Gainer Nedir, Ne İşe Yarar?

1
Facebook'ta Paylaş x x Whatsapp'da Paylaş YAZDIR YORUMLAR SONRA OKU

Gainer Nedir, Ne İşe Yarar?

Son dönemlerde kilo kaybı sorunu mu yaşıyorsunuz? Yoksa vücut kütlesini artırmak isteyen profesyonel bir sporcu musunuz? Eğer bu sorulara yanıtınız olumlu yöndeyse ya da farklı beslenme takviyesi çeşitlerini keşfetmek isteyen meraklı bir araştırmacıysanız, tam da olmanız gereken yerdesiniz. Hadi, hep birlikte gainer nedir keşfedelim?

Yaygın inanışın aksine kilo almak da tıpkı kilo vermek gibi emek ve çaba gerektiriyor. Günümüzün beslenme alışkanlıklarında çok yüksek kalorili besinlere hemen her an ulaşmak mümkün. Fakat bu kalorileri hangi besin içeriklerinden aldığı konusunda ince eleyip sık dokuyanlar için durum biraz daha karmaşık hale geliyor. İşte mass gainer çeşitleri, yani besin takviyeleri de tam olarak bu noktada devreye giriyor.

Tıbbi yayın platformu Medical News Today’de yayınlanan bir makaleye göre yüksek kalorili olsa dahi besin içeriği yönünden zararlı içeriklerden oluşan bir beslenme planı, kalp ve kan damarlarını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bu nedenle sağlıklı bir şekilde kilo almak isteyen kişilerin yolu sıklıkla gainer çeşitleri ile kesişiyor. Temel bilgilere değindiğimize göre daha fazla merak etmenize izin vermeden mass gainer dosyamızı açıyoruz!

Gainer Nedir?

Gainer Nedir?

Gainer, karbonhidrat, protein ve yağ karışımı içeren makro besin zengini besin takviyelerini tanımlayan genel bir terim. Tam Türkçe çevirisi ise “kazandırıcı.” Tıbbi onaylı makalelerin paylaşıldığı web tabanlı yayın platformu Medical News Today’deki 10 Best Mass Gainers for Building Muscle Mass isimli makaleye göre gainer’lar, özellikle de kütlesini artırmak isteyen profesyonel veya amatör sporcular için ideal bir alternatif sunuyor. Aynı kaynakta yer verilen detaylara göre mass gainer’lar ürün çeşidine göre farklı oranlarda makro besin öğeleriyle hazırlanabiliyor. Gainer’ların içerisinde ayrıca vitamin, mineral ve kreatin desteği de yer alabiliyor.

Gainer Özellikleri Nelerdir?

Gainer Özellikleri Nelerdir?

Global tıbbi yayın platformu MediciNet’de yer verilen Is It Good to Take Mass Gainers? isimli bir makalede, gainer’ların genellikle ⅓ veya yüzde 50 oranında karbonhidrat ve protein yüzdesine sahip olduğu aktarılıyor. Gainer’ların günlük kalori miktarının artırılması hedeflenen yoğun antrenman dönemlerinde, kas kütlesini artırmak ya da yalnızca kalori fazlası oluşturmak adına tercih edilebileceği de aktarılan detaylar arasında.

Aynı makalede yer verilen detaylara göre gainer’lar, klasik protein tozlarına kıyasla daha az protein; daha fazla karbonhidrat ve yağ içeriyor. Dolayısıyla hedef yağsız kas kütlesini artırmaksa gainer’lar ideal bir tercih sunmuyor. Mass gainer’lar vücut ağırlığını artırırken, diğer protein tozu çeşitleri yağ kütlesi üzerinde doğrudan bir etki yaratmadan yalnızca kas kütlesinine odaklanıyor. Yani bu ek gıda çeşitleri kas kütlesini değil, doğrudan vücut kütlesini artırmak için uygun bir tercih oluyor.

Gainer Kimler için Kullanıma Uygundur?

Gainer Kimler için Kullanıma Uygundur?

Is It Good to Take Mass Gainers? isimli makaledeki bilgilere göre, gainer adlı ürünler vücut ağırlığını artırmak isteyen sağlıklı bireyler için güvenli olarak kabul ediliyor. Bununla birlikte bu ek gıda çeşitlerinin bazı durumlarda çeşitli yan etkilere sebep olabileceği de aktarılıyor. Bu nedenle bu ürünleri tüketmeyi planlayan kişilerin öncesinde mutlaka bir sağlık profesyonelinden tavsiye alarak özel ihtiyaçlarına uygun gainer çeşidini tespit etmesi öneriliyor.

