Plogging Nedir? Nasıl Yapılır?
Açık alanda yürümenin hem fizyolojik hem de psikolojik olarak pek çok olumlu etkiyi beraberinde getirdiği paylaşılıyor. Öyle ki açık havada yapılan etkinlikler bireylerin kendilerini ruhsal açıdan daha iyi ve pozitif hissetmesine olanak tanırken formda kalmasına da yardımcı oluyor. Bu noktada plogging hem bireylere hem de doğaya katkı sağlayacak bir açık hava etkinliği olarak öne çıkıyor. Peki, plogging nedir ve nasıl yapılır? Birlikte bakalım!
İsveç’te bir sosyal medya akımı olarak 2016 yılında başlayıp 2018 yılında tüm dünyaya yayılan plogging hareketini hiç duymuş muydunuz? Son dönemlerin en popüler aktiviteleri arasında yer alan plogging, doğada yürüyüş ya da koşu yaparken çevre kirliliğine karşı atılan en büyük adımlardan biri olma özelliği taşıyor. Açık alanda spor yapmayı sevenlerin doğayı korumak ve sürdürülebilir geleceğe katkıda bulunmak için katıldığı plogging hareketi, çevresel sorunların büyük ölçüde azalmasına destek oluyor.
Sporseverler hem gün boyunca doğada yürüyüş veya koşu yapmanın keyfini çıkarıyor hem de çevrede bulunan atıkları toplayarak temiz bir yeryüzünün oluşmasına katkı sağlıyor. O halde gelin, plogging’in detaylarına daha yakından bakalım!
Plogging Nedir?
Plogging, spor yaparken diğer yandan çevre temizliği yapmayı amaçlayan dünyaca ünlü bir hareket. Tempolu bir yürüme şekli olan “jogging” ve İsveççe toplamak anlamına gelen “plocka upp” kelimelerinin birleşiminden oluşturulan plogging hem spor yapmak hem de çevreyi temiz tutmak amacını taşıyor. Bu hareket Türkçede “çöp topla-koş” olarak da biliniyor.
Sivil duyarlılık olarak da adlandırabileceğimiz bir hareket olan plogging’de, harekete katılan kişilerin bazılarının ellerinde ya da ceplerinde taşıdıkları çöp poşetleriyle koştukları görülürken, bazıları ise çöpleri üzerlerine yerleştirerek farkındalık sağlamayı amaçlıyor. Anlayacağınız üzere bu harekete katılmak çok basit. Koşu ya da yürüyüşe çıkarken yanınıza yolda karşınıza çıkan çöpleri koyabileceğiniz bir poşet almanız yeterli.
Plogging Nasıl Başlamıştır?
Oryantiring ve Çöp Topla-Koş (Plogging) Eko Rekreasyon Faaliyetleri için Dijital Oyun Modeli Geliştirme isimli makaleye göre, bu hareket ilk kez 2016 yılında çevre aktivisti Erik Ahlström’un, doğada spor yaparken çevresindeki çöplerden rahatsız olarak onları toplamaya başlamasıyla ortaya çıkıyor.
Makaleye göre çöp topla-koş faaliyeti doğal çevrenin sürdürülebilirliğini benimsemeyi sağlarken bireylerin sağlıklı olmalarını amaçlayan ve yaşamsal sürdürülebilirliklerini destekeyen bir aktivite olarak görülüyor. Söz konusu faaliyet İsveç’te başlasa da Kanada, ABD, Almanya, İskandinavya, Tayland, Fransa, Hindistan ve Türkiye gibi pek çok ülkede aktif olarak gerçekleştirilmeye devam ediyor.
Son zamanlarda ilginin oldukça arttığı plogging etkinliklerine başta Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) gibi ülkeler olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinden destek geliyor. Plogging yapan bazı İsveçliler, bu sporu yaparken doğa için bir şeyler yaptıklarını ve bu nedenle kendilerini daha iyi hissettiklerini ifade ediyor. Yakın zamanda çeşitli sivil toplum kuruluşları ve spor okullarının da bu akıma destek vermesiyle Belgrad Ormanı gibi Türkiye’nin önemli yürüyüş ve piknik alanlarında bu tarz etkinliklere daha sık rastlıyoruz. |
Plogging’in Kuralları Nelerdir?
