Sağlıklı Beslenme Önerisi: Kış Sebzeleri ve Meyveleri Nelerdir?

Bugünün koşullarında herhangi bir meyve ya da sebzeyi mevsim fark etmeksizin tüketebilmek mümkün. Peki, ilk bakışta avantaj gibi görünen bu duruma karşın uzmanlar neden mevsime uygun beslenmeyi ısrarla öneriyor? Hem bu sorunun yanıtı hem de kış mevsiminde tüketebileceğiniz besinler bu yazıda sizleri bekliyor!
İnsan, belli başlı özellikleriyle doğada var olan canlılardan farklılık gösteriyor olsa da aslında bu mükemmel dengenin bir parçası! Nitekim doğanın işleyişine gereken uyum gösterildiğinde, insan yaşamı çok daha kaliteli hale gelirken aksi durumda istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Buna sunulabilecek en önemli kanıtlardan biri de kuşkusuz, mevsimlik gıda tüketimi!
Kimi otoriteler “mevsimlik gıda” tanımını yalnızca ata tohumuyla üretilen, üretildiği bölgede normal mevsiminde yetişmiş olan ve yine aynı ülke sınırları içerisinde tüketilen besinler için kullanıyor. Kimileri ise bu kavramın içerisine, üretildiği ülkede normal mevsiminde yetişmiş ithal ürünleri de dahil ediyor. Fakat bu ürünlerin tüketildiği ülkede henüz zamanı gelmemiş olabiliyor. |
Kış Sebzeleri Nelerdir?

Kış sebzelerinin hangileri olduğunu araştırırken dikkat edilmesi gereken önemli bir detay mevcut! Mevsime uygun beslenme modelinde “kış sebzesi” kavramı, kışın ekilen sebzeler değil; kışın yetişen sebzeler için kullanılıyor. |
Kış Sebzeleri
- Brokoli: Süper gıdalardan biridir. C ve K vitamini yönünden zengindir. Önemli bir antioksidan kaynağıdır.
- Kabak: A vitamini, potasyum ve folik asit içerir. Yüksek lif içeriğine ve düşük kaloriye sahiptir.
- Havuç: Günlük A vitamini ihtiyacının yüzde 73’ünü karşılar. C ve K vitamini ile potasyum ve kalsiyum yönünden zengindir.
- Ispanak: 100 gramında 28,1 miligram C vitamini bulunur. Bitki bazlı bir demir kaynağıdır. Ayrıca E vitamini, potasyum ve magnezyum içerir.
- Pazı: Günlük önerilen K vitamini miktarının üç katını ve A vitamini miktarının yüzde 44’ünü içerir. Önemli miktarda sodyum içerdiği için tuzsuz tüketilmesi önerilmektedir.
- Pırasa: B6 ve C vitamini ile manganez, bakır, folat ve demir mineralleri yönünden zengindir. Düşük kaloriye ve yüksek lif içeriğine sahiptir.
- Bal kabağı: Günlük önerilen A vitamini miktarının yüzde 200’ünü karşılar. Bağışıklık sisteminin ideal fonksiyonlarını korumaya yardımcı olur.
- Kereviz: A, C ve K vitaminleri ile folat ve potasyum içerir. Önemli bir lif kaynağıdır.
- Yer elması: Bir çiğ diliminde üç gram protein bulunur. Zengin bir kompleks karbonhidrat kaynağıdır. Bir porsiyonunda 14 gram doğal şeker içermesine rağmen glisemik indeksi düşüktür.
- Karnabahar: Günlük önerilen C vitamini miktarının yüzde 100’ünü, K vitamini miktarının yaklaşık dörtte birini karşılar. Potasyum, magnezyum ve kalsiyum yönünden zengindir.
- Beyaz lahana: A, C ve K vitamini içerir. Lif, magnezyum, folat ve potasyum içeriğine sahiptir. Sindirim sisteminin ideal işleyişine katkıda bulunur.
- Karalahana: A, C ve K vitaminleri içerir. Bağışıklık sisteminin olağan fonksiyonlarını korumaya yardımcı olur. Hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilir.
- Turp: A, B6, C, E ve K vitaminleri yönünden zengindir. Önemli bir potasyum kaynağıdır. Üç çeşidi vardır.
- Pancar: Yüksek lif içeriğiyle sindirim sisteminin olağan fonksiyonlarını sürdürmeye yardımcı olur. Önemli bir folat kaynağıdır.
- Brüksel lahanası: C ve K vitamini ile kalsiyum, potasyum ve demir mineralleri içerir. Hafif ve fındıksı bir tada sahiptir.
- Frenk soğanı: A ve C vitamini içeriğine sahiptir. Hem kolin hem de folat içerir. Bağışıklık sisteminin ideal işleyişini sürdürmeye katkıda bulunur.
- Hindiba: A ve C vitaminleri ile folat, fosfor ve potasyum içerir. Birçok farklı şekilde tüketilebilir. Yüksek lifli ve düşük kalorilidir.
Kışın Tüketilmesi Gereken Sebzeler Nelerdir?

Doğa, insanlığın mevsim koşulları içinde ihtiyaç duyabileceği her türlü vitamin ve minerali, mevcut zaman diliminde sunduğu sebzeler ile karşılamayı sağlıyor. Bu sebeple yazın sıcağında ferah; kışın soğuk rüzgarları altında ise güçlü hissetmek için bireylerin doğayla uyumlu bir beslenme düzeni sürdürmesi öneriliyor. |
Kış Meyveleri Nelerdir?

