Aşırı Halsizliğin Sebepleri Nelerdir?

49
Facebook'ta Paylaş x x Whatsapp'da Paylaş YAZDIR YORUMLAR SONRA OKU

Akdeniz Diyeti Nedir? Akdeniz Diyeti Nasıl Yapılır?

Her sabah yorgun uyanıyor ve gün ortasında kendinizi iyice halsiz hissediyorsanız bir yorgunluk döngüsü içine hapsolmuş olabilirsiniz. Gelin, aşırı halsizliğin sebeplerini ve çözümlerini birlikte tartışalım!

Uykusuzluk vücuttaki enerji miktarını azaltsa da yorgunluğun tek nedeni değil. Gün boyunca verdiğiniz tüm kararlar fiziksel ve mental olarak bitkin düşmenize neden olabilir. Uzmanlar kötü alışkanlıkların sürekli olarak yorgun hissettirdiğini ve günlük rutinde birtakım küçük değişikler yapılması gerektiğini belirtiyor. Siz de “Neden sürekli yorgun hissediyorum?” diyorsanız aradığınız tüm cevapları bu sayfada bulabilirsiniz!

Yorgun Bir Bireyde Neler Gözlemlenir?

Yorgun Bir Bireyde Neler Gözlemlenir?

İnsanlar yalnızca fiziksel yorgunluk değil, zihinsel ve duygusal yorgunluk da yaşayabiliyor. Better Health Channel sitesinde yayınlanan Fatigue isimli makaleye göre, yorgun bir bireyde aşağıdaki belirtiler görülüyor:

  • Kronik yorgunluk, uykusuzluk ve enerji eksikliği
  • Baş ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Kas ağrısı
  • Reflekslerin ve tepkilerin yavaşlaması
  • Karar verme ve muhakeme yeteneğinde bozulma
  • Huysuzluk hali
  • El ve göz koordinasyonunun bozulması
  • İştah kaybı
  • Bağışıklık sistemi fonksiyonlarının zayıflaması
  • Bulanık görme
  • Kısa süreli hafıza sorunları
  • Konsantrasyonun zayıflaması
  • Halüsinasyon görme
  • Düşük motivasyon

Yorgunluk, enerji eksikliğine bağlı olarak beraberinde tükenmişlik hissini getiriyor. Fiziksel, duygusal veya zihinsel olarak ortaya çıkan yorgunluk hissi birçok yetişkinin hayatını olumsuz şekilde etkiliyor. Ancak yorgunluk hissinin altında genellikle yaşam tarzı ve psikolojik sorunlar yatıyor.

Halsizliğin Fiziksel Sebepleri Nelerdir?

Halsizliğin Fiziksel Sebepleri Nelerdir?

  • Eklem ve kas ağrıları
  • Yürüyüşe çıkmamak
  • Uzun süre boyunca hareketsiz kalmak
  • Yorgun hissedildiği için yatmayı tercih etmek

Halsizliğin fiziksel sebeplerinin başında hareketsiz bir yaşam tarzı geliyor. Nitekim insan ne kadar çok oturursa veya yatarsa kendisini aynı oranda yorgun ve bitkin hissediyor. Hareketsiz şekilde oturma ve yatma eylemlerini 30 dakikayla sınırlamak gerekiyor.


Uykusuzluk Halsizlik Yapar mı?

WebMD sitesinde yayınlanan Daytime Fatigue: The Cost of Insomnia isimli makaleye göre, uykusuzluk halsizliğe neden oluyor. Geceleri uykuya dalmakta zorlanmak, sık sık uyanmak ve kaliteli bir uyku uyuyamamak gün içinde kendinizi halsiz hissetmenize yol açabiliyor. Ancak bu halsizlik nedeniyle bir an önce koltuğa veya yatağa yatıyorsanız vücudunuz hareketsiz kaldığı için eklem ağrıları, halsizlik, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi semptomları ortaya çıkarabiliyor. Dolayısıyla bir yorgunluk döngüsüne girmiş oluyorsunuz.

Kendinizi ne kadar uykusuz, yorgun, bitkin veya halsiz hissetseniz de gün içinde yürüyüş yapmaya, iş çıkışı sosyal aktivitelere katılmaya ve düzenli olarak spor yapmaya özen göstermelisiniz.

Halsizliğin Psikolojik Sebepleri Nelerdir?

Halsizliğin Psikolojik Sebepleri Nelerdir?

ABC of Psychological Medicine dergisinde yayınlanan Fatigue isimli çalışmaya göre, yorgunluk birçok psikiyatrik bozukluğun önemli bir semptomu olarak kabul ediliyor. Halsizliğin psikolojik sebepleri olarak aşağıdaki rahatsızlıklar gösteriliyor:

  • Depresyon
  • Kaygı ve panik duygusu
  • Yeme bozuklukları
  • Anksiyete bozukluğu
  • Umutsuzluk ve suçluluk hissi
  • Yalnızlık kaygısı

Aşırı Halsizlik Neden Oluşur?

