Her Hobiye Nasıl Zaman Ayrılır?
Arkadaşlarınız, eşiniz ya da ailenizle yaptığınız planlara ne kadar sadıksınız? Muhtemelen çok acil bir durum olmadığı sürece sosyalliğe, rutin günlük işlere, çalışmaya ve diğer tüm konulara zaman ayırıyorsunuz. Peki ya kendinize? Eğer kendinizle buluşmalarınızı genelde erteliyor ve hobilerinize yeterince zaman ayıramıyorsanız, bu dosyamız tam sizlik!
Kendinizle ve düşüncelerinizle başbaşa kalmayalı uzun zaman mı oldu? Yoksa hobileriniz hakkında yalnızca öz geçmiş hazırlarken mi düşünüyorsunuz? Belki de aklınızın bir köşesinde ilgi çekici bir hobiyle ilgili planlar yapıyor, belki de günlerin ve hatta haftanın biraz daha uzun olmasını hayal ediyorsunuz. Bu yoğun tempoda ertelediğiniz daima hobileriniz oluyorsa tam da olmanız gereken yerdesiniz.
Tıpkı sevdikleriniz gibi kendinizle olan buluşmalarınız için de aynı hassasiyeti göstermelisiniz. “Peki, ama nasıl?” diyorsanız, bizi takip edin. Bu dosyamızda zaman planlamasının inceliklerinden hobilere zaman ayırma ipuçlarına uzanan birçok konuya değindik. Hep hayal ettiğiniz o hobiye nasıl zaman ayıracağınızı öğrenmeye hazırsanız, başlayalım!
İnsanlar Neden Hobilere Zaman Bulamaz?
Hobilerine zaman ayırma konusunda zorluk yaşayan hemen herkes yeterli zamana sahip olmamaktan yakınıyor. Siz de böyle düşünüyorsanız, akıllı telefonunuzla geçirdiğiniz zamana kısa bir bakış atın ya da en sevdiğiniz televizyon programına haftada kaç saat ayırdığınızı bulmaya deneyin. Eğer ortaya çıkan sonuç sizi şaşırtacak cinsten olduysa zamansızlık değil zaman yönetimi problemi yaşıyor olabilirsiniz.
Hobilere zaman ayıramamanın bir diğer sık görülen nedeni de rutine bağlı kalma arzusu oluyor. Yenilikler kişileri korkutabiliyor ve farklı hobiler denemeyi güç hale getirebiliyor. Bununla birlikte popüler olan hobilere yönelmek ve kendi arzularını yok sayma hatasına da epey sık rastlanıyor. Belki de sizi en çok motive eden hobi örgü örmek ya da bitki yetiştirmektir. Kendi sesinize kulak vermek zaman ayırmak için istek duyacağınız bir hobi edinmenin ilk adımı olabilir!
Zaman Planlaması Neden Önemlidir?
Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi isimli dergide yayınlanan Zaman Yönetimi isimli araştırma, zaman planlaması kavramının ilk kez meşgul yöneticilerin zamanı daha iyi organize etmeleri hedefiyle Danimarka’da doğduğunu ve dünyaya yayıldığını aktarıyor. Günümüzde modern çağ insanlarının hemen hepsi aynı yoğun tempoyla başa çıkmanın yollarını arıyor. Çünkü trafikte geçirilen saatler, uzayan mesailer, dikkat dağıtmaya müsait teknolojik faktörler ve dahası zamanın etkin yönetimini, yani her şeye zaman bulmayı zorlaştırıyor.
Zamanın tüm insanlığa eşit dağıtılan tek hazine ve geri döndürülemez bir kaynak olduğuna da değinilen makalede, zaman planlaması bir öz yönetim biçimi olarak ele alınıyor. İşte hem zorunluluklar hem sevdikleriniz hem de kendinize zaman ayırmanın sırrı burada yatıyor. Zaman planlaması noktasında ustalaşmak sizi hep hayal ettiğiniz aktif ve verimli rutine ulaştıracak!
“Zaman, her meslekten bireyler üzerine baskı yapan evrensel bir kaynaktır. Zaman yönetimi, zihinde oluşan planların günlük yaşama dökülerek gün gün gerçekleştirilebilmesidir.” Doğan Cüceloğlu |
Hobilere Zaman Nasıl Ayrılabilir?
