Yaza Formda Girmek Uğruna Yapılan Yanlışlar!

19
Facebook'ta Paylaş x x Whatsapp'da Paylaş YAZDIR YORUMLAR SONRA OKU

Yaza Formda Girmek Uğruna Yapılan Yanlışlar

Yaza formda girme isteği birçok insanın dile getirdiği ve genellikle bahar aylarında gündeme gelen bir konu. Peki, acaba bu uğurda yapılan hatalar neler? Bilinçlenmek için okumaya devam edin!

Yaz ayları yaklaştıkça zayıflamak veya daha fit bir görünüme kavuşmak pek çok kişinin hayali oluyor. Yanlış bilgilerle dolu diyet programları ve egzersiz uygulamaları ise cabası… Bu dosyamızda yaza formda girmek için yapılması ve yapılmaması gerekenleri sizler için mercek altına aldık. Hadi, formda bir yaz mevsimi için doğru adımları uygulamaya siz de şimdiden başlayın!

Beslenmenizdeki Her Türlü Yağ Miktarını Azaltın

Beslenmenizdeki Her Türlü Yağ Miktarını Azaltın

T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Türkiye Beslenme Rehberi adlı kılavuza göre formda bir vücut için katı veya sıvı her türlü yağ tüketiminin azaltılması gerekiyor. Günlük enerji alımının yaklaşık dörtte biri kadar yağ tüketmenin yeterli olduğu belirtiliyor. Tabii bu miktar yağ türüne göre değişiklik gösteriyor. Katı ve hayvansal ürünlerden alınan doymuş yağların günlük enerji alımının onda birinden daha düşük olması önem arz ediyor.

Zeytinyağı gibi bitkisel yağlar doymamış yağ asidi açısından zengin olup yüksek düzeyde antioksidan içeriyor. Her ne kadar sağlıklı olsa da bu gıdaların da yağ grubunda olduğunu ve yüksek kalori içerdiğini unutmamak son derece önemli.

T.C. Sağlık Bakanlığının yayınladığı kaynakta diyetle alınan günlük enerji miktarının yağlardan gelen katkısının yüzde 20 -35 arasında olduğu belirtiliyor. Bu miktarın yüzde 10’undan daha azı doymuş, yüzde 1’inden azı ise trans yağlardan sağlanıyor.

Karbonhidrat ve Lif Tüketiminizi Artırın

Karbonhidrat ve Lif Tüketiminizi Artırın

Beslenme alışkanlıklarını şekillendiren birçok birey kilo kontrolü amacıyla karbonhidrat alımını kısıtlamaya yöneliyor. Ancak bu noktada bilinmesi gereken bir detay var ki o da şu: Karbonhidratlar vücudumuz için en temel enerji kaynağı! Dünya Sağlık Örgütü tarafından karbonhidrat alımına dair yayınlanan bir rehbere göre günlük diyette kilo başına 2-2,5 gram kadar karbonhidrat bulunması gerekiyor. Bu bağlamda ekmeğin tamamen kesilmesi yerine belirli miktarda tüketilmesi uygun görülüyor.

T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan rehbere göre günlük alınması gereken lif miktarı, cinsiyet ve kilo gibi faktörlere göre 20 ila 50 gram arasında değişiyor. Bu nedenle günlük beslenmede tam buğday ekmeği, kahvaltılık gevrek ve kuru yemiş gibi lif içeriği yüksek gıdaların tüketilmesi öneriliyor.

Meyve Tüketimini Sınırlandırın

Meyve Tüketimini Sınırlandırın

Diyet süresince yapılan bir başka yanlış ise meyvelerin bir anda ve fazla miktarda tüketilmesi. Meyveler vitamin ve mineral açısından zengin, güçlü bir antioksidan kaynağı ve de lif içeriği yüksek gıdalar olsa da tüm bu olumlu yönlerinin yanında fruktoz adlı bir doğal şeker türü içeriyor. Meyvelerde bulunan fruktozun fazla alımı ise kilo kontrolü ve şeker metabolizmasında aksaklık meydana getirebiliyor.

T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan broşürlere göre günlük beş porsiyon meyve tüketimi uygun görülüyor. Portakal, elma, armut ve muz gibi orta büyüklükteki meyvelerin adedi bir porsiyon; kayısı ve erik gibi meyvelerin ise üç ila altı adedi bir porsiyon sayılıyor.

T.C. Sağlık Bakanlığının yayınladığı Türkiye Beslenme Rehberi’ne göre sebze ve meyveler günlük enerji, yağ ve protein alımına az miktarda katkıda bulunsa da içerdiği vitamin, demir, potasyum, magnezyum ve antioksidan içeriğiyle enerji veriyor.

Bol Bol Su İçin

Bol Bol Su İçin

Bol su tüketiminin formda bir yaşamın temel taşlarından biri olduğunu biliyoruz. T.C. Sağlık Bakanlığının yayınladığı Su ve Sağlık adlı rehbere göre günlük 8-10 bardak, yani 2,5 litre civarında su içmek gerekiyor. Kilo kontrolü açısından da önemli olan su, vücudun temel fonksiyonlarını destekleme konusunda kilit bir rol oynuyor.

Öte yandan beyindeki açlık ve tokluk mekanizması, bazı durumlarda susuzluk ve açlık hissini karıştırabiliyor. Yani susadığımız zaman aslında aç olmasak da aç hissederek besin tüketimine gidebiliyoruz. Bu da haliyle fazla kalori alımına neden oluyor. Anlayacağınız, hem kilo kontrolü sağlamak hem de metabolizmayı desteklemek adına bol su içmeyi unutmamak gerekiyor.

Formda bir yaşam için adımlarınızı daha bilinçli atmak istiyorsanız Formda Kalma Sınavından Pekiyi Almanın Yolları adlı içeriğimize de göz atabilirsiniz!

*Bu sayfada yer alan bilgiler, öneri ve uyarı mahiyetinde olmayıp yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmıştır. Kilo kontrolü ve dengeli beslenme hususunda detaylı bilgi almak için muhakkak bir uzmana danışmalısınız.

Kaynaklar;

Facebook'ta Paylaş x x Whatsapp'da Paylaş YAZDIR YORUMLAR
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız yada üye olunuz.
KULLANICI YORUMLARI
  • calskanokan
    2016-06-04 13:19:12
    çok fazla su içmek bende açlık hissini tetikliyor