Formda Bir Ramazan İçin Sahurda Nasıl Beslenmeliyiz?
Aileyle ya da dostlarla birlikte olunan büyük iftar ve sahur sofralarına karşı koymak oldukça zordur. Ancak kimse bu sofraların büyüsüne kapılıp yıl boyunca korumaya çalıştığı formunu bozmak istemez.
Özellikle sahur, düzenimiz dışında kaldığından ve vücudumuz Ramazan ayı haricinde sahur düzenine alışık olmadığından ekstra özen gerektirmektedir. Bu sebeple sahurda dikkate alınması gerekenleri sizler için derledik.
1. Sahura gereken zamanı ayırın.
Uykunuzun esiri olmayarak sahurda doğru ve yeterli beslenmek için kendinize yeterli zamanı ayırın.
2. Protein ağırlıklı beslenin.
Hem gün içinde daha uzun süre tok tutacağından hem de besleyiciliğiyle iftarda aşırı yemenize engel olacağından sahuru proteinli ve lifli gıdalar açısından zengin, hafif menülerle geçirmek Ramazan boyunca formunuzu korumak açısından faydalı olacaktır.
3. Susuzluğa karşı önlem alın.
Vücudunuzun su ihtiyacını karşılamak formunuz açısından kritik öneme sahiptir. Bu sebeple Ramazan ayında, gün içindeki susuzluk hissini en aza indirmek için sahurda meyve ve sıvı tüketmeye özen gösterin.
4. Yediklerinizin karbonhidrat oranına dikkat edin.
Karbonhidrat oranı yüksek hamur işlerinin tüketilmesi hem gün içinde daha çabuk acıkma hissi yaratarak iftarda aşırıya kaçmanıza sebep olup formunuzu tehdit edeceğinden hem de susuzluk hissini arttıracağından sahurda kaçınılması gereken gıdaların başında gelmektedir.
5. Yediklerinizi küçük lokmalar halinde tüketin.
Hızlı ve büyük lokmalar halinde tüketilen besinler sindirimi zorlaştırıp hazımsızlığa sebep olabilir. Gün içindeki olası rahatsızlıklardan kurtulmak için yediklerinizi fazla hızlı olmayan biçimde ve küçük lokmalar halinde tüketmek doğru olacaktır.
6. Yatmadan önce sindirime zaman tanıyın.
Yediklerinizin sindirimi hem formunuz, hem de Ramazan ayında gün içinde rahat etmeniz açısından önem arz etmektedir. Bu sebeple sahurda yemek yedikten hemen sonra yatmayıp yediklerinizin sindirimi için vücudunuza belli bir süre tanımanızda fayda var.