İlk Egzersiziniz Öncesi Uygulamanız Gereken 6 Öneri
Düzenli olarak egzersiz yapmanın en zorlu kısmı, başlamaya karar vermektir. Spor yapmaya yeni başlandığında kimi etkenler göz korkutucu olabilir ve bunlardan kaçınılmadığı takdirde motivasyonunuz düşebilir. Egzersiz öncesi ve sonrasında ısınma – soğuma hareketlerinin yapılmaması, vücudun alıştırılmaması ve kademeli artacak performans yerine bir anda vücuda yük bindirilmesi, su tüketimini alışkanlık haline getirmemek, yeterli ve dengeli beslenmemek egzersizin devamlılığını sağlayamamadaki etkenlerden sadece bir kaçı. Gelin, ilk egzersiziniz öncesi uygulamanız gerekenlere birlikte bakalım.
1. Gereğinden Fazla Enerji Harcamaktan Kaçınmalısınız
İlk etapta olması gerekenden daha fazla enerji harcamak , egzersiz rutini oluşturma ve sürekliliğini sağlama konularında motive olmanızı engelleyen nedenlerden biridir. Vücudunuzu en baştan yüksek eforla tanıştırmak yerine kendinize bir egzersiz planı oluşturabilirsiniz. Sonraki aşamalar için her egzersizinizi 5 dakika uzatıp kontrollü efor sarf edebilir, egzersizinizde devamlılığı sağlayabilirsiniz.
2. Kendinizin Rakibi Olmalısınız
Egzersiz söz konusu olduğunda en doğrusu, başkalarını rakip olarak görmektense kendinizle rakip olmaktır. Herkesin limitleri, ihtiyaçları farklı olduğundan başkalarıyla yarışmak, zaman içinde hedeflerinizden sapmanıza ve motivasyon kaybı yaşamanıza sebep olabilir.
3. Vücudunuza Egzersiz İçin Süre Tanımalısınız
Hayatın genelinde olduğu gibi egzersiz programına da gereken süreyi tanımamak alınacak sonucu olumsuz yönde etkileyecektir. Zaman içinde motivasyon kaybı yaşamadan formunuzu koruyabilmek için vücudunuza gereken zamanı vermek faydalı olacaktır. Egzersizde atlanan ve önemli olan konulardan biri de esnekliktir. Vücudunuzu egzersiz öncesi esnetip hazır hale getirerek egzersizinizden aldığınız verimi artırabilir, egzersiz sonrası soğuma hareketleri ile olası bir sakatlanmanın önüne geçebilirsiniz.
4. Su Tüketimini Alışkanlık Haline Getirmelisiniz
Egzersizde devamlılığı sağlamak ve formda kalmak söz konusu olunca, su içmek vücudunuz için hayati önem taşır. Su içmeyi alışkanlık haline getirip, günde 2-2.5 litre su tüketmek, egzersiz programınıza sadık kalmanıza ve forma girmenize yardımcı olacaktır.
5. Değişimi Zamana Yaymalısınız
Vücudunuzdaki gözle görülür değişimler için birkaç haftaya ihtiyacınız vardır. Spor yapmaya başlar başlamaz bu türden değişimleri görebilme beklentisine girmek, ilerleyen dönemde motivasyon kaybı yaşamanıza sebep olacaktır. Hedeflerinizi gerçekleştirmek için kendinize zaman tanımalı, motivasyonunuzu yüksek tutmalı ve başaracağınıza inanmalısınız. Egzersiz düzeninize devam ederken uyku ve konsantrasyon durumlarınız gibi daha kısa sürede gözlenebilecek değişimlere odaklanarak kendinizi motive edebilirsiniz. Unutmayın; büyük değişimler zaman alır.
6. Yeterli ve Dengeli Beslenmelisiniz
Vücudunuzdan yüksek performans bekleyebilmeniz için ona gerekli kaynakları yeterli ölçüde sağlamanız gerekir. Bu kaynakların en önemlisi aldığınız besinlerdir. Egzersiz öncesinde ve sonrasında spor programınıza uygun beslenmek, uzun vadede motivasyonunuzu ve enerjinizi yüksek tutmakla kalmayacak aynı zamanda çalışmalarınızdan aldığınız verimi artıracaktır.
Kaynak:Eat This, Not That