgen şeklinde bir kort seçilmeli.
- Beyaz ya da sarı renkte kortu işaretleyen çizgiler olmalı.
- Direkler kort yüzeyinden 1,55 metre yüksekte bulunmalı.
- Direkler ya da direk destekleri korta değmemeli.
- File 15 mm’den az ve 20 mm’den fazla olmayacak şekilde file delikleri olan, eşit kalınlıkta, koyu renkli ve ince kordondan oluşmalı.
- File 760 mm boyunda ve en az 6,1 metre eninde olmalı.
- Filenin üst kenarı şeridin içinden geçen kordon veya kablo üzerinden 75 mm’lik beyaz çift şeritle çevrilmeli.
- Kordon ya da kablo sıkıca gerilmeli ve direklerin en yüksek noktasını aşmamalı.
- File bitimiyle direkler arasında boşluk olmamalı.
Kondisyonu geliştirmeyi sağlayan badminton sporu ilginizi çektiyse yeni bir hobi edinmek için geç kalmış sayılmazsınız! |
*Bu sayfada yer alan bilgiler tıbbi tavsiye, uyarı veya teşvik niteliği taşımamakta olup yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Badminton sporuyla ilgili daha detaylı bilgi almak için uzman bir antrenöre danışmalısınız.
Kaynaklar;
- “Badminton: How to play, rules, and all you need to know”, Olympics, 2022. (çevrim içi)
- Amber Sayer, “Badminton Vs Tennis: What Are The Top Differences + Which Is Harder?”, Marathon Handbook, 2023. (çevrim içi)
- “About the Game”, Badminton Western Australia. (çevrim içi)
- “What is Badminton?”, Medium, 2023. (çevrim içi)
- “Genel Bilgiler ve Tarihçe”, Türkiye Badminton Federasyonu. (çevrim içi)