Formda Bir Yaşam için Yoganın Faydaları

9
Facebook'ta Paylaş x x Whatsapp'da Paylaş YAZDIR YORUMLAR SONRA OKU

Formda Bir Yaşam için Yoganın Faydaları

Zihinsel berraklık, esneklik ve iç huzur… Formda bir yaşam için yoganın faydalarını öğrenmeye davetlisiniz!

Günümüzün yoğun tempolu yaşam tarzı bedeni ve zihni olumsuz etkileyebiliyor. Binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan yoga, bedeni ve zihni ahenk içinde çalıştırarak hem fiziksel hem de ruhsal bir denge sağlama potansiyeli barındırıyor. Peki, yoganın vücuda etkileri nelerdir? Hadi, formda bir yaşam için bir alt satıra geçin ve ilk adımınızı hemen şimdi atın!

Yoga Nedir? Nasıl Yapılır?

Yoga Nedir? Nasıl Yapılır?

Yoga, binlerce yıllık tarihi olan ve kökleri antik Hindistan’a dayanan bir yaşam felsefesi. Hayata dair daha olumlu bir bakış, ferahlık ve huzur duygusunu yakalamayı hedefleyen yoga, kelime olarak “birlik” veya “kutsal birlik” anlamına geliyor. Yoga, her şeyden önce hareket etmenize ve kendinizi iyi hissetmenize yarayan bir spor. Doğru seçilmiş bir dizi yoga hareketi, vücudunuzu istediğiniz gibi şekillendirebilmenizi sağlayacak bir “fitness” seansı olarak tanımlanabilir. Hatta yoganın önemli bir kısmı da “pranayama” adı verilen nefes egzersizlerinden oluşuyor.


Yoga Nasıl Yapılır?

Healthline adlı global sağlık platformunda yayınlanan The Definitive Guide to Yoga rehberine göre yoga adımları şu şekilde oluyor:

  • Hazırlık: Yoga yapmaya başlamadan önce rahat, sessiz ve temiz bir alan oluşturmalısınız. Esnek ve vücudu saran kıyafetler seçerek yoga matınızın üzerine geçebilirsiniz. Yani hem fiziksel hem de zihinsel olarak rahat hissedeceğiniz bir ortam yaratmalısınız.
  • Başlangıç pozisyonları: Tadasana (dağ pozu) için ayaklarınızı birleştirip omuzlarınızı geriye doğru çekerek kollarınızı serbest bırakmalısınız. Ardından balasanaya (çocuk pozuna) geçerek ve dizlerinizin üzerine oturarak yavaşça öne eğilmeli ve alnınızı yere koymalısınız.
  • Temel asanalar (Yoga pozları): Başlangıç seviyesinden ileri seviyeye kadar birçok farklı yoga pozu bulunuyor. En temel pozlar arasında köprü, aşağı bakan köpek ve yarım ay yer alıyor. Her asanayı uygularken bedeninizi zorlamamaya ve doğru formu korumaya özen göstermelisiniz.
  • Solunum (Pranayama): Yoga yalnızca fiziksel hareketlerden ibaret değil. Yoga pratikleri sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de doğru nefes alma yöntemleri. Derin ve kontrollü nefes alarak zihninizi sakinleştirmeye odaklanmalısınız.
  • Meditasyon: Yoga seansının sonunda enerjinizi serbest bırakmak için 5-10 dakika boyunca savasana (ölü adam) pozisyonunda yatarak dinlenmeli ve zihninizi tamamen rahatlatmalısınız.

Yoga adeta sürekli bir öğrenme ve keşif süreci. Yogaya başlangıçta basit ve temel pozlara odaklanarak başlayabilirsiniz. Tabii bu yolculukta size rehberlik edecek uzman bir yoga eğitmeniyle çalışarak doğru teknikleri öğrenmenizde fayda var.

Yoganın Psikolojik Olarak Faydası Var mıdır?

Yoganın Psikolojik Olarak Faydası Var mıdır?

Hepimiz modern dünyanın getirdiği değişikliklerle birlikte iş ve ev yaşantımızda gün içinde strese yol açan birçok olayla karşılaşıyoruz. Sayfanın başında da belirttiğimiz üzere yoganın en önemli amaçlarından biri zihni sadelik ve huzura ulaştırmak. Böylece hayattaki stresle baş etmek yoga ile daha da kolaylaşıyor.