Kış Meyveleri
- Portakal: En iyi C vitamini kaynaklarından biridir. Bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarını korumaya yardımcı olur.
- Greyfurt: C ve A vitamini ile kalsiyum ve demir bakımından zengindir. 20’den fazla çeşidi vardır.
- Nar: Önemli miktarda E, K ve B6 vitaminleri içerir. Folik asit ve potasyum yönünden zengindir.
- Elma: A ve C vitaminleri içerir. Sindirim sisteminin ideal şekilde çalışmasına katkıda bulunur.
- Kivi: C vitamini ve diyet lifi bakımından son derece zengindir. Sindirim sisteminin olağan şekilde çalışabilmesine yardımcı olur.
- Hurma: Önemli miktarda K vitamini ve B vitaminleri içerir. Demir, magnezyum, kalsiyum, çinko, manganez ve potasyum gibi birçok mineral barındırır.
- Kestane: A, B, C ve E vitaminleri yönünden zengindir. Birçok mineral içerir. Pişirildikten sonra dahi zengin içeriğini korumaya devam eder.
- Mandalina: Yüksek oranda C vitamini içerir. Bağışıklık sisteminin olağan fonksiyonlarını korumaya katkıda bulunur.
- Ayva: A ve B vitaminleri yönünden zengindir. Sindirim sistemi ile ilgili rahatsızlıklarda midenin rahatlamasına yardımcı olur.
- Muz: A, B6 ve C vitaminleri ile magnezyum içerir. Güçlü bir potasyum kaynağıdır. Yüksek lif oranına sahiptir.

Kışın Tüketilmesi Gereken Meyveler Nelerdir?

Kışın Meyve Tüketmek Neden Önemlidir?

Kış aylarında yetişen meyveleri tüketmek, bilhassa da doğaya uyumlu bir beslenme düzeni oluşturarak vücut için birçok yönden faydalı oluyor. Günlük vitamin-mineral ihtiyacını karşılamaya katkıda bulunmak ve doğal bir besin takviyesi sunmak bu faydaların başında geliyor. |
Kışın Sebze Tüketmek Neden Önemlidir?

Kış sebzeleri soğuk havalarda yetiştiği için mevsim koşullarına uygun bileşenler taşıyor. A, B, C ve K gibi birçok vitamin çeşidini barındıran kış sebzeleri ayrıca potasyum, manganez, magnezyum, kalsiyum ve demir gibi birçok mineral de içeriyor. Bu sebeple kış aylarındaki beslenme düzenine mevsim sebzelerini eklemek büyük öneme sahip oluyor. |
Kışın Sebze ve Meyve Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Mevsim Sebzeleri ve Meyveleri Tüketmenin Önemi Nedir?

Mevsim Sebze ve Meyvelerinin Beslenmeye Katkısı Nedir?

Kimyasal Müdahalelere Uğrayan Gıdaların Besin Değerleri Düşüyor!
Yapay müdahaleler ile mevsimi dışında yetiştirilen meyve ve sebzeler, içeriğindeki faydalı bileşenler yönünden mevsim meyveleri ve sebzelerine kıyasla çok daha zayıf oluyor. Bilimsel araştırmalarla kanıtlanan bu gerçek, bu besinlerin neden mevsiminde tüketilmesi gerektiğine dair en önemli yanıtlardan biri!Mevsiminde Yetişmeyen Gıdaların Lezzetleri Azalıyor!
Bahçedeki domates salkımın kokusunu kış mevsiminde marketten aldığınız domateste haliyle bulamıyorsunuz değil mi? Bitkisel besinleri mevsiminde ve doğal haliyle tüketmediğiniz sürece, ne yazık ki bu durum hep devam edecek. Kısacası, lezzetli öğünler için de yine mevsimlik sebze ve meyveler olmazsa olmaz!Mevsim Sebze ve Meyvelerinin Sürdürülebilir Yaşama Katkısı Nedir?

Mevsimlik Gıdaları Tercih Ederek İklim Değişikliğinin Önüne Geçebilirsiniz!
Sürdürülebilir yaşamı tehdit eden iklim değişikliğinin temel nedenleri arasında gıda üretiminin başı çektiğini biliyor muydunuz? Dünyada sera gazı emisyonunun dörtte birinden gıda üretimi sorumlu! Taşıma, depolama ve nakliye süreçleri de eklenince bu pay daha da büyüyor. Üstelik gıda üretiminin tetiklediği iklim krizi, dönüp dolaşıp yine gıda üretimini vuruyor. Çünkü iklim değişikliği gıda üretiminin kısıtlanmasına yol açıyor! Tüm bunların önüne geçmenin farklı yolları olmakla birlikte, önemli bir çözümü de mevsimlik sebze-meyve tüketimi! Uygun mevsimlerde yetiştirilen meyve ve sebzelerin üretimi için genel anlamda çevreye zararlı kimyasallara ihtiyaç duyulmuyor. Ayrıca bu besinler yerli üreticilerden tedarik edilebildikleri için taşıma mesafeleri de bir hayli kısalıyor. Ve dolaylı olarak depolama amaçlı enerji israfına da gerek kalmıyor!Doğanın Bilgeliğine Güvenin!

Doğa, aslında neye ihtiyacınız olduğunu çok iyi biliyor. Yapmanız gereken tek şey, onun sesine kulak vermek! |