Yüzmenin Faydaları Nelerdir?
Ülkemizde yaz aylarında özellikle bir eğlence aktivitesi olarak ön plana çıkan yüzme, esasında tüm vücudu çalıştıran ciddi bir spor dalı. Tıpkı su içmenin faydaları gibi suda zaman geçirmenin faydaları da saymakla bitmiyor. Buyurun, yüzmenin faydalarına doğru kulaç atmaya başlayalım!
Dünya Sağlık Örgütünün her hafta orta şiddette 150 dakika fiziksel aktivite önerisini sıklıkla duyuyor olabilirsiniz. Tüm vücudu ve kardiyovasküler sistemi çalıştıran yüzme, bu konuda haftalık egzersiz ihtiyacını karşılamak için en etkili sporlardan biri. Nitekim yalnızca 1 saat yüzmek bile neredeyse hızlı tempoda koşmak kadar kalori yakmayı sağlıyor. Hadi, şimdi yüzmenin faydalarına tüm detaylarıyla hızlı bir dalış yapalım!
Yüzme Stilleri Nelerdir?
Mevsim fark etmeksizin yüzmek, günlük egzersiz rutinini tamamlamak ve vücuttaki her bir kası çalıştırmak için en etkili yöntemler arasında yer alıyor. Yüzmeyi az çok biliyor fakat yeni teknikler öğrenmek istiyor olabilirsiniz. Fitness alanında araştırma yazılarının yayınlandığı Shape adlı sitedeki bir makaleye göre, aşağıda belirtilen en yaygın yüzme stilleriyle yüzme antrenmanlarınıza renk katabilirsiniz:
Serbest Stil
Serbest stil yüzme, hemen herkesin en iyi bildiği yüzme stilleri arasında ilk sırada yer alıyor. Özellikle yüzmeye yeni başladıysanız serbest stil sizin için en uygun yüzme şekli olabilir. Serbest stilde suyun üstünde yüzüstü pozisyonda hareket ediliyor. Her kulaçta veya iki kulaçta bir nefes alındığı için bu teknik birçok kişi tarafından kolaylıkla öğreniliyor. Bu yüzme stilinde kolları dönüşümlü olarak kullanmak gerekiyor. Bir kol suyun altında uzun pozisyonda dururken, diğer kol suyun üzerinde suyu süpürerek kalçalara doğru ittiriyor.
Sırtüstü Yüzme
Ustalaşması kolay bir diğer yüzme stiliyse sırtüstü yüzmek. Sırtüstü yüzme stilinin en iyi yanlarından biri de başın su üstünde kalması. Böylece yüzücüler istediği zaman nefes alabiliyor. Karın ve sırt kaslarını etkili bir şekilde çalıştıran sırtüstü yüzme stili, tıpkı serbest stilde olduğu gibi kolları dönüşümlü olarak kullanıyor. Sırtüstü yüzerken ayakları kısa ve sabit vuruşlarla çırpmak gerekiyor. Kollardan biri başın üzerinden geçerek suyu kalçaya doğru ittiriyor. Ardından aynı işlemi diğer kol yapıyor.
Kurbağalama Yüzme
Serbest stil ve sırtüstü yüzmeden oldukça farklı bir teknik olan kurbağalama stili, genellikle farklı kas gruplarını çalıştırmak için kullanılıyor. Kurbağalama stilini öğrenirken biraz zorlanabilirsiniz. Fakat tıpkı bisiklet sürmek gibi bir kere öğrenirseniz hayatınız boyunca kullanmanız mümkün. Özellikle yüzerken nefes yönetimi konusunda sıkıntı yaşıyorsanız kurbağalama yüzmeyi çok sevebilirsiniz. Nitekim bu stilde her kulaçta kafanızı sudan çıkararak nefes alabilirsiniz.
Serbest stilde olduğu gibi kurbağalama yüzerken de yüzün suya bakması gerekiyor. Bacaklar suyun altında tıpkı kurbağa bacakları gibi açılı bir şekilde duruyor. Her iki kol ve bacak da simetrik bir şekilde hareket ederek suyu geriye doğru süpürüyor.
Yüzmede Hangi Kaslar Çalışır?
Medical News Today adlı sitede yayınlanan uzman onaylı bir makaleye göre, yüzme sırasında kollar, bacaklar, sırt ve karın kasları çalışıyor. Yüzme, vücudun neredeyse tüm büyük kas gruplarını çalıştırdığı için en etkili egzersiz türlerinden biri olarak kabul ediliyor.
Günde Kaç Saat Yüzme Önerilir?
Healthline adlı global sağlık platformunda yayınlanan konuyla ilişkili bir makaleye göre, yüzmeye yeni başlıyorsanız gün aşırı 15 ila 20 dakikalık bir yüzme rutini oluşturabilir; vücudunuz bu rutine alıştıkça haftada beş gün boyunca 30 dakikalık yüzme egzersizi yapmaya başlayabilirsiniz. Yeni bir yüzme rutinine çok yüksek yoğunlukta başlamak kas ağrıları ve yorgunluk nedeniyle erken dönemde pes etmeye yol açabiliyor. Bu nedenle vücudunuzu yeni egzersiz rutininize adım adım alıştırmanız büyük önem taşıyor.