Zamanı durduran ya da artıran sihirli bir değnek maalesef henüz keşfedilmedi. Fakat o sihirli etkiye ulaşmak için etkili planlama yöntemleri ve yaklaşımlar mevcut. Çeşitli kaynaklardan derlenen bilgilere göre, hobilerinize zaman ayırmak için aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz.
Fazla Mesai Yapmayı Bırakın
Daha fazla çalışmak verimli ya da üretken olduğunuz anlamına gelmez. Daha fazla çalışarak tüm işleri bitirebileceğiniz düşüncesinden uzaklaşın. Verimli çalışma ortamı yaratsanız dahi fazla çalışarak yeterince dinlenmemiş olacağınızı ve üretkenliğinizin düşebileceğini aklınızdan çıkarmayın.
Daha Fazla “Hayır” Deyin
Kendinize şu soruyu sorun: Önemli olan nedir? Daha çok işi halletmek mi yoksa işleri daha iyi bir şekilde yapmak mı? Her şeyi aynı anda yapmaya çalıştığınızda odaklanamaz ve gerekli işleri gereksiz işlerden ayıramazsınız. İşe önemlilerden başlayın ve enerjinizi akıllıca kullanın.
Her Şeyi Kendiniz Yapmak için Çabalamayın
Özetle size yardımcı olacak birilerine ihtiyacınız var. Her şeyi tek başınıza yapamazsınız. Bu yüzden evde ya da iş yerinde işleri paylaşmaya özen gösterebilirsiniz. Herkesin en iyi bildiği ya da en çok keyif aldığı şeyi yapması sonuçta herkesi mutlu eder.
Mükemmel Olmaya Çalışmayın
Mükemmeliyetçiler kendilerine verilen herhangi bir işte fazladan zaman harcamaya eğilimli olabiliyor. Ayrıca mükemmeliyetçilerin önemsiz olan ayrıntılara fazla takıldıkları için asıl önemli olan konuları kaçırma ihtimalleri de yüksek olabiliyor. Bu nedenle mükemmel olmaya çalışmayın, kimse mükemmel değildir.
Rutin İşleri Bir Düzene Oturtun
Her gün yapılan gündelik işleri belli bir düzene oturtun. Bu sayede onlar için ayrıca efor harcamanız gerekmez. Sık sorulan sorular için şablonlar oluşturarak işe başlayabilirsiniz. Örneğin; her gün ekmek alıyorsanız, bakkalın ekmekleri her gün aynı saatte göndermesini isteyebilirsiniz. Bu sayede rutin işler için her gün yeniden kafa yormanız gerekmez.
Hayat Stilinize Uyan Bir Hobi Seçtiğinizden Emin Olun
Tüm hafta sonunu ayırmanızı gerektiren dağcılık ya da fiziki yorgunluğunuzun asla müsade etmediği dans kursları her ne kadar ilgi çekici olsa da sürdürülebilir olmayabilir. Bu nedenle günlük temponuzu her yönüyle ele alarak gerçekçi planlamalar yapmanızda fayda var.
Hobinizi Günlük Rutininizin Bir Parçası Haline Getirin
Günlük 20 dakika gözünüze çok yetersiz mi görünüyor? Farklı hobiler deneyin, rutinden sıyrılın ve her gün az da olsa düzenli zaman ayırarak farkı keşfedin! Küçük ama etkili adımların sağladığı ilerlemeye inanmakta güçlük çekeceksiniz.
Bir Hobi Partneri Bulmayı Deneyin
Hobilerinize yeterli zaman ayırmanın sırrı sizi motive eden bir sevdiğinizde saklı olabilir. Dinamik ruhundan endişe etmeyeceğiniz, hobilerine ve planlarına sadık sevdiklerinizi gözden geçirin ve ortak bir hobiyle ilgilenmeyi teklif edin.
Bazen Hiçbir Şey Yapmayın
Hepimiz her an bir şeylerle meşgulüz. Mola verdiğimizde bile cep telefonlarımıza ya da televizyona dalıp gidiyoruz. Zihni dinlendirmek için sakin ve yalnız zaman geçirmek en iyi yöntemlerden biri olarak paylaşılıyor. Yani, gerekirse kendinizi yenilemek için bazen hiçbir şey yapmayın.
En değerli kaynağınızı en verimli şekilde değerlendirmenin yollarını daha detaylı keşfetmek için zaman tasarrufu konulu içeriğimize de göz atabilirsiniz! |
*Bu sayfada yer alan bilgiler tavsiye, uyarı veya teşvik niteliği taşımamakta olup sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Kaynaklar;