Dışarıda Spor Yaparken Almanız Gereken 10 Güvenlik Önlemi!

13
Facebook'ta Paylaş x x Whatsapp'da Paylaş YAZDIR YORUMLAR SONRA OKU

SPOR - Dışarıda Spor YapmakGünlük egzersizleri dışarıya taşımak, özellikle de havalar güzelken spor salonunda vakit geçirmekten ya da evdeki bir iki ekipmana bağlı kalmaktan çok daha keyifli. Ama dışarısı dediğimizde pek çok dış etken de egzersize ister istemez dâhil oluyor.

Peki, günlük egzersiz rutinlerimizi güvenli hale getirmek için neler yapılabilir?

1. Eküri Bulun!

Dışarıya birlikte çıktığınız arkadaşınız -haydi ona eküri diyelim – sizi pek çok kazadan koruyabilir. Örneğin, yol kenarında koşan ya da bisiklete binen iki kişi her zaman tek kişiden çok daha görünürdür. Bazen antrenmanda kendinizi zorladığınızı fark etmeyebilirsiniz. İkinci bir kişi eforu değerlendirmede iyi bir denetim mekanizmasıdır. Ayrıca olası bir incinme anında destek olarak bir eküriyle olmak, her zaman yalnız olmaya yeğdir.

2. Reflektör Kullanın!

Tişört, saç bantı, kol bantı ya da spor ayakkabılarınız… Üzerinizdeki herhangi görünür bir yerde reflektör olmasına dikkat edin. İlla gece olmasına gerek yok. Gündüz, kapalı havada, köprü altından geçerken ya da güneş tam vurduğunda reflektör sizin görünür olmanızı sağlar.

3. Rotanızı önceden belirleyin!

Her gün aynı rotada koşmak, bisiklete binmek ya da yürüyüş yapmak bir süre sonra sıkıcı gelebilir ama bu, kondisyonunuzu ölçmeniz açısından avantajlıdır. Yeni bir rota istiyorsanız önceden kontrol etmenizde fayda var. Yol çalışması, inşaat, büyük bir etkinlik gibi sebeplerle yol kapatılmış olabilir. Yol ve güzergâh güvenliğinden emin olun. Bu, sizi beklenmedik kazalardan koruduğu gibi hedeflediğiniz tempoyu kaybetmenizi de engeller.

4. Su ve atıştırmalıkları unutmayın!

Beklediğinizden fazla su kaybedebilir, dehidre olabilirsiniz. Farklı dinamiklere bağlı olarak acil bir şeyler atıştırmanız gerekebilir. Biraz su ve sağlıklı atıştırmalıkları yanınızda bulundurmayı ihmal etmeyin. Bunlara ihtiyacınız olduğunda, bir şeyler alabileceğiniz bir büfeye hala uzak mesafede olabilirsiniz. Sağlığınızı riske atmayın!

5. Rotanızı paylaşın!

Kendi başınıza olacaksanız, muhakkak bir yakınınıza rotanızdan ve ne kadar süreyle spor yapmayı hedeflediğinizden bahsedin. Bunu telaş uyandıracak şekilde değil de konuşurken bahsederek sakince de yapabilirsiniz. Sizi iki saat sonra aramasını rica edebilirsiniz. Bu aynı zamanda sizi bitişte biri bekliyormuş gibi motive de edecektir.

6. Araçlardan uzak durun!

Rota belirlerken özellikle araç geçmeyen yolları tercih edin. Ama ıssız ve karanlık olanları değil tabii ki. Araç geçen yollara yakınsanız, kulaklığınızdaki müzik korna ve araç seslerini duyabileceğiniz limitlerde olsun.

7. Havadan haberdar olun!

Hava durumunu mutlaka kontrol edin. Sıcak ve nem yüksekse koşu planınızı iptal edebilir ya da yürüyüşe çevirip yanınıza daha fazla su alabilirsiniz. Fırtına ve sağanak yağmur varsa planınızı erteleyebilir ve ev içi egzersizlere ya da spor salonuna yönelebilirsiniz.

8. Kıyafetlere dikkat!

Hangi sporu yapıyorsanız ona uygun giyinin. Sizi dehire edebilecek kıyafetlerden, bisiklete biniyorsanız zincire takılabilecek giysilerden ya da yaptığınız spora uygun olmayan ayakkabılardan uzak durun. İyi bir şey yaptığınızı düşünürken kendinize zarar veriyor olabilirsiniz.

9. İyice ısındığınıza emin olun!

Her egzersiz öncesi iyice ısındığınıza emin olun. Bunu 20 dakika civarında tutmaya çalışın. Koşacaksanız yürüyüşle başlayıp tempoyu zamanla artırın. Daha ağır egzersizlerde öncesinde kardiyo egzersizleri yapmanız sizi hem koruyacak hem de egzersizin temposunu artıracaktır.

10. Sonrasında esneyin, mutlaka!

Egzersiz sonrası esneme hareketlerini unutmayın. Egzersiz öncesinde değil sonrasında kaslarınızı esnetmeniz gerekir. Bu, hem spor hayatınızı uzatacak hem de kas ağrılarınızı azaltacaktır.

Kaynak: Life Hack

Facebook'ta Paylaş x x Whatsapp'da Paylaş YAZDIR YORUMLAR
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız yada üye olunuz.
KULLANICI YORUMLARI
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olun.