Her Zaman Yorgun Olmanın 7 Nedeni!

48
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş Whatsapp'da Paylaş YAZDIR YORUMLAR SONRA OKU

shutterstock_136830527 (1)Uykusuzluk enerjinizi azaltan tek şey değildir. Gün boyunca yaptığınız ya da yapmadığınız küçük şeyler fiziksel ve mental olarak bitkin düşmenize neden olur. Buradan hareketle uzmanlar yaygın kötü alışkanlıkların bizleri sürekli yorgun hissettirdiğini ve bunun için yapılması gereken bir takım küçük değişikler olduğunu ortaya koyuyor. İşte, sürekli yorgun olmamızın nedenleri:

1. Yorgun olduğumuzda egzersizleri atlamak

Enerjimizi biriktirmek için günlük ya da haftalık egzersizlerimizi atlamak kendimizi yorgun hissetmemize yol açar. Georgia Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, haftanın 3 günü, günde 20 dakika spor yapmaya başlayanların, 6 hafta sonra kendilerini daha fazla enerjik hissettiklerini ortaya koymuştur. Düzenli egzersiz yapmak, dayanaklılık ve enerjiyi artırarak kalp ve dolaşım sisteminin daha etkili çalışmasını sağlar. Bu yüzden akşamları kanepede kestirmek yerine ufak tempolu yürüyüşleri tercih etmelisin.

2. Yeterince su içmemek

Texas Health Ben Hogan Sports Medicine’ında diyetisten olan Amy Goodson, susuzluğun enerji seviyesini azaltan en temel etkenlerinden biri olduğunu ve susuzluğun kan seviyesini düşürdüğünü dile getiriyor. Susuzluk kalbin daha az kan pompalamasına, kas ve organlara oksijenin ulaşma hızının yavaşlamasına neden olur. Böylelikle yorgunluğunuz da artar.

3. Demir Eksikliği

Demir eksikliği halsizlik, asabiyet, odaklanamama gibi problemlerin ortaya çıkmasına neden olur. Amy Goodson: “Demir eksikliği hücre ve kaslarda daha az oksijenin hareket etmesine yol açarak yorgunluğa sebep olur.” diyor.

4. Mükemmeliyetçi Olmak

Mükemmel olabilmenin imkânsız olduğuna dair hiçbirimizin kuşku duymadığı aşikâr. Bunun için de aşırı çaba sarf etmek, uzun süre çalışmak ve bunu plansız yapmak yorgunluğa yol açar. Gerçek dışı hayaller peşinde koşmak, hedeflerin ulaşılmaz olması, zamanı etkin kullanmamana ve kendinizi yorgun hissetmenize neden olur.

5. Abartmak

Eğer patronunuz hiç beklemediğiniz bir toplantıya çağırdığında işten çıkartılacağınızı düşünüyorsanız, bisiklete kaza yaparım diye binmiyorsanız, henüz ortaya çıkmayan bir felaket söz konusu ve bunun en büyük suçlusu sizsiniz. Bu durum kendinizi aşırı tedirgin hissetmenize ve zihinsel olarak bitkin düşmenize neden olur. Bu tarz negatif durumlarda çeşitli nefes egzersizleri uygulamak, olumsuz düşüncelerinizi arkadaşınızla paylaşmak, açık havaya çıkmak kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.

6. Kahvaltıyı Atlamak

Vücutta yakıt görevi gören besinler, uykuda da vücut tarafından kullanılır. Bu yüzden sabah uyandığınızda, vücudun harcadığı besinleri geri almak gerekir. Aksi takdirde açlığa bağlı olarak kendinizi yorgun hissedersiniz. Güne pozitif bir başlangıç yapabilmek için düzgün bir kahvaltı kaçınılmazdır.

7. Abur cuburlar ile yaşamak

Hızlı akan şehir yaşamında, öğün atlayarak abur cubur gıdaları aşırı tüketmek kandaki şeker seviyesini artırır. Bu durum protein, vitamin ve mineral eksikliğine neden olarak kendimizi yorgun hissetmemize yol açar. Bunun önüne geçebilmek için ara öğün ve ana öğünleri atlamadan yeterli ve dengeli beslenmek gerekir.

Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş Whatsapp'da Paylaş YAZDIR YORUMLAR
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız yada üye olunuz.
KULLANICI YORUMLARI
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olun.