Aşırı Halsizlik Neden Oluşur?

Hareketsiz yaşam, uyku sorunları, yeme bozuklukları, anksiyete ve diğer psikolojik rahatsızlıklar aşırı halsizlik hissine neden oluyor. Better Health Channel sitesinde yayınlanan Fatigue isimli makaleye göre, hayatınızdaki birçok faktör de aşırı halsizlik hissine yol açabiliyor. Örneğin; uzun çalışma saatleri, emek sömürüsü, yapılan işten tatmin olmamak veya iş yerindeki stresli ortam aşırı halsizliğe neden oluyor.

Aşırı halsizlik sadece iş yaşamından değil, özel yaşamdan da kaynaklanabiliyor. Huzursuz bir ev ortamı, dinlenecek alanın bulunmaması, aile üyeleriyle çatışma veya özel alan eksikliği de aşırı halsizliğin nedenleri arasında yer alıyor. Bununla birlikte gün içinde yaptığınız birçok eylem ve aldığınız kararlar da halsizliğe yol açıyor. Buyurun, bu eylemleri ve kararları gözden geçirelim!


Uykusuzluk Halsizlik Yapar mı?

Enerjinizi biriktirmek için günlük ya da haftalık egzersizlerinizi atlamak kendinizi yorgun hissetmenize yol açıyor. Georgia Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, haftanın üç günü günde 20 dakika spor yapmaya başlayan kişiler altı hafta sonra kendilerini daha enerjik hissettiklerini belirtmiş. Düzenli olarak egzersiz yapmak dayanıklılık ve enerjiyi artırarak kalp ve dolaşım sisteminin daha etkili çalışmasına yardımcı oluyor. Bu nedenle akşamları kanepede kestirmek yerine ufak tempolu yürüyüşler yapmayı tercih edebilirsiniz.


Yeterince Su İçmemek

Texas Health Ben Hogan Sports Medicine kurumunda diyetisyen olarak görev yapan Amy Goodson, susuzluğun enerji seviyesini azaltan en temel etkenlerden biri olduğunu ve su içmemenin kan seviyesini düşürdüğünü dile getiriyor. Susuzluk kalbin daha az kan pompalamasına, oksijenin kas ve organlara ulaşma hızının yavaşlamasına neden oluyor. Bu nedenle yorgunluk hissi daha da artıyor.

Healthline sitesinde yayınlanan How Can You Tell If You’re Dehydrated? isimli makaleye göre, 14 erkek sporcuyu kapsayan küçük bir çalışmada dehidrasyonun yorgunluk algısında artışa yol açtığı belirtiliyor.


Demir Eksikliği

Healthline adlı web sitesinde yayınlanan Why Am I so Tired? isimli makaleye göre, anemi olarak da adlandırılan demir eksikliği, kendinizi aşırı derecede bitkin ve tükenmiş hissetmenize neden olabiliyor. Nitekim kırmızı kan hücreleri organların olağan çalışma biçimini destekleyerek yeterli miktarda oksijen alınmasını sağlıyor.

Demir eksikliğinde vücutta yeterli miktarda kırmızı kan hücresi bulunmuyor. Bu nedenle nefes darlığı ve kalp çarpıntısı gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Demir eksikliği en çok regl olan ve menopoza giren kadınlarda görülüyor. Erkeklerde ise 20 erkekten birinde demir eksikliğine rastlanabiliyor.


Mükemmeliyetçi Olmak

Esasında her insan mükemmelliğin imkansız olduğunu biliyor. Buna rağmen aşırı derecede çaba sarf etmek, uzun süre çalışmak ve tüm bunları plansız yapmak yorgunluğa neden oluyor. Gerçek dışı hayaller peşinde koşmak, hedeflerin ulaşılmaz olması ve zamanı verimli kullanamamak kendinizi yorgun hissetmenize yol açıyor.


Abartmak

Birçok insan anksiyete sorununu yalnızca abartmak olarak düşünebiliyor. Oysaki anksiyete psikolojik bir rahatsızlık ve terapi seansları sayesinde olumsuz semptomları hafifletilebiliyor. Healthline sitesinde yayınlanan Can Having Anxiety Make You Feel Tired? isimli makaleye göre, adrenal yorgunluk kronik stres ve anksiyeteden kaynaklanıyor. Örneğin; patronunuz hiç beklemediğiniz bir anda sizi toplantıya çağırdı diye işten çıkartılacağınızı düşünüyorsanız veya kaza yaparım diye bisiklete binmiyorsanız anksiyete bozukluğuna sahip olabilirsiniz.

