Spor Yaparken Müzik Dinlemenin 3 Faydası
Müzik; güç, enerji ve hayattır. Hepimiz müziğin zihnimizde ve bedenimizde nasıl etkiler yarattığını deneyimleriz. Güneşli bir cumartesi sabahı koşmak istediğinizi düşünün. Koşu ayakkabılarınızı giyin, kulaklıklarınızı takın, en sevdiğiniz müziklerden oluşan çalma listenizi açın ve koşmaya başlayın!
Koşmaya başladıktan bir süre sonra yorgunluğunuz başlasa bile müziğin gücü ile hemen azalacaktır. Gelin, spor yaparken müzik dinlemenin vücudumuza olan faydalarını birlikte inceleyelim.
1- Odak Noktanızın Değişmesine Yardımcı Olur
Spor yaparken müziğin ilk yararı ile başlayalım: ayrışma. Müzik dinlerken elde edilen zevk, egzersiz programlarından kaynaklanan yorgunluğun odak noktasını değiştirebilir. Bunun nedeni, müziğin olumlu duyguları tetikleyebilme ve depresyon, öfke, gerginlik gibi olumsuz duyguları azaltma kapasitesidir. Bunun yalnızca düşük ve orta yoğunluklu egzersizler için geçerli olduğunu unutmayın. Yüksek yoğunluklu egzersiz sonrası yaşanan ağrı genellikle müziğin olumlu etkilerini geride bırakacaktır.
2- Duygularınızı Harekete Geçirmenizi Destekler
Müziğin ikinci yararı, duygularınızın harekete geçmesini kolaylaştırmasıdır. Bu ikinci fayda, ilk fayda olan ayrışma ile bağlıdır. Müzik, belirli duyguların harekete geçirilmesine yardımcı olur. Bunda müzik temposunun oldukça önemli bir rolü vardır. Hızlı bir tempo ve yüksek ses, heyecan ve enerjiyi artırırken, yavaş tempo daha sakinleştirici ve rahatlatıcıdır. Bu nedenle birçok sporcu, sinirlerini yatıştırmak veya kendilerini dinlendirmek için antrenmandan önce yavaş tempolu müzik dinlemektedir.
3- Müzik Dinlemek Egzersizinizden Maksimum Verim Almanızı Sağlar
Egzersiz yaparken dinleyebileceğiniz iki müzik türü vardır. İlki, müzik ritmi ile gerçekleştirdiğiniz egzersizlerle hiçbir ilgisi bulunmayan asenkron müzik, diğeri ise müzik ritminin egzersizin hızı ve hareketi ile eşleştiği senkron müziktir.
Senkron müzik, sporcuların performans sırasında enerji kullanımını daha iyi yönetmelerine, hem profesyonel hem de amatör kişilerin fiziksel direncini artırmalarına yardımcı olmaktadır. Bu, özellikle koşu, bisiklet sürme, kürek çekme ve kayak gibi kardiyo egzersizleri için geçerlidir.
Araştırmalar, senkron müziğin asenkron müziğe kıyasla egzersiz yapmak için daha uygun olduğunu gösteriyor. Müziği sporla senkronize etmek, daha iyi performans ve daha iyi sonuçlar üreterek, egzersizinizden maksimum verim almanızı sağlar.
Bunun yanında “doğru müziği nasıl seçebilirim” diye soruyorsanız ne yazık ki bu sorunun cevabı net değildir. Müzik zevki, genellikle kişiye özgüdür. Herkes aynı tür müzikten hoşlanmayabilir. Öncelikle, hangi egzersiz türünü tercih edeceğinizi düşünmek, size seçeceğiniz müzik ile ilgili yardımcı olabilir. Egzersizinizin ritmine ve temposuna uyum sağlayacak bir müzik türü seçip, egzersiz yaptığınız esnada kalp atış hızınızı artırmak istediğinizde temponuzu yükseltecek hareketli bir müziğe geçebilirsiniz.
Kaynak:Runners World
Reid Health