Hindistan Cevizi Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır?

7
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş Whatsapp'da Paylaş YAZDIR YORUMLAR SONRA OKU

Hindistan Cevizi Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır?

Son yıllardaki popülerliği sayesinde Hindistan cevizi yağını duymayan kimsenin kalmadığını söylemek mümkün. Fakat her zaman üstün faydalarıyla öne çıkarılan bu yağ, sahiden iddia edildiği kadar güçlü bir gıda mı dersiniz?

İnsanlar, doğadan ve doğaldan istemeden de olsa her geçen gün biraz daha uzaklaşıyor. Ve gittikçe büyüyen bu mesafenin farkında olan herkes, “doğal” ile olan bağını koparmamak adına doğanın sunduğu gıdalara daha çok sarılmaya başlıyor. Gittikçe kapsamı artan bilimsel çalışmaların doğal ürünlere olan tescilli övgüsü de buna eklenince, şimdiye dek pek de önemsenmeyen bazı gıdalar çok daha popüler hale geliyor. Bunlar arasında en çok öne çıkanlardan biri de Hindistan cevizi yağı!

Yağ denildiğinde çoğu kişinin aklına ilk olarak yüksek kalori ve çeşitli rahatsızlıklar geliyor. Oysaki bu gıdalar, vücuttaki enerji üretim metabolizmasını desteklemede başrol oynuyor. Bu sebeple de yağların diyetten tamamen çıkarılması yerine, doğru miktarda tüketildiğinden emin olunması gerekiyor. Ve elbette ki etkili bir beslenme için doğru yağların seçilmesi de büyük öneme sahip! Peki, Hindistan cevizi yağı acaba sizin için doğru bir tercih mi?

Hindistan cevizi yağı, hoş aroması sayesinde kolaylıkla kabul görse de hakkındaki araştırmalar henüz kesin bir sonuca ulaşmış değil. Öyle ki uzmanlar, bu yağın faydalarının yanı sıra aşırı tüketildiği takdirde istenmeyen etkilerinin olabileceğinin de özellikle altını çiziyor. Tüm bu olumlu ve olumsuz sonuçları daha iyi değerlendirebilmek için ise Hindistan cevizi yağını her yönüyle tanımak gerekiyor!

1. Hindistan Cevizi Yağı Nedir?

Hindistan Cevizi Yağı Nedir?

Hindistan cevizi yağı, “taşıyıcı yağlar” grubunda yer alan ve ağız yoluyla tüketime uygun olduğu ilgili otoriteler tarafından onaylanmış bitkisel bir yağ çeşidi. Anavatanı halen tam olarak belirlenemeyen Hindistan cevizi ağacının etli çekirdeklerinden üretilen bu yağ, genellikle tropikal bölgelerde üretiliyor. Ayrıca Hindistan cevizi yağı, üretim şekline göre dört sınıfa ayrılıyor:

  • Rafine-kokulu (Yenilebilir)
  • Rafine-kokusuz (Yenilebilir)
  • Beyaz yağ (Yenilebilir)
  • Endüstriyel yağ (Yenilmez)

Uzmanlar gerek kozmetik uygulamalar için gerekse de ağız yoluyla tüketim için üretim sırasında sadece mekanik işlemlerden geçirilen ve böylece içeriği korunan saf Hindistan cevizi yağını öneriyor. Saf Hindistan cevizi yağı, doğal tatlımsı aroması ve özgün kokusu ile kendisini açıkça belli edebiliyor. Katı haldeyken beyaz renkte olan bu yağ, sıvı haliyle şeffaf bir görünüm sergiliyor.

2. Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Kullanılır?

Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Kullanılır?

Kozmetikten gıdaya pek çok farklı sektörde geniş bir kullanım alanına sahip olan Hindistan cevizi yağının kullanım şekli de ihtiyaca göre çeşitlilik gösteriyor. Taşıyıcı yağlar grubunda yer alması sayesinde bu yağ gerek ağız yoluyla tüketimde gerekse de haricen kullanımda gönül rahatlığıyla tek başına tercih edilebiliyor. Bunun yanı sıra yine bir taşıyıcı yağ olması sebebiyle, uçucu yağların haricen kullanıma uygun hale getirilmesinde de Hindistan cevizi yağından yardım alınabiliyor.

3. Hindistan Cevizi Yağı Ne İşe Yarar?

Hindistan Cevizi Yağı Ne İşe Yarar?

Hindistan cevizi yağını ayrıcalıklı kılan özelliğini, içeriğindeki orta zincirli yağ asitleri (MCT) oluşturuyor. Bu yağ asitleri gerek gıdanın sindirim sistemindeki yolculuğu gerekse de bu sistemde yarattığı etki bakımından olumlu bir tablo ortaya çıkarıyor. Ayrıca bu yağ asitlerinden biri olan laurik asit; ağız, saç ve cilt bakımında sağladığı yüksek etkilerle biliniyor. Fakat bilmeniz gereken önemli bir konu daha var!