Plogging yapmanın herhangi bir kuralı yok. Doğada yürüyüş yaparken veya koşarken plogging yapmak istiyorsanız yanınıza bir adet çöp poşeti almanız yeterli. Bununla birlikte, bu aktiviteyi daha hijyenik hale getirmek için maske ve eldivenden yararlanabilirsiniz. Ayrıca plogging yaparken aktif bir şekilde spor yapmaya devam edeceğiniz için koşu ayakkabısı ve rahat kıyafetler tercih edebilirsiniz.
Plogging yapmak için eğer bir grup arkadaşınızla doğa yürüyüşüne çıkmayı planlıyorsanız bu aktiviteyi eğlenceli bir maceraya dönüştürebilirsiniz. Kim daha fazla çöp toplayacak ya da kim daha geniş alanı temizleyecek gibi oyunlaştırmalar yaparak, plogging hareketini çok daha keyifli hale getirebilirsiniz.
Plogging’in Faydaları Nelerdir?
Turizm Akademik Dergisi’nin yayınladığı araştırmaya göre plogging, sürdürülebilirliğin çevresel boyutuna ve doğanın korunmasına fayda sağlayan eko rekreasyon faaliyetlerinden biri olarak görülüyor. Çevre kirliliğini azaltmayı ve yaşanabilir doğal alanlar oluşturmayı amaçlayan bu hareket, pek çok açıdan doğaya katkı sağlıyor. Yine makaleye göre, çöp topla-koş faaliyeti esnasında destinasyonun estetik çekiciliğinin artması, yerel halkın ilgisini çekme ve çevre tarafından takdir edilme gibi olumlu etkiler de bulunuyor.
Peki, plogging fit kalmaya nasıl katkı sağlar? Hemen açıklayalım. Bir pet şişeyi ya da katı atığı yerden almak için eğilip kalktığımızda vücudumuz bir efor sarf ediyor. Bu çöpleri ellerimizde ve kucağımızda taşımak ise kolların ekstra çalışmasını sağlıyor. Yani spor yaptığımız süre boyunca vücudumuz fazladan kalori yakıyor. Yapılan 30 dakikalık bir plogging aktivitesi yaklaşık 300 kcal yakmamıza olanak tanıyor.
Plogging Nerelerde Yapılabilir?
Plogging yapmak için ülkemizde sayısız nokta bulunuyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki yürüyüş parkurlarında etkili ve eğlenceli bir şekilde plogging yapmak mümkün oluyor. Bu alanlarında başında ise İstanbul parkurları geliyor. İşte hem İstanbul’da hem de genel olarak tüm Türkiye’de plogging yapabileceğiniz alanlar:
- Belgrad Ormanı – İstanbul
- Caddebostan Sahil – İstanbul
- Emirgan Parkı – İstanbul
- Maçka Parkı – İstanbul
- Moda Sahil – İstanbul
- Polonezköy Tabiat Parkı – İstanbul
- Yıldız Parkı – İstanbul
- Eymir Gölü – Ankara
- ODTÜ Ormanı Koşu Parkuru – Ankara
- Sorgun Göleti – Ankara
- Yaşar Kemal Yürüyüş Parkuru – Adana
- Eski Lara Yolu – Antalya
- Kaz Dağları – Balıkesir
- Yedigöller Milli Parkı – Bolu
- Mysia Yolları – Bursa
- Kordonboyu – İzmir
- Sekapark – Kocaeli
- Likya Yolu – Muğla
- Ihlara Vadisi – Nevşehir
Plogging ilginizi çektiyse, Oryantiring Nedir? Nasıl Yapılır? içeriğimize de göz atabilir ve doğada yapacağınız eğlenceli bir aktiviteyi daha keşfedebilirsiniz! |
*Bu sayfada yer alan bilgiler tavsiye, uyarı veya teşvik niteliği taşımamakta olup sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Kaynaklar;