Kilo Kontrolü İçin Diyetisyenlerin 5 Önemli Tavsiyesi!
Diyetisyenler her bir birey için kişiye özel beslenme listeleri öneriyor evet, ancak fikir birliği içinde oldukları ve dengeli beslenme adına herkes için geçerli olan bazı konular var. Beş maddede özetleyelim:
1. Hiçbir Şeyi Tamamen Kesmeyin
Daha hızlı kilo kaybetmek uğruna pek çok insan bir besin maddesini tamamen keserek beslenmeye çalışıyor. Bu sürdürülebilir bir beslenme türü değil ve mutsuzluk kaynağı. Üstelik bir besin maddesinden tamamen feragat ederek beslenmek, sonunda kestiğiniz maddeyi fazlasıyla arzulamanıza ve her zamanki beslenme şeklinize geri dönmenize neden oluyor. Bu yüzden beslenme rutininizi dengeleyip, karbonhidratı veya şekeri tamamen kesmek yerine sınırlandırmak en doğrusu. Canınız bir şey istediğinde abartıya kaçmadan yiyin ki, daha çok yemekten kaçınmanız mümkün olsun.
2. Pizzanın Üzerindeki Mantar Sayılmaz
Kilo vermek istiyorsanız sebzeleri de pizza kadar sevmeye, yapamıyorsanız pizzanıza eklemeye çalışın. Sebzeler sadece düşük kalorili değil aynı zamanda lifli besinler. Lifli besinler günün sonunda sizi tok hissettiren ve az yemenizi sağlayan elzem kaynaklardan… Ispanak, karalahana, brokoli, salatalık, havuç, mantar, gün içinde tüketebileceğiniz, her zaman bulabileceğiniz sebzelerden. Her yemeğinize, makarna, pizza ve sandviçler de dâhil, sebzeleri katın, smoothie’ler yapın.
3. Sihirli Sayınız 3
Protein, lif ve sağlıklı yağlar kendinizi tok hissetmenizi sağlayan anahtar besin kaynaklarınız. Protein enerji seviyenizi güçlendirirken, lif ve sağlıklı yağlar, tok hissetmenizi ve bu hissin uzun sürmesini sağlar. Yediğiniz her öğünde bu üç besin kaynağının bulunmasına çalışın. Olmadı iki… ☺
4. Saymayı Bırakmayın
Her gün protein, lif ve sağlıklı yağları almaya dikkat ediyorsunuz, tamam. Ancak ne kadar yediğinizi bilmekte her zaman fayda var. Sabahları yulaf ezmesi, yumurta, tam buğday ekmekli sandviç gibi kalorisi 300-400’ü aşmayacak besinleri tercih edin., Öğlenleri kinoa salatası, çorba, sebze ağırlıklı sandviç, mercimek çorbası, tavuk, balık ızgara gibi 500 kaloriyi aşmayacak öğünler, akşamları yine ızgaralar, salatalar, sebze yemekleri tercih edebilirsiniz. Ara öğünleri de atlamayın. Mutlaka yazın ve yediğiniz yemeğin içinde ne kadar yağ ne kadar protein ne kadar karbonhidrat olduğunu bilin.
5. Pazar Gününüzü Haftayı Planlamaya Ayırın
Hafta boyunca kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği ve ara öğünlerde ne yiyeceğinizi planlayarak, vakit kaybından kurtulabilirsiniz. Biraz hazırlıktan zarar gelmez. Çorbalar için sebze suyu kaynatabilir, bakliyatları haşlayabilir, yulaf ezmesine karıştıracağınız kuru, taze meyve ve cevizleri hazırlayabilirsiniz. Bu şekilde son anda dışarıdan yemek söylemek zorunda kalmazsınız.
Kaynak: Pop Sugar