Hem dahili hem de harici kullanımda Hindistan cevizi yağının faydaları, bilimsel çevrelerce halen tartışılmakta olan konuların başında geliyor. Halk arasında yaygın olarak inanılan faydalarına karşın bilimsel çalışmaların bir kısmı, Hindistan cevizi yağının sanıldığı kadar güçlü etkiye sahip olmadığını savunuyor. Bununla birlikte, diğer tüm bitkisel gıdalarda olduğu gibi Hindistan cevizi yağının da içeriğindeki faydalı bileşenlerden dolayı tamamen etkisiz bir madde olmadığının altı çizilmeye devam ediliyor.

4. Hindistan Cevizi Yağı Hangi Maddeleri İçerir?

Hindistan Cevizi Yağı Hangi Maddeleri İçerir?

Hindistan cevizi yağını oluşturan bileşenlerin yüzde 92’sini trigliserit formundaki doymuş yağ asitleri [laurik asit (yüzde 49), miristik asit (yüzde 20), palmitik asit (yüzde 8), kaprilik asit (yüzde 7), kaprik asit (yüzde 5), stearik asit (yüzde 3)] oluşturuyor. Bunların ortalama yüzde 70’inin ise orta zincirli yağ asitleri olduğu biliniyor.

Hindistan cevizi yağı ile ilgili kaygılar da aslında, orta zincirli yağ asitleri dışında kalan doymuş yağ asidi oranından kaynaklanıyor. Çünkü bu yağ asitleri, aşırı tüketimde vücutta birtakım problemlere sebep olabiliyor. Öyle ki uzmanlar, bir kişinin günlük doymuş yağ tüketiminin en fazla yüzde 6 oranında olması gerektiğini vurguluyor!

5. Hindistan Cevizi Yağı Nerelerde Kullanılır?

Hindistan Cevizi Yağı Nerelerde Kullanılır?

Hindistan cevizi yağı kullanımı için pek çok alan saymak mümkün! Fakat bunlar arasında en yaygın olanlar, şüphesiz ki kozmetik ve gıda sektörü… Özellikle laurik asit içeriği sayesinde kozmetik uygulamalarda fayda sağlayan Hindistan cevizi yağı, etkili bir nemlendirici olarak saç, cilt ve tırnak bakım ürünlerinin formülünde kendisine geniş bir yer buluyor. Ayrıca şampuan, duş jeli vb. temizlik ürünlerine dahil edildiğinde hoş kokusuyla da keyifli bir bakım vadediyor!

Hindistan cevizi yağının gıda sektöründe kullanımı ihtiyaca göre çeşitlendirilebiliyor. Katı formu ve yüksek doymuş yağ asidi oranı sayesinde bu yağ; margarin, tereyağı vb. gıdalara alternatif olarak tercih edilebiliyor. Bunun yanı sıra kızartmalarda da kullanılabilen Hindistan cevizi yağı, tarifleri lezzetlendirmede hayli etkili oluyor. Özellikle yulaf lapaları ve bowl tariflerinde kullanıldığında bu yağ, adeta bir lezzet şöleni sunuyor!

Hindistan cevizi yağını tariflerde kullanırken baskın bir tadı ve kokusu olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu aromaya uyum sağlayacak gıdalarla birlikte tercih ettiğinizde ise damak çatlatan lezzetler sizleri bekliyor. Fakat siz yine de diğer tüm gıdalarda olduğu gibi Hindistan cevizi yağını da ideal miktarda tüketmeye dikkat edebilirsiniz!

*Bu sayfada verilen bilgiler tıbbi öneri veya uyarı niteliği taşımamakta olup yalnızca bilgi aktarımı amacıyla paylaşılmıştır. Hindistan cevizi yağı tüketmeden önce, bu gıdanın sizin için uygun olup olmadığını ve günlük ideal tüketim miktarını hekiminize danışarak öğrenmelisiniz.

Kaynaklar:

Arumugam M., Raman M., Eagappan K., “Cold Pressed Virgin Coconut Oil from Full Fat Coconut Flakes a Functional Oil”, International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, 6/16 2014, s.186-190.
“Coconut Oil”, The Nutrition Source, Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Krishna G., Raj G., Bhatnagar A.S., Kumar P., Chandrashekar P., “Coconut Oil: Chemistry, Production and Its Applications- A Review”, Indian Coconut Journal, 2010, s.15-27.

Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş Whatsapp'da Paylaş YAZDIR YORUMLAR
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız yada üye olunuz.
KULLANICI YORUMLARI
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olun.