“Is It Good to Take Mass Gainers?” isimli makale de gainer’ların potansiyel yan etkileri ve riskleri şu şekilde sıralanıyor:

  • Mide rahatsızlıkları: Sindirim sistemi hassasiyeti olan kişilerde gainer’lar mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Özellikle besin takviyesi alınan ilk haftalarda gaz, şişkinlik ve kramp gibi belirtilere rastlanabilir.
  • Alerji: Süt ürünleri türevlerine alerjisi ya da laktoz intoleransı olan kişilerin gainer ürünlerini tüketmesi alerjik reaksiyonları tetikleyebilir.
  • Kontrolsüz kilo alımı: Düzenli olarak egzersiz yapmayan kişilerde gainer tüketimi yoğun kilo alımına sebep olabilir. Bu nedenle kontrollü tüketim önemli bir kriterdir.
  • İçerik belirsizliği: Gainer çeşitlerinin içerikleri ürün özelinde farklılık gösterebildiğinden içerik bilgilerinin titizlikle incelenmesi gerekir.

Gainer Ne Zaman ve Nasıl Kullanılır?

Gainer Ne Zaman ve Nasıl Kullanılır?

Tıbbi onaylı sağlık ve yaşam makaleleri yayınlanan Healthline’da yer verilen The 10 Best Mass Gainer Protein Powders for Weight Gain in 2023 isimli makaleye göre, gainer’lar su veya tercih edilen başka bir sıvıyla karıştırılarak tüketilebiliyor. Fakat her gainer çeşidi özelinde hazırlık ve tüketim talimatları farklılık gösterebiliyor. Bununla birlikte toz şeklinde sunulan gainer çeşitlerinin genellikle süt, meyve, sebze, fındık ezmesi gibi malzemelerle smoothie haline getirilerek tüketildiği belirtiliyor.

Aynı makalede, uzman hekim tarafından farklı bir yönlendirme yapılmadığı sürece gainer çeşitlerinin günlük tek porsiyon şeklinde tüketilmesi öneriliyor. Porsiyon miktarı kişiden kişiye farklılık gösterebilmekle birlikte günlük 50 ila 150 gram tüketim ideal olarak görülüyor. Tüketim zamanı da kişiden kişiye farklılık gösteriyor. Ancak kas kütlesini artırmak isteyen kişilerin, gainer çeşitlerini kuvvet antrenmanlarının hemen ardından tüketmesi öneriliyor.

Gainer Zararları Olan Bir Supplement mi?

Gainer Zararları Olan Bir Supplement mi?

Healthline’daki makaleye göre gainer çeşitlerinin günümüzde kanıtlanan/kesinleşmiş herhangi bir olumsuz yan etkisi bulunmuyor. Bunun beraberinde, İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi’nde yayınlanan Anabolik Etkiye Sahip Besin Takviyeleri: Potansiyel Mekanizmalar ve Kas Gelişimi isimli araştırmaya göre, kütle artırıcı besin takviyelerinin içeriği markalar özelinde kritik farklar taşıyor.

Kütle artırıcı besin takviyelerinin içeriğine eklenebilen ve sağlığa zararlı etkileri bulunan pro-hormon kalıntılarına karşı dikkatli olunması gerekiyor. Aksi takdirde besin takviyesi kullanımının kalıcı sağlık sorunlarına sebep olabileceği de aynı makalede yer verilen detaylar arasında bulunuyor.

Beslenme düzeninizde farklılık yaratmaya karar vermişken konunun biraz daha derinliklerine inmeye ne dersiniz? Eğer bu fikir ilginizi çektiyse, “Spor Öncesi Beslenme” içeriğimize göz atmak isteyebilirsiniz.

*Bu sayfada yer alan bilgiler, öneri ve uyarı mahiyetinde olmayıp yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmıştır. Gainer kullanımı ile ilgili detaylı bilgi almak için mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Kaynaklar;

Facebook'ta Paylaş x x Whatsapp'da Paylaş YAZDIR YORUMLAR
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız yada üye olunuz.
KULLANICI YORUMLARI
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olun.