Yoga as a Therapeutic Intervention adlı kaynakta yayınlanan bir makaleye göre yoganın psikolojiye birçok olumlu etkisi bulunuyor. Yoga çalışmalarında yer verilen nefes egzersizleri depresif belirtilerin tedavisinde kullanılıyor. Düzenli yoga pratiği aynı zamanda stres hormonu seviyesini düşürerek daha sakin ve huzurlu hissetmeye yardımcı oluyor. Yapılan araştırmalar uykudan önce yapılacak hafif yoga egzersizlerinin uyku kalitesini de yükselttiğini gösteriyor.

Yoganın Form Durumuna Etkisi Var mıdır?

Yoganın Form Durumuna Etkisi Var mıdır?

International Journal of Yoga adlı dergide yayınlanan bir araştırma sonucuna göre yoga egzersizleri fiziksel güç ve esneklik kazandırarak form durumunu olumlu yönde etkiliyor. Düzenli yoga yapmak omurganın esnek ve sağlam olmasını sağlayarak postürün düzelmesine katkıda bulunabiliyor.

Yoganın Formda Kalmaya Faydaları Nelerdir?

Yoganın Formda Kalmaya Faydaları Nelerdir?

Hatha, kundalini, salabasana, yin yoga… Birbirinden farklı kas gruplarını çalıştıran ve vücuda esneklik kazandıran birçok yoga türü bulunuyor. Bu türler bireyleri zihinsel olarak rahatlatmanın yanında formda tutmaya da yardımcı oluyor. Yoganın formda kalmaya faydaları aşağıdaki gibi sıralanıyor:


Kas Kuvveti

Yoga birçok farklı asana (yogik pozisyon) sayesinde vücuttaki çeşitli kas gruplarını hedef alıyor. Indian Journal Physiol Pharmacol adlı dergide yayınlanan Effect of Yoga Training on Reaction Time, Respiratory Endurance and Muscle Strength başlıklı makaleye göre yoga pozisyonları izometrik kasılma içerdiğinden iskelet kası kuvvetini artırıyor. Bacak, kol ve sırt kasları başta olmak üzere neredeyse tüm vücudu güçlendiriyor.


Esneklik

Yoga pozları eklemleri ve kasları gevşeterek vücudun esnemesine yardımcı oluyor. Journal of Sport and Health Search adlı dergide yer alan Effects of Selected Asanas in Hatha Yoga on Agility and Flexibility Level başlıklı araştırmaya göre yoga pratiği içerdiği nefes egzersizleri ve kişiye özel tasarlanan duruşlarıyla vücut esnekliğini artırıyor.


Kas Dayanıklılığı

Physical Medicine and Rehabilitation Clinics of North America tarafından yayınlanan Yoga: A Therapeutic Approach adlı makaleye göre yoga egzersizleri sırasında kaslara sürekli bir direnç uygulandığından kas dayanıklılığı artıyor. Bu durum uzun süreli aktivitelerde daha az yorulmayı sağlıyor.


Denge ve Koordinasyon

The Journal of Alternative and Complementary Medicine tarafından yayınlanan A Systematic Review of Yoga for Balance in a Healthy Population adlı araştırmaya göre yoga pozisyonlarında yer alan tek ayak üzerinde veya yere yakın seviyede dengede durma gibi hareketler vücudun denge ve koordinasyonunu destekliyor.

Formda bir yaşama adım attığınıza göre sıra üretkenliğinizi artırmaya geldi. Formda Olmak İnsanı Nasıl Daha Üretken Yapar? adlı içeriğimize de hemen göz atabilirsiniz!

*Bu sayfada yer alan bilgiler, öneri ve uyarı mahiyetinde olmayıp yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmıştır. Herhangi bir egzersiz yapmadan önce mutlaka bir uzmandan bilgi almalı ve kişiselleştirilmiş bir program edinmelisiniz.

Kaynaklar;

Facebook'ta Paylaş x x Whatsapp'da Paylaş YAZDIR YORUMLAR
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız yada üye olunuz.
KULLANICI YORUMLARI
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olun.