Yüzmenin Faydaları Nelerdir?
Medical News Today’de yayınlanan makaleye göre, düzenli olarak yapılan yüzme aktivitesi kişinin formunu korumasına, güç kazanmasına ve nefes kontrolünü geliştirmesine yardımcı oluyor. Yüzmenin yalnızca fiziksel faydası bulunmuyor. Aynı zamanda ruhsal ve bilişsel dengeye de katkı sağlıyor. Ayrıca yüzme yenidoğan bebeklerden yetişkinlere kadar her yaşa hitap eden bir egzersiz türü. Şimdi gelin, yüzmenin en önemli beş faydasını yakından inceleyelim!
Tüm Vücudu Çalıştırıyor
Yüzme egzersizi, trapez kası da dahil olmak üzere vücutta bulunan hemen her kas kütlesini çalıştırmayı başarıyor. Bununla birlikte yüzme, vücudu zorlamadan kalp atış hızını artırıyor, kondisyonu geliştiriyor ve formda kalmaya yardımcı oluyor.
Kardiyovasküler Gücü Geliştirmeye Destek Oluyor
Düzenli olarak yapılan yüzme antrenmanları, kardiyovasküler gücü geliştirmeye yardımcı oluyor. Bu sayede kalp, dolaşım sisteminin olağan şekilde çalışmasına katkı sağlıyor. Düzenli yüzme antrenmanları yapan kişilerde koroner kalp hastalıklarına daha az rastlandığı belirtiliyor. Ayrıca yapılan araştırmalara göre yüzme kalp ve beyin damarlarının tıkanma riskini de hafifletiyor.
Vücudun Dayanıklılığını Artırmayı Sağlıyor
Yüzmenin kas ve iskelet sistemi üzerindeki olumlu etkilerini en iyi anlatan tanımın “yüzücü vücudu” olduğunu söyleyebiliriz. Düzenli yapılan yüzme egzersizleri hem kasları güçlendirmeye hem de vücut koordinasyonunu geliştirmeye önemli katkı sağlıyor. Yüzme, mobilite ve esnekliği artırdığı için kasları yormadan tüm vücudu çalıştırıyor. Bu nedenle suda yapılan egzersizlerde sakatlanma ve yaralanma oranı daha düşük oluyor.
Her Yaşa Hitap Ediyor
Yaş ve kilo sınırı bulunmayan yüzme sporunu yenidoğandan yetişkin bireylere kadar herkes yapabiliyor. Nitekim yüzme, kişinin kendi hızında ilerlemesine olanak tanıdığı için her yaştan ve her vücut tipinden insana hitap etmeyi başarıyor. Örneğin; fitness, koşu gibi aerobik egzersiz türleri iskelet ve kas sistemine yük bindirebiliyor. Ancak yüzme, suyun kaldırma kuvveti sayesinde eklemleri daha az yoruyor.
Hayat Kalitesini İyileştirmeye Katkı Sağlıyor
Düzenli yapılan yüzme egzersizi, kişilerde sigara ve alkol alışkanlığını azaltmaya yardımcı oluyor. Bununla birlikte aşırı stres seviyesini düşürmeye ve daha kaliteli bir uyku deneyimi yaşamaya da imkan tanıyor. Ayrıca hamilelik öncesi ve hamilelik sırasında yüzme egzersizi yapan kadınlarda düşük veya erken doğum riski daha az oluyor.
Düzenli olarak yapılan yüzme egzersizleri sayesinde formunuzu koruyabilir, kaslarınızı güçlendirebilir ve hayat kalitenizi iyileştirebilirsiniz! |
*Bu sayfada yer alan bilgiler tıbbi tavsiye, uyarı veya teşvik niteliği taşımamakta olup yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Yüzme sporunun faydaları hakkında kişisel sağlık durumunuza göre daha fazla bilgi almak için muhakkak hekiminize danışmalısınız.
Kaynaklar;
- “Türkiye Fiziksel Aktivite Rehberi”, T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, 2014. (çevrim içi)
- Lauren Del Turco, “Beginner’s Guide to the Different Swimming Strokes”, Shape, 2022. (çevrim içi)
- “The 4 Swimming Styles You Need To Know”, City of Adelaide. (çevrim içi)
- Jake Tipane, Bethany Cadman, “Physical and mental benefits of swimming”, Medical News Today, 2023. (çevrim içi)
- Daniel Bubnis, Ashley Marcin, “What Are the Top 12 Benefits of Swimming?” Healtline, 2017. (çevrim içi)
- Daniel Bubnis, Valencia Higuera, “How to Swim to Lose Weight and Tone Up”, Healthline, 2019. (çevrim içi)
- Karen Asp, Justin Laube, “9 Health Benefits of Swimming”, Everyday Health, 2022. (çevrim içi)