Su İçmek Sağlığımız İçin Neden Bu Kadar Önemli?
Suyun bizler için hayati önemini ve su olmadan yaşamımızı sürdürmemiz mümkün olmadığını hepimiz biliyoruz. Çünkü vücudumuzun yaklaşık olarak %60’ı, beynimizin %70’e yakını ve ciğerlerimizin neredeyse %90’ı sudan oluşmakta. Vücut, düzenli işleyişini sürdürmek için ortalama olarak 2 – 2,5 lt sıvıya ihtiyaç duyar. Ancak bu ölçünün kişinin boy, kilo ve gün içinde sarf ettiği efora göre değişiklik gösterebileceğini unutmamak gerek.
Vücudumuz su ile çalışıyor
Suyun vücuttaki kullanım alanları saymakla bitmez. Eklemlerin işlevini yerine getirmesinde, beynin, omur ilik ve diğer dokuların korunup beslenmesinde, vücudun ısı dengesinin sağlanmasında, terleme, barsak hareketleri ve idrar yoluyla toksinlerin atılmasında bir numaralı rol suyundur.
Su eksikliği
Su hayatta kalmamız için yiyecekten daha büyük öneme sahip. Hiç yemek yemeden belki bir aydan fazla yaşayabiliriz fakat susuz olarak bir haftadan uzun hayatta kalmamız mümkün değil. Susuz kalan vücudun kan miktarı azalır, kalp ise kas ve hücrelere gereken oksijeni sağlamak için daha fazla çalışmak zorunda kalır. Susuzluğun ilk aşamalarında baş dönmesi, asabiyet, baş ağrısı görülür. İlerleyen süreçte kişi yorgun ve tükenmiş hisseder. Görüş kaybı yaşanır. Son aşamasında mide bulantısı ve kusma başlar, susuzluk devam ederse kişiyi komaya ve hatta ölüme kadar götürebilir.
Aşırı su tüketimi
Olması gerekenin üzerinde su tüketildiğinde vücutta hyponatraemia / hiperhidrasyon denen bir sendrom görülür. Hücreler aşırı su yüzünden şişer, kandaki sodyum seviyesi düşer; şişen beyin hücreleri şiddetli baş ağrılarına, mide bulantısı, kramp, zihin bulanıklığı, havale, bitkinliğe sebep olur. Halk arasında su zehirlenmesi olarak da bilinen bu sendrom koma ve ölümle sonuçlanabilir. Bu sebeple maraton esnasında hayatını kaybeden koşucular olmuştur.
Su hakkındaki efsaneler ve yeterli miktar
En bilineni 8 bardak olmak üzere, her gün ne kadar su içilmesi gerektiği konusunda farklı ölçüler duymuş olmanız muhtemel. Ayrıca içilen çay, kahve, meyve suyu gibi sıvıların gün içinde tüketilmesi gereken su miktarına dahil edilip edilmeyeceği hakkında da farklı görüşler mevcut. Bu yüzden ne kadar su içmeniz gerektiği konusunda en doğru kararı, yukarıdaki bilgiler ışığında ve vücudunuzu dinleyerek siz verebilirsiniz.
Susadığınızı hissettiğiniz anda vücudunuzun ortalama %1’lik su miktarını kaybettiğini söyleyebiliriz. Bunu hemen su içerek geri koymalısınız. Yeterli su içilip içilmediği anlamanın en iyi yolu idrar rengini kontrol etmektir. Renksiz veya açık sarıysa normal, eğer koyu sarıysa daha fazla su içmeye ihtiyacınız var demektir.
Kaynak : healthyeating.sfgate.com