Yüzmenin 5 Faydası
Ülkemizde yaz aylarında özellikle bir eğlence aktivitesi olarak ön plana çıkan yüzme, disiplin gerektiren bir spor dalıdır. Su içmenin faydaları saymakla bitmezken, suda zaman geçirmenin yani yüzmenin faydaları da oldukça çoktur.
Ruhsal ve fiziksel açıdan birçok faydası bulunan yüzme sporu, formda kalmak için en etkili tekniklerden biridir. Haydi, yüzmenin faydalarına balıklama atlayalım! 🙂
- Yapılan araştırmalar düzenli yüzmenin kalp dolaşım sistemi üzerinde çok olumlu etkileri olduğunu göstermektedir. Düzenli yüzme antrenmanları yapan kişilerde koroner kalp hastalıklarına daha az rastlanmakta ve bu bireylerin kalp krizi geçirme olasılıkları düşmektedir. Ayrıca yüzme kalp ve beyin damarlarının tıkanmasına yol açan bir takım maddelerin azalmasına da yardımcı olmaktadır.
- Yüzmenin kas ve iskelet sistemi üzerindeki olumlu etkisini en iyi anlatan tanımın “Yüzücü Vücudu” olduğunu söyleyebiliriz. Düzenli yapılan yüzme egzersizleri hem kasları güçlendirir hem de vücut koordinasyonunun gelişimine önemli katkı sağlar.
- Yüzme sporu yapılırken, eklemler ve bağlar herhangi bir spora göre daha az zorlanmaktadır. Bu sebeple suda yapılan egzersizlerde sakatlanma ve yaralanma oranı karadaki egzersizlere oranla %90 daha azdır. Bu sebeple kaslarında, eklemlerinde ya da iskelet sistemlerinde herhangi bir rahatsızlığı olan kişilere doktorlar tarafından önerilen tek spor yüzmedir.
- Yüzme sporunu diğer sporlardan ayıran bir diğer artısı da bu sporu yapan kişinin yaşı ve kilosu ne olursa olsun öğrenildiği takdirde herkesin tehlikesizce yapabileceği bir spor olmasıdır. Örneğin kilolu kişilerin herhangi bir kara sporu yapması iskelet ve kas sistemine zarar verebilecekken, su ortamında yapacağı aktiviteler yerçekimi kuvvetini çok büyük oranda azalttığından kişiye risksiz egzersiz olanağı sağlamaktadır.
- Düzenli yapılan yüzme egzersizi, kişilerde sigara ve alkol alışkanlığını azaltmakta, ayrıca aşırı şişmanlığı önlemektedir. Hamileliğinden önce ve hamileliği sırasında yüzme egzersizi yapan kadınlarda düşük veya erken doğum yapma oranı dikkat çekecek şekilde düşüktür.
Kaynak: metu.edu.tr
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız yada üye olunuz.
KULLANICI YORUMLARI
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olun.