Felakete yol açacak herhangi bir durum söz konusu değilken kaygılanıyor ve bunun en büyük suçlusu olarak kendinizi görüyorsanız psikolojik destek almayı düşünebilirsiniz. Nitekim bu durum kendinizi aşırı tedirgin hissetmenize ve zihinsel olarak bitkin düşmenize neden oluyor. Bu tarz negatif durumlarda çeşitli nefes egzersizleri uygulayarak, olumsuz düşüncelerinizi arkadaşınızla paylaşarak ve açık havaya çıkarak kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.


Kahvaltıyı Atlamak

Vücutta yakıt görevi gören besinler uyku sırasında dahi vücut tarafından kullanılıyor. Bu nedenle sabah uyandığınızda vücudunuzun uyku sırasında harcadığı besinleri geri alması gerekiyor. Aksi takdirde açlığa bağlı olarak kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Güne pozitif başlangıç yapabilmek için dengeli bir kahvaltıyı alışkanlık haline getirmelisiniz.


Abur Cuburlar ile Yaşamak

Hızlı akan şehir yaşamında öğle yemeğine ve gün içindeki atıştırmalıklara yeterince özen gösteremiyor olabilirsiniz. Ancak öğün atlamak ve dengeli bir tabak yerine abur cubur gıdaları tüketmek kandaki şeker seviyesini artırıyor. Bu durum protein, vitamin ve mineral eksikliğine neden olarak kendinizi yorgun hissetmemize yol açıyor. Bunun önüne geçebilmek için ara öğün ve ana öğünleri atlamadan yeterli ve dengeli beslenmek gerekiyor.

Aşırı Halsizlikten Kurtulmak için Neler Yapılmalıdır?

Aşırı Halsizlikten Kurtulmak için Neler Yapılmalıdır?

Modern şehir hayatında insanların yorulması ve kimi zaman bitkin düşmesi son derece normal bir durum. Ancak Healthline sitesinde yayınlanan 15 Ways to Combat Tiredness isimli makaleye göre, günlük yaşantınızda aşırı halsizlikten kurtulmak için birkaç değişiklik yapabilirsiniz.


Temel İlkeleri Benimsemek

Düzenli ve dengeli bir beslenme programı sayesinde vücudunuzun ihtiyaç duyduğu protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayabilirsiniz. İlk anda kendinizi iyi hissetmenizi sağlasa da aşırı şekerli ve yağlı yiyecekler yorgunluk hissine yol açabiliyor. Bu besinler yerine taze meyve ve sebze tüketimine özen gösterebilirsiniz.


Düzenli Egzersiz Yapmak

Egzersiz hareketleri vücudun endorfin hormonu salgılamasını sağlayarak enerji seviyesini yükseltmeye yardımcı oluyor. Ayrıca düzenli olarak spor yapmak daha kaliteli bir uyku deneyimi de sunuyor.


Yeterli Miktarda Su İçmek

Vücudun olağan çalışma düzenini desteklemek için gün içinde yeterli miktarda su tüketmeniz gerekiyor. Nitekim dehidrasyon vücut enerjisinin düşmesine ve yorgunluk hissinin artmasına neden oluyor.


Kafein Tüketimini Sınırlandırmak

Gün içinde kafein tüketimini sınırlandırarak enerji seviyenizi dengeleyebilirsiniz. Kafein tüketimi başlangıçta enerji artışı sağlasa da ilerleyen dakikalarda vücudun kendisini tükenmiş hissetmesine yol açabiliyor. Bu nedenle özellikle akşam yemeğinden sonra kafein tüketiminden kaçınmak gerekiyor.

Sürekli Halsizlik Durumunda Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?

Sürekli Halsizlik Durumunda Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?

Düzenli olarak spor yapmak, sağlıklı beslenmek ve daha kaliteli bir uyku düzenine sahip olmak yorgunluk seviyenizi hafifletmeye yardımcı olmadıysa doktorunuzdan randevu alabilirsiniz. Nitekim kendinizi sürekli olarak yorgun hissetmenizin altında diyabet, tiroid, kalp rahatsızlığı, anemi, depresyon veya anksiyete bozukluğu gibi ciddi rahatsızlıklar yatıyor olabilir.

Erteleme Hastalığından Nasıl Kurtulabiliriz? içeriğimizi inceleyerek yaşam tarzınızda yapmanız gereken değişikliklikleri hızlandırmanın yollarını keşfedebilirsiniz. Hadi, aşırı yorgunluk hissini hafifletmek için ilk adımı hemen şimdi atın!

*Bu sayfada yer alan bilgiler, öneri ve uyarı mahiyetinde olmayıp yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmıştır. Spora yeni başlıyorsanız muhakkak uzman bir antrenöre ve hekime danışmalısınız.

Kaynaklar;

Facebook'ta Paylaş x x Whatsapp'da Paylaş YAZDIR YORUMLAR
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız yada üye olunuz.
KULLANICI YORUMLARI
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olun.